ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Στο Σχολικό Μουσείο της Αμνάτου

0

Το Σχολικό Μουσείο της Αμνάτου επισκέφθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου η Ε’ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, συνοδευόμενη από τους εκπαιδευτικούς Νίκο Δερεδάκη και Νίκο Κοϊνάκη.

Πρώτη στάση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, όπου τους μαθητές περίμεναν ο Χάρης Στρατιδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Κανακάκης και Μαρία Θανοπούλου, εμψυχωτές του εκπαιδευτικού προγράμματος. Εκεί, ο Χάρης Στρατιδάκης έκανε μια εισαγωγή στους μαθητές για τη σχολική ζωή των περασμένων δεκαετιών στο Ρέθυμνο, για τους δασκάλους της εποχής, τα παιχνίδια, τις σχολικές ποινές.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Σχολικό Μουσείο που στεγάζεται στο κλειστό μονοθέσιο σχολείο του οικισμού. Το κουδούνι χτύπησε, συντάχθηκαν ξεχωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια, έγινε η πρωινή προσευχή και η έπαρση της σημαίας με τους μαθητές να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Κατόπιν, έγινε έλεγχος για ψείρες, κουρεύτηκαν με την «ψιλή» οι μαθητές που είχαν μακριά μαλλιά, κόπηκαν τα μακριά νύχια κι έγινε επίπληξη στις μαθήτριες που δεν φορούσαν κορδέλα στα μαλλιά, ενώ τα αγόρια φόρεσαν τα πηλίκιά τους.

Ήρθε η ώρα για να μπουν οι μαθητές στην τάξη. Κάθισαν τρεις-τρεις στα θρανία, έγραψαν την ορθογραφία στον μαυροπίνακα και τον έσβησαν με το κουνελοπόδαρο. Έγραψαν και τις ασκήσεις τους με το φτερό και μελάνι. Οι άταχτοι μαθητές «έφαγαν» και τις ξυλιές τους με την «αργουλιδόβιτσα».

Η επίσκεψη στο «Σχολείο του χθες» τελείωσε με ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου, που αποτελούν δωρεές παλιών δασκάλων κυρίως.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στα γραφικά στενά του χωριού της Δασκαλοχαρίκλειας, είδαν τα μνημεία και τις παλιές εκκλησίες και κατέληξαν στο μικρό, αλλά πλούσιο σε υλικό Λαογραφικό Μουσείο της Αμνάτου, όπου γνώρισαν την καθημερινή ζωή της Κρήτης παλιότερων εποχών.

Η ώρα πέρασε και μαθητές και εκπαιδευτικοί ξαναγύρισαν στο σήμερα…

Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή διαφορετική από τις άλλες.

Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους εμψυχωτές του Μουσείου που εθελοντικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να γνωρίσουν οι μαθητές του σήμερα το «Σχολείο του χθες».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ