ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κυρία με τις Γιρλάντες της Αναστασίας Βενιέρη

0

Το γιορτινό, χρυσό μπαλόνι ενός μαγαζιού της πόλης, συνοψίζει την 'εποχιακή' κατάσταση των τελευταίων ετών στη Βρετανία:

'Ευτυχισμένο οτιδήποτε είναι τέλος πάντων αυτό που δεν σας προσβάλλει'.

Οι κάτοικοι της χώρας αυτής, έχουν την επιτακτική ανάγκη να γιορτάσουν κάτι στις 25 Δεκεμβρίου. Δεν μπορούν όμως να συμφωνήσουν τι είναι αυτό. Λόγω της μεγάλης θρησκευτικής ανομοιογένειας, η λέξη 'Χριστούγεννα' γίνεται αιτία προβληματισμού. Δεν είναι όμως τόσο οι μη-Χριστιανοί που προβληματίζονται, όσο εκείνοι που δηλώνουν 'άθεοι' ή 'μη-θρησκευόμενοι'.

Μπορεί ο Πατέρας των Χριστουγέννων να επισκέπτεται τα παιδιά των Χριστιανών, των μη-θρησκευομένων αλλά και των άθεων. Η ευχή 'Καλά Χριστούγεννα' όμως, συνίσταται με προσοχή. Πρέπει να ανταλλάσσεται μεταξύ θρησκευομένων Χριστιανών. Κι αυτό, για να αποφευχθεί η 'προσβολή' των υπολοίπων, εξού και η ευχή στο χρυσό γιορτινό μπαλόνι του μαγαζιού.

Το εθιμοτυπικό του Βρετανικού Χριστουγεννιάτικου εορτασμού είναι τόσο ισχυρό όμως, που λίγοι είναι εκείνοι που αντιστέκονται στη γαλοπούλα, το δέντρο, τα δώρα, τα πάρτι και την αναμονή δώρων από τον Πατέρα των Χριστουγέννων. Ελάχιστες θα πρέπει να είναι οι Βρετανικές οικογένειες με παιδιά που δεν θα αφήσουν ένα μπισκότο και ένα ποτήρι γάλα δίπλα στο δέντρο για τον Πατέρα των Χριστουγέννων, και ένα σακουλάκι με βρώμη και στρας για τον Ρούντολφ τον τάρανδο.

Είναι τόσο ισχυρό το Βρετανικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο, που η μέση μητέρα, θρησκευόμενη ή μη, ξεκινά τις προετοιμασίες τον Νοέμβριο. Όταν ξημερώσει ο Δεκέμβριος, το άγχος είναι πλέον ευδιάκριτο στους διαδρόμους των καταστημάτων και των σουπερμάρκετ.

Βρίσκομαι μπροστά σε ένα ταμείο ενός σουπερμάρκετ. Στα συγκεκριμένα ταμεία, ο πελάτης παραδίνει το σαρωτή χειρός, με τον οποίο έχει ήδη 'σαρώσει' ένα-ένα τα προϊόντα. Ο εργαζόμενος περνάει το αναγραφόμενο ποσό του σαρωτή στο ταμείο, και κατόπιν, γίνεται η πληρωμή. Συχνά, το σουπερμάρκετ ζητά από τον πελάτη να τοποθετήσει όλα τα προϊόντα μπροστά στον ταμεία, προς επαλήθευση του ποσού που αναγράφει ο σαρωτής.

Στο διπλανό ταμείο, η εργαζόμενη ανακοινώνει στη πελάτισσα ότι το σύστημα ζητάει 're-scan'. Φωνάζοντας, η πελάτισσα βγάζει ένα-ένα τα πράγματα από τις τσάντες και σχεδόν τα πετάει κατάμουτρα στην ψύχραιμη ταμία.

Με ποιο δικαίωμα?

Τα είχε τακτοποιήσει όλα τόσο ωραία στις τσάντες της.

Τόσος χρόνος χαμένος και το φταίξιμο είναι, λέει, της υπαλλήλου.

Εντός μερικών δευτερολέπτων, εμφανίζεται η διευθύντρια του καταστήματος.

Ενώ οι τρεις γυναίκες διαπληκτίζονται, η θυμωμένη πελάτης συνεχίζει να εκτοξεύει πακέτα παιδικών παιγνιδιών, αμπαλαρισμένων δώρων και Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Κάπου ανάμεσα στις γιρλάντες, και τα δώρα, έχει χαθεί το νόημα τον Χριστουγέννων.

Η κυρία με τις γιρλάντες έχασε εκείνο το ευτυχισμένο 'κάτι' που δεν 'προσβάλλει'.

Μάταια το ψάχνουν ταμίας και διευθύντρια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ