ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεταχειρισμένα Ι.Χ.: «Βροχή» οι καταγγελίες για… «πειραγμένα» κοντέρ

0

Αύξηση παρουσιάζουν τον τελευταίο ένα χρόνο οι καταγγελίες που υποβάλλονται στο Συνήγορο του Καταναλωτή για κρούσματα στρέβλωσης, παραποίησης αλλά ακόμα και απόκρυψης των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Παράγοντες από της αγοράς υποστηρίζουν πως αρκετά συχνά ιδιώτες πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων «πειράζουν», όπως λέγεται, τα κοντέρ των αυτοκινήτων ώστε να φαίνεται ότι το όχημα έχει διανύσει λιγότερα χιλιόμετρα από αυτά που πραγματικά έχει κάνει.

Επίσης καλούν τους υποψήφιους αγοραστές να μην αμελούν τον τεχνικό έλεγχο από μηχανικό της εμπιστοσύνης τους.

Αναλυτικότερα, πόσες φόρες ίσως έχει τύχει να αγοράσει κάποιος ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, το οποίο όμως μηχανικά να είναι πειραγμένο. Η απάντηση σύμφωνα με τον συνήγορο του καταναλωτή είναι, πολλές φορές.

Ο κ. Δημήτρης Χατζής από το Ρέθυμνο, πρόσφατα αγόρασε, όπως μας λέει, ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Βέβαια από την πρώτη στιγμή ήταν δύσπιστος ως προς τα χιλιόμετρα που είχε διανύσει.

Τον τελευταίο ένα χρόνο, ο συνήγορος του καταναλωτή, «βομβαρδίζεται» με παράπονα για κρούσματα στρέβλωσης, παραποίησης ή και απόκρυψης των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ιδίως για τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.

Από τις καταγγελίες που έγιναν προκύπτει ότι αυτοκίνητα που για παράδειγμα έχουν διανύσει μόλις 150.000 χλμ. εντοπίζονται να πωλούνται ως έχοντα διανύσει 50.000 χλμ., ενώ παρουσιάζονται κατά περίπτωση και πιο νέα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία.

Αυτό, συνεπάγεται όχι μόνον υψηλότερη τιμή πώλησης, αλλά και δημιουργία προσδοκίας για αυξημένη αξία μεταπώλησης.

Η απόκρυψη των χιλιομέτρων οδηγεί σε παραπλάνηση του αγοραστή, τονίζει ο συνήγορος του καταναλωτή, ως προς τις μελλοντικές ανάγκες συντήρησης του οχήματος.

Αυτό έχει ως συνέπεια την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του αγοραστή, αλλά και την εκτός προδιαγραφών συντήρηση του οχήματος με προφανείς συνέπειες στην οδική ασφάλεια και στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση η λύση -όπως εξηγεί ο Στέλιος Κιαγιαδάκης, που είναι ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο- είναι η αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων μόνο από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Για να αποφύγουμε πάντως δυσάρεστες και ανεπιθύμητες καταστάσεις, που σίγουρα θα ανατρέψουν τον οικονομικό μας προγραμματισμό καλό θα είναι να επιμείνουμε στο να εξετάσει το αυτοκίνητο μηχανικός της εμπιστοσύνης μας..

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ