ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτό το μικροσκόπιο χειρός, θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο ακόμα και σε ιδιωτικά ιατρεία

0

Η διαδικασία εντοπισμού του καρκίνου από την λήψη δείγματος του όγκου ωσότου να βγουν τα αποτελέσματα από κάποιο εργαστήριο μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα.

Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος, με το συγκεκριμένο μικροσκόπιο χειρός, οι γιατροί θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και από το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Το μικροσκόπιο σχεδιάστηκε από το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για να χρησιμοποιείται τόσο σε χειρουργεία όσο και σε ιδιωτικά ιατρεία και μπορεί να βοηθήσει έναν εκπαιδευμένο ιατρό να εντοπίσει εύκολα καρκινικούς ιστούς. Η ομάδα που το δημιούργησε λέει επίσης πως ένας χειρουργός μπορεί για παράδειγμα να το χρησιμοποιήσει για να διαπιστώσει ότι αφαίρεσε όλα τα ίχνη καρκινικών όγκων από τον εγκέφαλο ή πως ένας οδοντίατρος θα μπορούσε να ελέγξει αν κάποιο απόστημα ήταν καρκινικό, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ανησυχίες των ασθενών τους.

Η συσκευή χρησιμοποιεί μία τεχνική που είναι γνωστή ως συνεστιακή μικροσκοπία δύο αξόνων, για να επιτύχει ακριβή εστίαση ακόμα και σε αδιαφανή υλικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να αναλύσει κυτταρικές λεπτομέρειες ακόμα και μισό χιλιοστό κάτω από την επιφάνεια του ιστού. Οι εικόνες δημιουργούνται πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, σαρώνοντας την επιφάνεια με μία δέσμη φωτός χρησιμοποιώντας μικρο-ηλεκτρομηχανικούς καθρέφτες που δημιουργούν γραμμές της εικόνας.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις εικόνες που δημιουργούνται από το μικροσκόπιο σχετικά άμεσα στα αριστερά, σε σύγκριση με εκείνες που δημιουργήθηκαν μετά από πολυήμερη διαδικασία σε εργαστήριο στα δεξιά. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε δεν είναι τόσο καλές όσο οι εργαστηριακές, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Πράγματι, οι γιατροί μπορούν να ελέγχουν για παραλλαγές σε υπο-κυτταρικές λεπτομέρειες, οι οποίες ξεχωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή.

rr

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ελπίζουν αφού πραγματοποιήσουν μία σειρά από κλινικές δοκιμές να διαθέσουν την συσκευή σε ιατρικά κέντρα μέσα στα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ