ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύσκολοι Καιροί της Αναστασίας Βενιέρη

0

Είναι Φεβρουάριος, και άκουσα ότι είναι ο μήνας που οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές του μάταιου ετούτου κόσμου, φέρνουν στο σπίτι το μπόνους το ποτισμένο με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα.

Η σύζυγος ενός επιτυχημένου τραπεζίτη γράφει στους Times της περασμένης εβδομάδας, και ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή, το ρόλο της γυναίκας του χρηματιστή, και τις όχι και τόσο ευχάριστες αλλαγές των τελευταίων χρόνων στο βιοτικό τους επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις για τα μπόνους ξεκινάνε μήνες πριν το Φεβρουάριο. Όσα και να πάρει ο τραπεζίτης, σύμφωνα με την αρθρογράφο σύζυγο, πρέπει να προσποιηθεί απογοήτευση. Όπως της εξομολογήθηκε ένας πρώην χρηματιστής, κάποια χρονιά πήρε 5 εκατομμύρια δολάρια και αναγκαζόταν ο δύστυχος να πηγαινοέρχεται στο σπίτι και τη δουλειά σαν να μην είχε να αγοράσει τον άρτο τον επιούσιο.

Η σύζυγος του χρηματιστή έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της στήριξης του σκληρά εργαζόμενου οικογενειάρχη. Αν ο σύζυγος εισπράξει λιγότερα απ’ ότι υπολόγιζε, πρέπει να τον στηρίξει ψυχολογικά. Αν όμως ο σύζυγος εισπράξει περισσότερα, τότε ξεκινάει το δύσκολο έργο της επένδυσης των χρημάτων.

Μέχρι το 2008, υπήρχαν επτά στάδια μπόνους. Στο μπόνους του πρώτου σταδίου, η σύζυγος αγόραζε δεύτερο αυτοκίνητο. Με μπόνους δευτέρου σταδίου, αποπλήρωναν το στεγαστικό δάνειο. Στο τρίτο στάδιο, η σύζυγος γινόταν συλλέκτης έργων τέχνης. Στο τέταρτο αγόραζε φάρμα ή αμπελώνα. Στο πέμπτο γινόταν φιλάνθρωπος, ενώ στο έβδομο αποκτούσε τίτλο ευγενείας. Αυτές ήταν οι καλές εποχές, πριν τη κρίση, όπου τα μπόνους κυμαίνονταν από 100.000 έως 17.000.000 λίρες Αγγλίας.

Χτύπησε όμως η κρίση και τις πόρτες των χρηματιστών και όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν. Τα μπόνους συρρικνώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Ακόμα και οι χρηματιστές γελάνε αν ακούσουν τη λέξη ‘μεγάλο μπόνους’. Πολλοί από αυτούς δεν αισθάνονται ότι το δικαιούνται καν. Ποιος να το περίμενε?

Ούτε και οι γυναίκες των τραπεζιτών είναι πια οι καλοχτενισμένες, καλο-μακιγιαρισμένες και ‘εκθαμβωτικές’ που ήταν παλιότερα. Μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους και καθαρίζουν τα σπίτια τους.

Η αρθρογράφος των Times θεωρεί ότι οι γυναίκες των τραπεζιτών είναι τέλειες γραμματείς, οι οποίες μάλιστα είναι και καθοριστικές για την επιτυχία των συζύγων τους. Οργανώνουν τα πάντα έτσι ώστε οι επιτυχημένοι οικογενειάρχες να έχουν τον πολύτιμο χρόνο και ενέργεια, να ασχοληθούν με την εργασία τους.

Το μπόνους πλέον έρχεται στο σπίτι ως ‘project’: ένα κτήμα τριών στρεμμάτων στην Αμερική ή ένα σαλέ.

Ενώ κάποτε κάποτε καλούσαν διακοσμητή για ολόκληρο το σπίτι, τώρα παζαρεύουν κάθε δωμάτιο. Την κουζίνα Bulthaup θα την αγοράσουν από την Οξφόρδη και όχι από το Holland Park όπου είναι πιο ακριβή.

Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι για τους χρηματιστές. Πάρα πολύ δύσκολοι…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ