ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κυβέρνηση, το παιχνίδι με τα σπίρτα και η πυριτιδαποθήκη του Γιάννη Κεφαλογιάννη

0

Του Γιάννη Κεφαλογιάννη*

Η πλήρης ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τη δικαιολογημένη αντίδραση των αγροτών, την έχει οδηγήσει τελευταία σε μια άνευ προηγούμενου προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης γύρω από το πραγματικό διακύβευμα της ασφαλιστικής –φορολογικής μεταρρύθμισης.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί είναι πως αντί ο Πρωθυπουργός να επιδείξει μια διάθεση κατανόησης και συνεννόησης στην εξεύρεση μιας λύσης, προτιμά να εγκαλεί τους αγρότες γιατί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ξεχνώντας ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση τους καλούσε να συνεχίσουν τα μπλόκα, λέγοντάς τους ότι δε μπορούν να τους στείλουν χαρτιά επιστράτευσης και να επιτάξουν τα τρακτέρ και τα χέρια που σκαλίζουν τα χωράφια.

Η τακτική αυτή της ηθικής απονομιμοποίησης μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας συνιστά μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Οι αγρότες μαζί με το «κίνημα της γραβάτας» δεν αποτελούν κοινωνικές ομάδες, δε δικαιούνται να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν, να αποδοκιμάζουν μια πολιτική. Είναι «δεξιοί», «ακροδεξιοί», «πολιτευτές» «υποκινούμενοι» οι οποίοι παραπλανούν τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών για το ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως λ.χ. ο κ. Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, θεωρούν πως οι αγρότες δεν κατανοούν καν γιατί διαδηλώνουν αφού αν δεν περάσει η μεταρρύθμιση το αργότερο 2022 δεν θα έχουν σύνταξη. Τα δε πιο «μετριοπαθή» στελέχη δεν έχουν καλύτερο επιχείρημα από το ότι «τα ίδια θα έκανε και η Νέα Δημοκρατία αν ήταν Κυβέρνηση».

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και καθόλου βολική για τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι μόνο η στάση που κράτησε στην αντιπολίτευση όταν καλούσε τη Κυβέρνηση να καταλάβει ότι «τούτη την ώρα στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η Ελλάδα που δημιουργεί, η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που αντιστέκεται. Είναι ότι οποιαδήποτε σύγκριση με την προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συντριπτική. Αξίζει να τη θυμηθούμε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποτρέψει τη φορολόγηση των ενισχύσεων, την αύξηση του φόρου εισοδήματος και κυρίως την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες. Και αυτό γιατί είχε καταφέρει να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους και να επιχειρηματολογήσει με στοιχεία και δεδομένα. Μεταξύ άλλων, προώθησε την αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων – εξόδων, τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης και κράτησε σταθερό το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Επιπρόσθετα, κέρδισε για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, επιπλέον 240 εκ. ευρώ. Μείωσε για πρώτη φορά τα ποσά που καταβάλουν οι αγρότες για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ενίσχυσε, τη σύσταση συνεργατικών σχημάτων ομάδων, οργανώσεων και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών με κάλυψη του 100% των δαπανών τους, με συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατομμύρια ευρώ. Καταβλήθηκαν η β' και γ' δόση για το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2009, και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία για τα προγράμματα του 2014,στο οποίο η διαδικασία αποπληρωμής ξεκίνησε μόλις σε έξι μήνες όταν στα προηγούμενα προγράμματα ο αντίστοιχος χρόνος έφτανε τα 2,5 χρόνια.

Αυτές τις διαφορές οι αγρότες τις βλέπουν καθημερινά, όταν για παράδειγμα σήμερα ακόμη και για μια μικρή πληρωμή, όπως αυτή του άρθρου 68, η καθυστέρηση έφτασε τους 2 μήνες ενώ υπήρξε τεράστια ολιγωρία ως προς τη διαδικασία κατανομής των βοσκοτόπων και τις πρόσφατες πληρωμές των βιολογικών, της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης.

Ως προς την ουσία των προωθούμενων ρυθμίσεων ένα είναι σίγουρο: ο λογαριασμός δεν βγαίνει και αυτό οι αγρότες το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που αγνοούν την πραγματικότητα ως προς τον πρωτογενή τομέα. Οι συντάξεις συμπιέζονται σταθερά, η εισπραξιμότητα των οφειλών είναι εξαιρετικά χαμηλή και η κρατική επιχορήγηση προς το ταμείο είναι διογκωμένη. Η προτεινόμενη αξία των εισφορών για τους αγρότες θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη αφού θα πλησιάσει στον τριπλασιασμό των σημερινών εισφορών που ήδη οι παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παίζει με τα σπίρτα με μια κοινωνία που μοιάζει όλο και περισσότερο με πυριτιδαποθήκη.

 

*Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ