ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κουνούπια: Ποιους ανθρώπους προτιμούν να τσιμπούν

0

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών στους λεγόμενους «γλυκοαίματους» ανθρώπους εξηγούνται πλέον και επιστημονικά.

Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν αν κάποιος θα δεχτεί περισσότερες ή λιγότερες επιθέσεις κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες απλά γνώριζαν ότι τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους ανθρώπους βάσει της μυρωδιάς του σώματός τους. Άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι τα κουνούπια προσελκύονται επίσης από έγκυες γυναίκες και ανθρώπους με υψηλή θερμοκρασία σώματος.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν τώρα ότι το ποσοστό προσέλκυσης κουνουπιών από τον εκάστοτε άνθρωπο είναι θέμα κληρονομικότητας, όπως είναι και το ύψος ή η ευφυΐα.

Ωστόσο, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα ποια ακριβώς είναι τα χρωμοσώματα που καθορίζουν τη συγκεκριμένη κληρονομικότητα.

Οι έρευνες για τις προτιμήσεις των κουνουπιών στοχεύουν, στη δημιουργία αποτελεσματικότερων αντικουνουπικών, αφού οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός αλλά και ο Ζίκα συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Ειδικά αντικουνουπικά θα μπορούσαν να προλαμβάνουν τη μετάδοση των εν λόγω ασθενειών, αλλά και να βοηθούν ανθρώπους με έντονες αλλεργίες.

Σήμερα με την εξαπλωση του ιού Ζίκα η καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και η γνώση της "συμπεριφοράς" τους θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση του ιού.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα αφρικανικά και ασιατικά κουνούπια τίγρεις. Τα κουνούπια τίγρεις αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα κουνούπια που έχουμε στα σπίτια μας – σε λιμνάζοντα νερά.

Δεν είναι πάντως εύκολη η καταπολέμηση των κουνουπιών, μια και αυτά πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Τόποι παραγωγής που δεν χρειάζονται είναι σημαντικό να εξαλειφθούν. Μπορεί να είναι από μικρές λιμνούλες μέχρι και τα βάζα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Πρέπει ο κόσμος να μάθει πού μπορούν να αναπτυχθούν τα κουνούπια και τι μπορεί κανείς να κάνει για την αντιμετώπισή τους. Πάντως όπως λένε ειδικοί, τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που κάνουν όλο το κακό. Τσιμπάνε και ρουφάνε αίμα. Με το αίμα αυτό παίρνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για τα αυγά τους. Αφού ρουφήξουν το αίμα ζυγίζουν δυο φορές περισσότερο. Δύο με πέντε μιλιγκράμ αίμα ρουφάνε και έτσι μπορούνε να πολλαπλασιάζονται.

Το επικίνδυνο όμως με τα κουνούπια είναι ότι συχνά μπορούν να γίνουν φορείς μετάδοσης ιών και παρασίτων. Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παθογόνους ιούς βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Εκεί όπου δηλαδή το κλίμα είναι υγρό και ζεστό. Τα κουνούπια χρειάζονται αυτό το κλίμα για να πολλαπλασιαστούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ