ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπερτροφές της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

0

Της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

Φιλολόγου, Ιστορικού M.Sc.

[email protected]

Οι διατροφικές μας συνήθειες καθορίζουν την ποιότητα και χρονική διάρκεια της ζωής μας. Η Μεσογειακή διατροφή, βασισμένη σε προϊόντα που παράγουν χώρες της Ν. Ευρώπης, προσέφερε από τα αρχαία χρόνια στους κατοίκους των χωρών αυτών μακροζωία κι ευεξία. Την αξία της διατροφής αυτής προέβαλε το πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, υποβάλλοντας φάκελο υποψηφιότητας στην UNESCO κι εγγράφοντας τη Μεσογειακή Διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2010.

Ο διεθνής όρος «Mediterranean Diet» προέρχεται από την ελληνική λέξη «δίαιτα», που σημαίνει τρόπος ζωής. Σύμφωνα με το φάκελο της υποψηφιότητας και το πνεύμα της Σύμβασης της UNESCO, «η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίζεται ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, που μαζεύονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να φάνε, να γιορτάσουν, να μοιραστούν χαρές και λύπες, παραμύθια και θρύλους».

Πόσο μακριά από την καθημερινότητα του σημερινού Έλληνα είναι το μοντέλο αυτό! Η οικονομική κρίση μας ώθησε στα ψεκασμένα με χημικά, μεταλλαγμένα τρόφιμα των πολυεθνικών. Τα νέα πρότυπα της παγκοσμιοποίησης μας έχουν απομακρύνει από παραδοσιακές αξίες και συνήθειες. Κάποιοι δεν έχουν τίποτα να φάνε και κάποιοι άλλοι τρώνε τοξικές ουσίες. Η συνεύρεση στο τραπέζι είναι σπάνια για τα μέλη μίας οικογένειας, ενώ τα fast foods και τα Junk foods (πατατάκια, γαριδάκια) συνιστούν τη βάση του καθημερινού διαιτολογίου των περισσότερων νέων. Είναι και αρκετοί, που προσπαθούν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με υπερτροφές προερχόμενες από την Κίνα και την Αμερική (γκότζι μπέρι, κράνμπερι, ακάι μπέρι, κινόα κ.ά). Πρόκειται για τη νέα τάση της μόδας, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη χρόνου, στις αυξημένες υποχρεώσεις, που στρέφουν τον σύγχρονο άνθρωπο σε γρήγορες διατροφικές λύσεις.

Ωστόσο, οι οπαδοί των υπερτροφών, που κατακλύζουν και την ελληνική αγορά, φαίνεται να αγνοούν τις πολύ σημαντικές τροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, παράγονται σε αφθονία από την ευλογημένη ελληνική γη, είναι πολύ πιο φθηνές κι απενοχοποιημένες. Ελαιόλαδο, κράνα, κορινθιακή σταφίδα, ρόδι, μαστίχα Χίου, κάππαρη, κρόκος Κοζάνης, ξερά σύκα, σπανάκι, μέλι συνιστούν ένα μέρος από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας. Επίσης, το πανάρχαιο δημητριακό Ζέα, που υποσκελίστηκε για εμπορικούς λόγους από το σιτάρι και το ρύζι, ενώ είναι το δημητριακό με την πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής διείσδυσης, η οποία επιδιώκει την καταστροφή μιας υπάρχουσας δομής, για να μπορέσει να εδραιωθεί η κυριαρχία κάποιων προϊόντων και η εξάρτηση της τοπικής αγοράς από αυτούς που τα προωθούν.

Η αλήθεια είναι πως τα οικονομικά συμφέροντα έχουν δηλητηριάσει τις σημερινές τροφές. Η εντατικοποίηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας με τη χρήση χημικών, η βιομηχανοποίηση των τροφίμων (πρόσθετα, συντηρητικά, υλικά εμφάνισης, διάρκεια ζωής), οι νέες τεχνολογίες, η νανοτεχνολογία, η κλωνοποίηση ζώων έχουν εμπλουτίσει τη διατροφή μας με κινδύνους θανάσιμους για την υγεία μας.

Με τα δεδομένα αυτά δύο λύσεις υπάρχουν. Ή καλλιεργεί ο καθένας τα λαχανικά του, παίρνει κοτούλες και μία κατσίκα, για να είναι σίγουρος για τη διατροφική ασφάλεια των βασικών προϊόντων που καταναλώνει η οικογένειά του, και προτιμά έλληνες παραγωγούς για τα υπόλοιπα, ή σταυρώνει το φαγητό που μαγειρεύει, ώστε να εξασφαλίσει η Χάρη του Θεού την προστασία που δεν μπορεί να προσφέρει ο ίδιος. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η πιο εξέχουσα υπερτροφή, για εμάς τους χριστιανούς, είναι η Θεία Κοινωνία. Αυτή μας παρέχει σωματική και πνευματική ευεξία και, πρωτίστως, την ψυχική μας σωτηρία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ