ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ιστορία του Ρεθύμνου σε λίγα τετραγωνικά μέτρα…

0

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ

Τις τελευταίες λεπτομέρειες επιμελούνται αυτές τις ημέρες οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου για την άρτια παρουσίαση των ευρημάτων που περιλαμβάνονται στην προσωρινή αρχαιολογική έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται από φέτος και για τα επόμενα χρόνια στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει ευρήματα από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, έρχεται να αντικαταστήσει το έως πρότινος αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το οποίο απομακρύνθηκε από το πενταγωνικό κτίριο δίπλα στην φορτέτσα  λόγω της στατικής ανεπάρκειας του ήδη από το 2004.

Ωστόσο δεν πρόκειται απλά για τη μεταστέγαση του μουσείου, αλλά για μια εμπλουτισμένη έκθεση, καθώς σε αυτή έχει προστίθεται νέο υλικό που έχει προκύψει από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, ενώ για πρώτη φορά εκτίθενται ευρήματα από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, έως και την Ενετοκρατία.

Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά, ενώ η παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού κάθε περιόδου αναπτύσσεται σε τρεις άξονες : της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και τα ταφικά έθιμα.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε, ότι «η έκθεση είναι ενδεικτική των πλούσιων ευρημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα που παρουσιάζονται πρώτη φορά.»

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από τα αρχαιότερα παλαιολιθικά εργαλεία του κόσμου, τα οποία βρέθηκαν στον Πλακιά και κάνοντας ένας «ταξίδι» στον χρόνο, θα φτάσει έως την εποχή των Βενετών.

Η αρχαιολόγος Νότα Καραμαλίκη, δήλωσε ότι  «έχουν μπει χαρακτηριστικά δείγματα από όλες τις περιόδους, προσπαθώντας να δείξουμε όλες τις εκφάνσεις,  τις δραστηριότητας της ανθρώπινης ανά τους αιώνες στην περιοχή του Ρεθύμνου. Έχουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα έως και των χρόνων της Ενετοκρατίας».

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει δείγματα της Τουρκοκρατίας καθώς σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό θα γίνει στο νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει αλλά ακόμα βρίσκεται στην φάση των μελετών.

Ωστόσο η έκθεση του Αγίου Φραγκίσκου είναι η απόλυτη απόδειξη πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσει στο Ρέθυμνο Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο!

Το πλήθος των ευρημάτων, τα μοναδική αξίας αντικείμενα που εκτίθενται και η ποικιλία που παρουσιάζεται, καταδεικνύουν, ότι η μη λειτουργία Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη αποτελεί σοβαρότατη έλλειψη και θα πρέπει να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα.

Όχι μόνο γιατί αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο αλλά κυρίως γιατί θα αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία του τόπου μέσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι του και μέσα από τα έργα τέχνης που δημιούργησαν.

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ιστορία του Ρεθύμνου σε λίγα τετραγωνικά μέτρα…

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ