ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιδρύεται Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Αμάρι

0

Το επί σειράς πολλών ετών όραμα αρκετών Αμαριωτών, έγινε πραγματικότητα τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, καθώς μπήκε ο «θεμέλιος λίθος» για την πολυπόθητη ίδρυση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμαρίου (Σ.Τ.Ε.Α.).

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου (Αμάρι) πραγματοποιήθηκε, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται καθοιονδήποτε τρόπο με το τουριστικό προϊόν του Δήμου Αμαρίου.

Πιο αναλυτικά, το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών φορέων  - επιχειρηματιών - του τουριστικού κλάδου  στο δήμο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημοσιογράφου Βασίλη Κασιμάτη, ο οποίος είχε το ρόλο του «οικοδεσπότη», αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν ενημερωθεί πλήρως για τους σκοπούς και τις δράσεις του Σ.Τ.Ε.Α.

Από το «βήμα» μίλησε αρχικά ο κ. Βασίλης Κασιμάτης ο οποίος είχε και τον συντονισμό της διαβούλευσης. Ακολούθως και εκπροσωπώντας το Δήμο Αμαρίου μίλησε ο εντεταλμένος για το τουρισμό, δημοτικός σύμβουλος κ. Μανώλης Ψαρουδάκης. Τρίτος κατά σειρά ομιλητής και εκπροσωπώντας το 2βάθμιο συνδικαλιστικό φορέα των επαγγελματιών του νομού, ο κ. Κοσμάς Περπιράκης πρόεδρος της ΟΕΒΕΡ (Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ρεθύμνου), ενώ το παρόν έδωσαν και υπό της θεσμικής τους ιδιότητας, ο δημοτικός σύμβουλος (ξενοδόχος) κ. Ιωάννης Γενεράλης, γνωστός για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις του στο δήμο, ο πρ. Αντιδήμαρχος Αμαρίου (εστιάτορας) κ. Βασίλης Κλάδος και ο Γραμματέας της ΟΕΒΕΡ κ. Γιάννης Παπαδάκης.

Οι ομιλητές ανέλυσαν το σκοπό της ίδρυσης του συνδέσμου, τις δράσεις και τα αναρίθμητα οφέλη που προκύπτουν από τη συλλογοποίηση των τουριστικών επιχειρηματιών του δήμου καθώς «…η φωνή του ενός είναι αδύναμη, η φωνή των πολλών όμως, κάνει θαύματα».

Μέλη του, όλα τα τουριστικά καταλύματα, οι επιχειρήσεις εστίασης & αναψυχής (ταβέρνες, καφενεία, κλπ), καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, σημεία πώλησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, κλπ.

Κυρίαρχος σκοπός είναι το Αμάρι να ενταχθεί στο τουριστικό χάρτη, ώστε να προσελκύσει συντεταγμένα και οργανωμένα, τους επισκέπτες που του αναλογούν, με στόχο την ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με αιχμή του δόρατος τον αγροτουρισμό και τις λοιπές θεματικές τουριστικές ενότητες. Μέσω αυτού στοχάζεται και η ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των παραγωγικών τομέων του τόπου καθώς είναι ευνόητο ότι και οι «συγγενείς» παραγωγικοί φορείς (αγρότες, κτηνοτρόφοι, υπηρεσίες, κλπ) θα ενδυναμωθούν από μια τέτοια συλλογική προσπάθεια.

Άλλωστε και ως ορεινός όγκος πλουσιοτάτου φυσικού κάλλους, δύναται να παρέχει όλες εκείνες τις συγκεκριμένες τουριστικές υπηρεσίες 12μηνες δράσης και να απολαμβάνει τα πολυσχιδώς τα οφέλη καθ’ όλο το έτος. Όπως αυτό ακριβώς συμβαίνει σε άλλες παρόμοιες τουριστικές περιοχές ορεινών όγκων της χώρας, όπως τα Ζαγοροχώρια, η Ορεινή Ναυπακτία, τα Τρίκαλα Ορεινής Κορινθίας, που οργανώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο μόλις τα τελευταία χρόνια και σήμερα παρόλη την εθνική κρίση δείχνουν να μην επηρεάζονται αισθητά από αυτή.

Η επιστροφή των νέων, πίσω στο Αμάρι αποτελεί βασική αξίωση όλων, ταυτόχρονα με την αύξηση των τουριστικών μονάδων, στοιχείο που θα σημάνει την κυοφορία συγκεκριμένων επενδυτικών δράσεων και προγραμμάτων, έτσι ώστε το Αμάρι και τα 42 μαγευτικά του δημοτικά διαμερίσματα να πάψουν να είναι … «είδος υπό εξαφάνιση» - αλλά τουναντίον - να αποτελέσουν ένα πρότυπο δήμο αγροτουριστικήςδράσης!

Χαιρετιστήριες επιστολές -  συγκεκριμένα για την ίδρυση του Σ.Τ.Ε.Α. - απέστειλαν η υπουργός Τουρισμού και οι πολιτειακοί άρχοντες του Νομού, οι οποίες και αναγνώσθηκαν από το βήμα.

Συγκριμένα η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά  μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Υλοποιώντας την πολιτική μας αυτή, η  Κρήτη είναι μία από τις δύο περιφέρειες στην οποία από φέτος πιλοτικά επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο.

Η περιοχή του Αμαρίου συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προωθούμε μέσα από την εθνική μας πολιτική για να αναδείξουμε νέους προορισμούς, να αναπτύξουμε τις θεματικές μορφές τουρισμού και να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο. Στηρίζουμε θερμά την νέα συλλογική σας προσπάθεια για την ίδρυση Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμαρίου, που δηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για συνεργασία και συντονισμό προκειμένου να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι προορισμοί του Αμαρίου.

Σας διαβεβαιώνω ότι έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην κοινή σας προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάπτυξη του τόπου σας και είμαστε δίπλα σας για αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις και να αξιοποιούμε στο μέγιστο τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην τουριστική ανάπτυξη».

Ο Υπουργός Υγείας & βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι:

«Η περιοχή του Αμαρίου διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα για την προώθηση ενός τουριστικού αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένο στα υψηλής ποιότητας αγροτοδιατροφικά προϊόντα, στο οικολογικά αειφόρο περιβάλλον, στους φιλόξενους ανθρώπους του Αμαρίου, στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου».

Κλείνοντας ο κος Ξανθός ο οποίος κατάγεται και από το Δήμο Αμαρίου, ανέφερε:

«Μέσα σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον που αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ταυτόχρονα με την ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση που αναμένεται για το 2016 και την επιτυχή έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, η τουριστική προοπτική του Αμαρίου μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια σας».

Τέλος, ο Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων & Βουλευτής Ρεθύμνου (Ν.Δ.) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι :

«Η καθιέρωση του Αμαρίου ως έναν εκ των σημαντικότερων ορεινών τουριστικών προορισμών αποτελεί κοινό και κυρίως υλοποιήσιμο στόχο, με δεδομένη τη σπάνια φυσική ομορφιά, τον πολιτιστικό πλούτο, τη γεωγραφική θέση και κυρίως την ιδιαίτερα διαδεδομένη «Αμαριώτικη φιλοξενία. Με την ίδρυση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αμαρίου δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ως προς το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Ένα θεσμικό όργανο που θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τις τάσεις και τα προβλήματα και από κοινού με τον Δήμο, την Περιφέρεια και όλους εμάς θα χαράξει μια ενιαία τουριστική πολιτική για το Αμάρι.

Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε δίπλα σας, συμβάλλοντας στο να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης που έχει ανάγκη ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές η πατρίδα μας».

Ο Σ.Τ.Ε.Α. είναι πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο το οποίο θα λειτουργεί μεν αυτόνομα, απολαμβάνοντας όμως τις υπηρεσίες και τη φροντίδα άλλων δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συλλογικών θεσμικών οργάνων της χώρας.

Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε ανοιχτή γόνιμη συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων μελών προς την κατεύθυνση του ότι καθίσταται πλέον αναγκαιότητα, το Αμάρι να κάνει το σημαντικό εκείνο βήμα για την ένταξη του Δήμου στο μεγάλο τουριστικό χάρτη των ημεδαπών αλλά και διεθνών tour operators (τουρ οπερέϊτορς).

Τέλος, και αφού ο αριθμός των ιδρυτικών μελών ήταν υπερπολλαπλάσιος του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού των «20», συμφωνήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ένταξης του Σ.Τ.Ε.Α. στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Για το σκοπό εκλέχτηκε το προσωρινό 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Τ.Ε.Α. το οποίο απαρτίζουν οι κ.κ. Βασίλης Κασιμάτης (Δημοσιογράφος-Νευς Αμάρι), Ιωάννης Γενεράλης (Ξενοδόχος-Γερακάρι), Λάμπρος Παπουτσάκης (Ξενοδόχος-Θρόνος), Ζήνα Χαριτάκη (Ξενοδόχος-Μεσονήσια), Βασίλης Ψυχαράκης (Τουρ. Επιχειρηματίας-Πατσός).

Πρώτη δράση του Δ.Σ. του συνδέσμου ήταν να διορίσει ως Νομικό Σύμβουλο του Σ.Τ.Ε.Α. τον διαπρεπή δικηγόρο (επίσης Αμαριώτη) κ. Γιώργο Δρυγιαννάκη, ο οποίος και θα αναλάβει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε ο Σ.Τ.Ε.Α. να αποκτήσει την θεσμική του οντότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ