ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καζάνι που βράζει η εκπαιδευτική κοινότητα

0

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

  • Στα 19 τα νηπιαγωγεία που απειλούνται με λουκέτο στην Π.Ε. Ρεθύμνου

«Καζάνι που βράζει» είναι και η εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία αφενός έχει μπροστά της το μείζον ζήτημα του διορισμού των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και αφετέρου το ζήτημα του κλεισίματος εκατοντάδων νηπιαγωγείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Χαρακτηρίζοντας αντιεκπαιδευτικές τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και την εμμονή του να προχωρήσει στην ψήφιση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, προχωρούν σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις με αίτημα να μην ψηφιστεί ο νόμος περί των διορισμών αναπληρωτών αλλά και για την κατάργηση όσων νηπιαγωγείων μετρούν λιγότερους από 14 μαθητές.

Σύμφωνα με την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας οι ρυθμίσεις που προωθεί ο Υπουργός κ. Φίλης δεν προβλέπουν, για μια ακόμη φορά, μόνιμους διορισμούς καταδικάζοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί τονίζουν, ότι «οι προωθούμενες ρυθμίσεις ανατρέπουν τους πίνακες των αναπληρωτών, κλέβουν την προϋπηρεσία τους και απαξιώνουν το πτυχίο και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν απ’ αυτό και παράλληλα οδηγούν σε κατάργηση εκατοντάδες τμήματα νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα και υποβαθμίζουν τραγικά την προσχολική αγωγή.»

Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Καλλιόπη Παγώνη μιλώντας στην εφημερίδα μας κάλεσε τους συνάδελφους της να αντιδράσουν δυναμικά, αναδεικνύοντας τη βούληση του κλάδου να μην περάσουν οι προτάσεις του Υπουργείου

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Στο μεταξύ πηγές του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το ζήτημα των νηπιαγωγείων και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, επισημαίνουν ότι, ο ελάχιστος αριθμός των (7)  επτά νηπίων είχε θεσμοθετηθεί πριν 31 χρόνια που ήταν άλλες οι  εκπαιδευτικές – κοινωνικές συνθήκες. «Ήταν ένα κίνητρο τότε, για να γίνουν νηπιαγωγεία, παρόλο που η φοίτηση δεν ήταν υποχρεωτική» λένε από πλευράς Υπουργείου για να υποστηρίξουν, ότι «τα τελευταία χρόνια πολλοί λόγοι (υπογεννητικότητα, συσσώρευση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα) οδήγησαν στη μείωση του αριθμού των παιδιών στα νηπιαγωγεία των μικρών  χωριών και αύξηση στα αστικά κέντρα. Θέλοντας να τονώσουμε τα μικρά χωριά κρίθηκε αναγκαία η μείωση του ελάχιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα, από 7 σε 5. Ταυτόχρονα κρίθηκε αναγκαία η αντίστοιχη προσαρμογή του αριθμού των νηπίων (4-6 ετών) στα αστικά κέντρα και προτάθηκε ως ελάχιστος αριθμός το 14.»

Αιτιολογώντας την απόφαση τους να προωθήσουν τις ρυθμίσεις, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις λόγω του μεγάλου αριθμού νηπιαγωγείων, στα οποία θα μπουν λουκέτο, από πλευράς υπουργείου αναφέρουν τα εξής: «θεωρούμε, ότι από παιδαγωγικής πλευράς και ανταποκρινόμενο το ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ  στην Ελληνική πραγματικότητα, η αναλογία 14  παιδιά ανά νηπιαγωγό είναι ορθή.  Αυτό θα επιφέρει όχι κλείσιμο νηπιαγωγείων αλλά αντιθέτως εξασφαλίζεται και η εγγραφή των  νηπίων ηλικίας 4 ετών (προνήπια) σε αυτά.

Τα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωμένα, βάσει του νόμου 1566/1985 να εγγράφουν    νήπια ηλικίας 4-6 ετών (νήπια και προνήπια), διότι σύμφωνα με αυτόν το νόμο η φοίτηση είναι διετής (Ν. 1566/1985, άρθρο 3, παράγραφος 3).

Νήπια και προνήπια για τη σχολική χρονιά που μας έρχεται είναι  193.283 (νήπια 98. 122 και προνήπια 95. 161). Έως και  σήμερα εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 150.000 παιδιά. Μένουν εκτός περίπου 45.000 προνήπια. Ο ελάχιστος αριθμός 14 διασφαλίζει την εγγραφή μεγάλου αριθμού προνηπίων.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ αντιθέτως ενδυναμώνονται και ισχυροποιούνται και θα χρειαστεί ίσως να γίνουν επιπλέον τμήματα εκεί που υπάρχει ανάγκη.»

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ

Τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας δεν συνάδουν, πάντως, με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο του Ρεθύμνου καθώς στα 19 ανέρχεται, τελικά, ο αριθμός των νηπιαγωγείων που κινδυνεύουν να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Πλείστα εξ αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές με κακό οδικό δίκτυο.

Η περιοχή, η οποία θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη είναι αυτή του Δήμου Μυλοποτάμου, αφού τα 11 λειτουργούν στις Δημοτικές Ενότητες Κουλούκωνα και Γεροποτάμου. Σύμφωνα με τους αριθμούς μαθητών που φοιτούν κατά το τρέχον σχολικό έτος τα νηπιαγωγεία που προορίζονται να κλείσουν από το Υπουργείο Παιδείας στον Δήμο Μυλοποτάμου είναι της Αξού με 5 μαθητές, του Γαράζου με 7, των Απλαδιανών με 11, της Καλύβου με 6, των Μαργαριτών με 6, της Αγιάς με 7, του Πανόρμου με 12, του Ρουμελή με 5, των Σισών με 12 και της Σκεπαστής με 9.  Επίσης κλείνει οριστικά του Μελιδονίου που βρίσκεται σε αναστολή.

Στην Δήμο Αμαρίου κλείνουν του Φουρφουρά με 9 μαθητές και του Πλατάνου με 4. Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου της Αγίας Γαλήνης με 9 και των Μελάμπων με 8. Στον Δήμο Ρεθύμνου κλείνουν της Κυριάννας με 10, του Μαρουλά με 12 και των Μετοχίων με 7. Τέλος στα Ανώγεια κλείνει το 2ο Νηπιαγωγείο που φέτος έχει δέκα μαθητές.

Βεβαίως τα παραπάνω σχολεία αναφέρονται με βάση τον αριθμό μαθητών, τους οποίους έχουν κατά το τρέχον σχολικό έτος, γεγονός, που μπορεί να αλλάξει έως τον Ιούνιο, μήνα, κατά τον οποίο ολοκληρώνονται οι νέες εγγραφές. Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τον αριθμό, αυξάνοντας το τελικό σύνολο των λουκέτων είναι ο αριθμός των νηπιαγωγείων που φέτος έχουν 14 ή 15 μαθητές. Αυτό είναι δυνατόν να αλλάξει αν τα προνήπια, που θα εγγραφούν για το επόμενο σχολικό έτος, είναι λιγότερα από τα φετινά νήπια, τα οποία μεταβαίνουν στην πρώτη Δημοτικού.

Πιθανότατα, δηλαδή,  ο σημερινός αριθμός των 19 υπό κλείσιμο νηπιαγωγείων να αλλάξει κατά το πλείστον.

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική για την εμμονή του Υπουργού Παιδείας στην μη απόσυρση των προτάσεων του για το σύστημα πρόσληψης των αναπληρωτών, το οποίο δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους και ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία το οποίο οδηγεί στην συρρίκνωση του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Την έντονη αντίδραση της για την υπόθεση των Αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και για τα νηπιαγωγεία εξέφρασε με ανακοίνωση της και η Ανεξαρτητη Ενωτική Εκ-κινηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία καταγγέλει τον Υπουργό Παιδείας για αδιαλλαξία και του ζητά να μην καταθέσει τη διάταξη για τους αναπληρωτές στη βουλή και να αποσύρει τη διάταξη για τα νηπιαγωγεία.

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις με αφορμή το νέο σύστημα διορισμών καθηγητών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια.

Όπως τονίζεται, σε ανακοίνωση των συνδικαλιστικών τους οργάνων «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να αναγνωρίσει τη μακροχρόνια προσφορά τους στη δημόσια εκπαίδευση και να προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευτεί, προχωρά σε αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017 απαξιώνοντας την προϋπηρεσία και οδηγώντας χιλιάδες από αυτούς εκτός εκπαίδευσης.»

Μάλιστα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ διαψεύδεται το Υπουργείο Παιδείας περί των όσων ανακοίνωσε για συμφωνία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών. Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι διεκδικείται η απόσυρση όλων των επίμαχων διατάξεων, ζητείται να είναι μαζικοί οι διορισμοί και στηρίζουν το δημόσιο σχολείο.

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ