ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κλείνουν 15 νηπιαγωγεία στο Ρέθυμνο

0

ΕΦΟΣΟΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Λουκέτο σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία της υπαίθρου βάζει η νέα νομοθετική διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή και αλλάζει το τοπίο λειτουργίας της εκπαίδευσης πριν το δημοτικό σχολείο.

Ειδικότερα, ενώ μέχρι σήμερα προβλέπονταν ένα νηπιαγωγείο να λειτουργεί εφόσον έχει από 7 παιδάκια και άνω, τώρα ο ελάχιστος αριθμός γίνεται 14 παιδιά, με αποτέλεσμα να κλείνουν σχεδόν τα μισά, δηλαδή, όλα σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά.

Αυτό, γιατί μικρά νηπιαγωγεία λειτουργούν σήμερα μόνο σε οικισμούς της υπαίθρου όπου ανάλογα με το πόσο απομακρυσμένοι είναι από άλλους οικισμούς ήταν δυνατόν έως και φέτος να λειτουργεί νηπιαγωγείο ακόμα και με πέντε νήπια, αφού οι αποστάσεις και οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την μεταφορά τους σε άλλο μεγαλύτερο χωριό.

Συμφώνα λοιπόν με το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε απόψε στη Βουλή στο άρθρο 35 που αφορά: ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ, αναφέρει:

α) Η παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄167), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.18 του άρθρου 45 του ν.4264/2014 (Α΄118), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθεσία ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ για κάθε ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΑ (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. (...)

β) Η ισχύς της παραγράφου αυτής άρχεται από το σχολικό έτος 2016-2017»

Τι σημαίνει αυτό; Από τη νέα σχολική χρονιά θα κλείσουν αρκετά νηπιαγωγεία της υπαίθρου… Νήπια και προνήπια θα παραμείνουν στα σπίτια τους!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στον νομό Ρεθύμνου αναμένεται να κλείσουν περίπου 15 νηπιαγωγεία, από τα οποία τα περισσότερα είναι στον Δήμο Μυλοποτάμου.

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που σε ανακοίνωση της τονίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη βουλή το Υπουργείο Παιδείας, τα Νηπιαγωγεία ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγείων, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των Νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε νήπια και όχι λιγότερο από δεκατέσσερα και πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων.

Έτσι, η αύξηση του ελάχιστου αριθμού νηπίων και κάθε νηπιαγωγείο (από 7 στα 14) συνεπάγεται συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νηπιαγωγείων για το νέο έτος. Το δημόσιο Νηπιαγωγείο υποβαθμίζεται με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε όλες τις οικογένειες δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Αντ’ αυτού με το σχέδιο νόμου εξυπηρετούνται συμφέροντα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων/παιδικών σταθμών.

  • Λέμε όχι στην υποβάθμιση των νηπιαγωγείων, όχι στο κλείσιμό τους, όχι στη μείωση θέσεων εργασίας των νηπιαγωγών.
  • Απαιτούμε δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα νήπια από 4 έως 6 ετών στα πλαίσια ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.»

Επιπλέον, μιλώντας στην Εφημερίδα μας η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Καλλιόπη Παγώνη δήλωσε ότι «εμείς απαιτούμε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Κάθε διαφοροποίηση μας βρίσκει αντίθετους και θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον όποιας εξέλιξης θέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευση όλων των νηπίων.»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ