ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σημαντικές επαφές για νέο πλοίο στο Ρέθυμνο

0

ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Με όραμα την επαναδρομολόγηση πλοίου στην γραμμή Ρέθυμνο – Πειραιάς, ξεκίνησαν οι επαφές με τους πλοιοκτήτες της χώρας, μετά την πρωτοβουλία που πήραν οι τοπικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν από κοινού για την αναβάθμιση της θαλάσσιας πύλης εισόδου και εξόδου του νομού με επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία όπως παλαιότερα.

Τριμελής αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από τον συμπολίτη μας, ταξιδιωτικό πράκτορα και πρώην Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ακτοοπλόων Ελλάδας κ. Μανώλη Γαλανάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ρεθύμνου κ. Κωστή Πολοπετράκη και τον πρόεδρο Συνταξιούχων Ελλάδας του Νορβηγικού και Γερμανικού Νηογνώμονα κ. Διγενή επισκέφθηκε προχθές τον Πρόεδρο της Ένωσης Ακτοοπλόων κ. Μιχάλη Σακελή, στον οποίο παρουσίασαν το αίτημα των φορέων του Ρεθύμνου με την παράκληση να ενημερώσει το σύνολο των εταιρειών που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο φορέα και εκτελούν τις περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ακτοοπλόων εξελίχθηκε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, παρουσιάστηκε αναλυτικά το ζήτημα του Ρεθύμνου και η ανάγκη να έχει ο νομός πλοίο διασύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα, με την παράκληση να προωθήσει το αίτημα και να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του συνόλου της Ένωσης.

Όπως ενημερωθήκαμε ο κ. Σακελής εμφανίστηκε θετικός και δήλωσε, ότι θα μεταφέρει το αίτημα στους ιδιοκτήτες πλοίων, στηρίζοντας, μάλιστα, την προσπάθεια των τοπικών φορέων.

Επισημαίνεται, ότι αιτήματα για δρομολόγηση πλοίων σε γραμμές, θα πρέπει να κατατίθενται στον αρμόδιο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών έως 31 Ιανουαρίου κάθε έτους. Ωστόσο μπορεί μια εταιρεία να καταθέσει και εκπρόθεσμα εφόσον έχει τη θετική γνώμη της Ένωσης Ακτοοπλόων, οπότε στην περίπτωση του Ρεθύμνου και εφόσον προκύψει ενδιαφέρον για φέτος, πιθανότατα θα ακολουθηθεί αυτή η οδός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σημαντικό είναι ότι έγινε μια αρχή και το ζήτημα θα κοινοποιηθεί προς τις 24 ακτοπλοϊκές εταιρείες – μέλη της ένωσης, κάθε μία από τις οποίες θα εξετάσει τις δυνατότητες που ενδεχομένως έχει.

Ο κ. Γαλανάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας επισήμανε, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο καθώς εδώ και μια πενταετία διαπιστώνεται έλλειψη πλοίων στην χώρα μας ενώ τα τελευταία έξι χρόνια οι εταιρείες έχουν υποστεί συνολικά ζημία 1,2 δις ευρώ λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων αλλά κυρίως λόγω του μειωμένου αριθμού επιβατών αφού η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στην περίπτωση που κάποια εταιρεία ενδιαφερθεί, ο κ. Γαλανάκης τόνισε, ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση με τους εκπροσώπους της, επισημαίνοντας, ότι η σύμπνοια, η μεθοδικότητα και η ενότητα των φορέων και των πολιτών του Ρεθύμνου, είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη του στόχου.

Σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα καταβληθεί προσπάθεια για ενημέρωση μικρότερων ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ δεν αποκλείεται το αίτημα να αποσταλεί και σε εταιρείες του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή προσπάθεια απαιτεί σύμπνοια και συγκατάθεση των Ρεθεμνιωτών.

Να ενστερνιστούν την ανάγκη, να κατανοήσουν την σημασία και να στηρίξουν έμπρακτα αφενός το αίτημα και αφετέρου την εταιρεία, η οποία ενδεχομένως βάλει το πλοίο της να εξυπηρετήσει την τοπική γραμμή διασύνδεσης με τον Πειραιά.

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για μια καινούργια προσπάθεια δρομολόγησης επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου στην γραμμή Ρέθυμνο – Πειραιάς, η οποία φέρει την υπογραφή των τοπικών θεσμικών και συλλογικών φορέων.

Ανάμεσα στους θεσμικούς φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια είναι: ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Κόκκινος, ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Ταταράκης, ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Μουρτζανός, ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Καλλέργης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιακουμάκης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Κουτσαλεδάκη, ο πρόεδρος του Νομικού προσώπου κ. Τσιομπίκας, ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Νίνος, ο επικεφαλής του «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή» Μιχάλης Ανδρουλάκης, ο επικεφαλής του «Ελεύθερο Ρέθυμνο» Στέλιος Πετράκης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Τσακαλάκης και ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών κ. Περπιράκης. Επίσης την προσπάθεια στηρίζουν ο πρόεδρος Συνταξιούχων Ελλάδας του Νορβηγικού και Γερμανικού Νηογνώμονα κ. Διγενής και ο συνταξιούχος πρώτος μηχανικός – επιθεωρητής μηχανικός κ. Λιουδάκης.

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ