ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κούβα του Ανδρέα Κούνουπα

0

Ένα μεγάλο νησί με πληθυσμό έντεκα εκατομμύρια περίπου σαν την Ελλάδα υπέφερε και αυτό κακή ζωή στον καπιταλισμό. Με τον δικτάτορα Μπατίστα, πολλοί στην ανέχεια και στη φτώχεια.

Μετά την επανάσταση έγινε ένα κοινωνικό θαύμα. Πέρασε στο σοσιαλισμό ανέβηκε το κοινωνικό επίπεδο, σημείωσε σημαντικές κατακτήσεις που οι λαοί στον καπιταλισμό δεν τις είχαν ονειρευτεί.

Μεγάλα εμπόδια όρθωσε ο ιμπεριαλισμός, στην ανάσταση λαού οικονομικά, απόκλεισε δολιοφθορές, τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα 3.000 Κουβανοί να χάσουν τη ζωή τους και 2.000 να μείνουν ανάπηροι. Ο λαός άντεξε και ανέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην ποιότητα ζωής.

Σήμερα σε ολόκληρη την Κούβα δεν υπάρχει ούτε ένας άπορος ούτε ένας άπορος, ούτε ένας ικανός άνεργος, ούτε ένας άρρωστος χωρίς θεραπεία, ούτε ένας δυστυχισμένος πονεμένος.

Οι πέντε που φυλακίστηκαν στην Αμερική επειδή πήγαν στο Μαϊάμι να υπερασπιστούν την πατρίδα από αντικουβανικές ενέργειες, απολύθηκαν ύστερα από 10 χρόνια και δήλωσαν «Η Κούβα είναι το πιο αγνό και τίμιο κομμάτι της ανθρωπότητας».

Η Κούβα παρά τα εμπόδια των ιμπεριαλιστών αναπτύσσεται και βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία: στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στην Επιστήμη και Πολιτισμό. Η Κούβα προσφέρει ανιδιοτελώς τη συνεργασία της σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Μέχρι σήμερα 185.000 γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 10 χώρες. Υπάρχουν 40.000 Κουβανοί σε 97 χώρες στους τομείς της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Σε 129 χώρες υπάρχουν 6.000 επιστήμονες που έχουν αποφοιτήσει από την Κούβα με διάφορες ειδικότητες οι 26.000 είναι γιατροί.

Φωτεινό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη δράση της στις ανάγκες του λαού. Για παράδειγμα κατέχει τον υψηλότερο δείκτη σχολικής συμμετοχής από όλες τις χώρες. Επίσης η υγεία για το λαό είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, αποτελεί κοινωνικό αγαθό που παρέχεται σε όλους. Στα επιτεύγματα της επανάστασης είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλεια, στην οικονομική πρόνοια.

Υψηλό είναι το κύρος που έχει η Κούβα αφού στην συνέλευση του ΟΗΕ το ’59 ψήφισαν υπέρ της άρσης του αποκλεισμού της 185 από τις 190 χώρες.

Ναι ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός αλλά όχι ανίκητος. Ναι υπάρχει λύση εναλλακτική απέναντι στον καπιταλιστική βαρβαρότητα: ο σοσιαλισμός.

Καμία δύναμη στον κόσμο, ούτε η Αμερική δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει τους Κουβανούς να μην λατρεύουν την επανάσταση που έκαναν με τον Φιντέλ Κάστρο και έγινε η νύχτα της Κούβας μέρα ηλιόλουστη και ολόλαμπρη.

50 χρόνια έφεγγε στην Κούβα ένα άστρο, έσωσε και ευεργέτησε ήταν ο Φιντέλ Κάστρο.

«Ευτυχισμένοι θα ’μαστε αλλά μας λείπει ο νους να μιμηθούμε είναι σωστό πιστά τους Κουβανούς»

 

Κούνουπας Ανδρέας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ