ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οφείλουμε να τιμήσουμε τον 97χρονο Γ. Χαροκόπο του Γιώργου Σταράκη

0

Το 1919 γεννήθηκε στην Πατσό Ρεθύμνου ο Γεώργιος Ευθυμίου Χαροκόπος.

Το 1937 απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Ρεθύμνου και πετυχαίνει στην παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου από την οποία παίρνει το πτυχίου του το 1939.

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ο 97χρονος σήμερα Γ. Χαροκόπος ήταν και είναι άνθρωπος των γραμμάτων και της δημιουργίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό. Μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί περιστασιακά σε διάφορες έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες.

 

cΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γ. Χαροκόπος έχει συγγράψει τα παρακάτω βιβλία στην Ελληνική, Αγγλική και Γερμανική γλώσσα:

  1. ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΡΗΤΗ
  2. ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΑΙΠΕ
  3. ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ
  4. ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ «ΟΧΙ» το 1941
  5. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ (είναι υπό έκδοση).

Ο 97χρονος Γ. Χαροκόπος έχει γράψει αρκετά ποιήματα τα οποία έχει δημοσιεύσει σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Για το συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί από την ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΓΚΡΑ

Το 1941 ήταν 22 ετών. Μόλις είχε διοριστεί δάσκαλος στο χωριό Παντάνασσα. Μαζί με τον πατέρα του Ευθύμιο Χαροκόπο, ο οποίος ονομαζόταν «ηγεμόνας» και είχε προσφέρει πάρα πολλά στην πατρίδα συγκροτούν ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ομάδα κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Με Πατσώτες και Παντανασώτες τρέχουν στο Λατζιμά όπου έπεφταν οι Ναζί απρόσκλητοι εισβολείς και κάναν αυτό που τον έμαθε ο πατέρας του από μικρό – ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a

Έχει έναν παλιό ΓΚΡΑ και μάχεται γενναία υπερασπίζοντας τον τόπο του και το αεροδρόμιο το οποίο λειτουργούσε στην Πηγή. Όταν οι Γερμανοί ήλθαν από τα Χανιά οδικώς και κατέλαβαν το Ρέθυμνο, ο Γεώργιος Χαροκόπος συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως Σύνδεσμος μεταξύ των Αντάρτικων ομάδων και των Συμμαχικών Πρακτόρων. Γνώρισε σπουδαίες προσωπικότητες, Κρητικούς και ξένους. Διατηρούσε και διατήρησε –με όσους είναι εν ζωή- σχέσης φιλίας, αγάπης και σεβασμού.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΚΡΑΙΠΕ

Τον Απρίλιο του 1944 είναι 25 ετών. Παίρνει ενεργό μέρος στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Όλη η ομάδα των απαγωγέων μαζί με τον γερμανό φιλοξενήθηκε με μυστικότητα ένα τριήμερο 7, 8 και 9 Μαϊου στο μιτάτο της οικογένειάς του στη θέση «Πλατές», έξω από το χωριό Πατσός. Το αρχικό σχέδιο έχει διαρρεύσει και ο Γεώργιος Χαροκόπος σχεδιάζει το νέο σχέδιο διαφυγής από το Γερακάρι το οποίο ενέκρινε ο Λη Φέρμορ ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της ομάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b

Αυτό ήταν: (Το Νέο). Γερακάρι, Πατσός, Καρίνες, Φωτεινού, Βιλανδρέδο, Κρυονερίτης, παραλία Ροδάκινου. Επιβιβάστηκε μαζί με όλη την ομάδα σε Μότορ Λονς και διέφυγαν στην Αίγυπτο. Αμέσως κατετάγη στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Τσιγάντε. Πήρες μέρος στις επιχειρήσεις του ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από το κατακτητές. Ο 97χρονος σήμερα Χαροκόπος έτυχε μεγάλων διακρίσεων από την Ελληνική και τις Συμμαχικές Κυβερνήσεις.

 

ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΡΑΙΠΕ

Στις 21 Μαϊου 2016 αθλητές από Ελλάδα και εξωτερικό θα διανύσουν τη διαδρομή τη οποία έκαναν οι απαγωγείς. Η όλη εκδήλωση τελεί και υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης. Είναι –κατά την ταπεινή μου άποψη- μια ευκαιρία να τιμήσουμε τον 97χρονο σήμερα Γεώργιο Χαροκόπο. Οφείλουν να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ