ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσουμε το πένθος

0

Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που νιώθουμε όταν θρηνούμε. Από το σοκ, την θλίψη, την οργή και τις ενοχές, ο θρήνος προκαλεί πόνο – σωματικό και ψυχολογικό. Μπορεί να χάσουμε την όρεξή μας για φαγητό, να μην μπορούμε να κοιμηθούμε ή να συγκεντρωθούμε.

Κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά αυτή την διαδικασία. Για κάποιους ανθρώπους, τα έντονα αισθήματα μπορούν να διαρκέσουν για καιρό. Συνήθως αναγνωρίζονται τα πέντε στάδια: άρνηση, οργή, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Το πένθος δεν είναι αναγκαίο να περιέχει και τα πέντε στάδια, και δεν είναι υποχρεωτικό να συμβούν με αυτήν την σειρά.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον θρήνο από την κατάθλιψη, καθώς έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Η θλίψη του πένθους, πάντως, τις περισσότερες φορές καλυτερεύει με τον χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίοδο να ζητήσουμε υποστήριξη από τους κοντινούς μας ανθρώπους. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να γίνουν το στήριγμά μας, αρκεί να τους μιλήσουμε ειλικρινά για αυτά που χρειαζόμαστε.

Μια καλή ιδέα, επιπλέον, είναι να ζητήσουμε υποστήριξη από μια ομάδα ατόμων που έχουν περάσει παρόμοια κατάσταση. Έτσι θα νιώσουμε πως τα αισθήματά μας είναι φυσιολογικά, και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε συντομότερα. Ψάξτε για ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας. Εναλλακτικά, αν δείτε πως δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε αλλιώς, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα αυτά που νιώθετε.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και την υγεία σας αυτή τη περίοδο. Θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα πολύ πιο σύντομα αν προσπαθείτε να κοιμάστε κανονικά, να τρώτε σωστά και να κάνετε γυμναστική. Σίγουρα, μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι αναγκαίο να συνεχίσετε την ζωή σας φυσιολογικά—και να θυμάστε πως το αλκοόλ δεν είναι ποτέ καλή λύση.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τους ανθρώπους που πενθούν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για άλλες δραστηριότητες. Αυτό είναι φυσιολογικό, και δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας. Σύντομα θα νιώθετε και πάλι ο εαυτός σας, μέρα με την μέρα, και θα μπορείτε να απολαμβάνετε την ζωή σας όπως παλιότερα.

Τέλος, μπορείτε να σκεφθείτε από νωρίς ποια πράγματα μπορεί να σας πυροδοτήσουν άσχημα συναισθήματα. Τα γενέθλια του αγαπημένου προσώπου που πέθανε, κάποια επέτειος, ακόμα και κάποιο τραγούδι ή μέρος. Διαχειριστείτε αυτές τις αναμνήσεις όταν νιώσετε έτοιμοι.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ