ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς ωφελεί η μουσική τα μωρά

0

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ακρόαση μουσικής με ρυθμό σαν του βαλς και το κράτημα του ρυθμού της μουσικής, μαζί με τους γονείς τους, βελτίωσε την επεξεργασία μουσικών μοτίβων και ήχων ομιλίας στα μωρά.

Ο συγκεκριμένος ρυθμός είναι δύσκολα κατανοητός από τα μωρά.

Η ερευνήτρια Christina Zhao, του University of Washington στο Σιάτλ, δήλωσε ότι η ενεργός συμμετοχή στη μουσική μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα μια σημαντική εμπειρία που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών και που τα βοηθά να μάθουν.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει η επίδραση της ακρόασης της μουσικής ή πόση έκθεση σε αυτήν χρειάζεται για να γίνουν βελτιώσεις στην επεξεργασία μοτίβων μουσικής και λόγου.

Οι ερευνητές εξέθεσαν στη μουσική ή έβαλαν σε ομάδα ελέγχου τυχαία, 39 μωρά, ηλικίας 9 μηνών.

Δεκαεννέα από τα μωρά αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Αυτά τα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια κατά τη διάρκεια 12 συνεδριών 15λεπτης διάρκειας σε ένα μήνα.

Τα υπόλοιπα 20 μωρά άκουγαν ηχογραφήσεις παιδικής μουσικής που έπαιζε ενώ ένας ερευνητής καθοδηγούσε τα μωρά και τους γονείς να κρατούν το ρυθμό σε συγχρονισμό με τη μουσική.

Ο ρυθμός ήταν τρία τέταρτα, τον οποίον οι ερευνητές επέλεξαν επειδή είναι σχετικά δύσκολος να τον μάθουν τα μωρά.

Μια εβδομάδα μετά τις συνεδρίες παιχνιδιού, τα μωρά υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Κατά τη διάρκειά τους άκουγαν σειρά μουσικών ήχων και ήχων ομιλίας, ο καθένας από τους οποίους παιζόταν με ρυθμό που περιστασιακά διακοπτόταν. Ο εγκέφαλός τους εμφάνισε συγκεκριμένη αντίδραση, που έδειχνε ότι μπορούσαν να εντοπίσουν τη διακοπή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι των μωρών στην ομάδα που εκτέθηκε στη μουσική μπορούσαν καλύτερα να ανταποκρίνονται σε διαταραχές στο λόγο και στο ρυθμό της μουσικής.

Στη μεγάλη εικόνα, τα ευρήματα διεύρυναν την κατανόησή μας σχετικά με το πώς τα μωρά μαθαίνουν ήχους ομιλίας και ρίχνουν φως στον τρόπο που ο εγκέφαλος μπορεί ενδεχομένως να επεξεργάζεται τη μουσική και ήχους ομιλίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ