ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το DDT σαράντα χρόνια μετά συνεχίζει να υπάρχει στον οργανισμό των κρητικών

0

Σε μεγάλη μερίδα κατοίκων της Κρήτης εντοπίστηκε στον οργανισμό τους καρκινογόνο φυτοφάρμακο, το γνωστό σε όλους DDT, το οποίο όμως έχει σταματήσει να κυκλοφορεί εδώ και 40 (!) χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιείται εφτά χρόνια στο νησί.

Ενδεικτικό της τοξικότητας, είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να εντοπίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι και σήμερα, περνώντας από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας διαταραχές στην ορμονική ισορροπία, όπως αναφέρει η neakriti.gr.

Φυτοφάρμακο...στον ομφάλιο λώρο πολλών εγκύων

Ακόμη κι αν το ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτοφάρμακο DDT, έχει αποσυρθεί από την αγορά εδώ και 40 χρόνια, δηλαδή από το 1970, στοιχεία του καρκινογόνου αυτού χημικού στοιχείου, με το οποίο κάποτε ψεκάζονταν καλλιεργούμενες εκτάσεις, βρίσκονται ακόμα στους οργανισμούς των Κρητικών και κυρίως στον ομφάλιο λώρο πολλών εγκύων. Αυτό αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια της Κοινωνικής Ιατρικής Λύδα Χατζή, ως ένα από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη ΡΕΑ, που πραγματοποιείται εδώ και 7 χρόνια στο Ηράκλειο, με επίκεντρο τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας.

Αυξάνεται ο κίνδυνος για κοιλιακή παχυσαρκία

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές, είναι ότι για κάθε 10 επιπλέον μονάδες της ουσίας DDT, αυξάνεται κατά 3,5 φορές ο κίνδυνος για κοιλιακή παχυσαρκία στην ηλικία των 4 ετών των κρητικόπουλων.

Μάλιστα στο παρελθόν αμερικανικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το φυτοφάρμακο αυτό που μεταξύ άλλων,  χρησιμοποιείτο για τον έλεγχο της ελονοσίας στα τέλη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ευθύνεται και για τη διαιώνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ