ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εν αναμονή χρηματοδότησης για τον υβριδικό σταθμό στο φράγμα Ποταμών

0

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ»

Στο λεγόμενο πακέτο Γιούνγκερ προσβλέπει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προκειμένου να κατασκευάσει τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λίμνη Ποταμών Αμαρίου, συνολικής ισχύος 139,1 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 277 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέθεσε την σχετική πρόταση για χρηματοδότηση προσδοκώντας χρήματα όχι μόνο για το έργο στο Φράγμα ποταμών αλλά και για την κατασκευή δύο συστημάτων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 680 MW, στον Δήμο Αμφιλοχίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 502 εκατ. ευρώ αλλά και για την κατασκευή αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 153 MW και εκτιμώμενου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, στην Καρυστία Ευβοίας.

Το «Πακέτο Γιούνγκερ» είναι μια πηγή χρηματοδότησης, στην οποία προστρέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες της χώρας με την τοπική Creta Farm να έχει ήδη χρηματοδοτηθεί για τις δικές της δραστηριότητες, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή».

Στο μεταξύ συζητείται έντονα όπως άλλες εταιρείες διεκδικήσουν χρήματα από το ίδιο ταμείο προκειμένου να προωθήσουν τα έργα ενεργειακής κάλυψης της Κρήτης με έμφαση την διασύνδεση της με την ηπειρωτική χώρα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου, η ανάπτυξη Υβριδικών Συστημάτων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που συνδυάζουν Αιολικά Πάρκα με Σύστημα Άντλησης Ταμίευσης, θεωρείται βέλτιστη λύση για μη διασυνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό της Κρήτης, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του ορίου διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδυάζει αιολική παραγωγή με αποθήκευση ενέργειας μέσω άντλησης-ταμίευσης αποτελείται από τις ακόλουθες μονάδες :

α) Από ένα ή περισσότερα Αιολικά Πάρκα που αποτελούν τις μονάδες παραγωγής ΑΠΕ, χωροθετημένα σε περιοχή με τεκμηριωμένο αιολικό δυναμικό.

β) Από δύο ταμιευτήρες, τον άνω και τον κάτω, με υψομετρική διαφορά, που συνδέονται με ένα ή περισσότερους αγωγούς.

γ) Από τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούμενες από σύστημα αντλιών (Αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό-ΥΗΕ)

δ) Από τις ελεγχόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους υδροστροβίλους ή αναστρέψιμες αντλίες.

Τα αιολικά πάρκα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για να ανυψωθεί ποσότητα νερού με τη χρήση αντλητικού συστήματος από τον κάτω στον άνω ταμιευτήρα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε αποθήκευση ενέργειας (δυναμική ενέργεια). Το όλο σύστημα ονομάζεται αντλησιοταμιευτικό (pumped storage system) ή Αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό (ΑΥΗΕ). Τις ώρες παραγωγής εγγυημένης ισχύος (ώρες αιχμών ζήτησης ισχύος - καθορισμένες από το διαχειριστή του Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού) το νερό κατέρχεται και με τη λειτουργία υδροστροβίλου παράγεται εγγυημένη ενέργεια στο σύστημα. Στην περίπτωση που δεν έχουμε διαθέσιμη αιολική ισχύ, ασθενείς άνεμοι, το αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθηκεύει ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες βάσης (δίκτυο) για την πλήρωση του άνω ταμιευτήρα.

Ο συνδυασμός των ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας (Υβριδικοί Σταθμοί) με στόχο την παραγωγή εγγυημένης ενέργειας αποτελούν τη βέλτιστη λύση για την διείσδυση των ΑΠΕ σε αυτόνομα ΣΗΕ, επιτυγχάνοντας:

  • Αύξηση της διείσδυσης της αιολικής παραγωγής.
  • Αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, για την επίτευξη των εθνικών στόχων.
  • Περιορισμό της παραγωγής ενέργειας από συμβατικούς σταθμούς.
  • Μείωση των εκπομπών CO2, προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ευστάθεια του δικτύου.
  • Μείωση του ειδικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

02

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ και η ενεργειακη αξιοποιηση του

Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τους εθνικούς στόχους για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, το 2008 αποφάσισε να συμβάλει δυναμικά ξεκινώντας την εκπόνηση μελετών προσομοίωσης για την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και την κατασκευή Υβριδικού Σταθμού που θα χρησιμοποιεί σαν κάτω ταμιευτήρα τον ταμιευτήρα του φράγματος. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου και της διακήρυξης του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού με τίτλο: «Ενεργειακή Αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Νομού Ρεθύμνου-Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού (ΥΣ) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας». Ο Διαγωνισμός διεξήχθη την 31.03.2011, ακολούθησε αξιολόγηση από επιτροπή που συγκροτήθηκε με την εκπροσώπηση φορέων της Κρήτης (πρ. Ο.Α.ΔΥ.Κ., ΤΕΕ, Περιφέρεια Κρήτης κλπ.) και επιλέχθηκε ως ανάδοχος υλοποίησης του Σχεδίου του Ο.Α.Κ. Α.Ε. η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Τεχνικα στοιχεια του εργου

Οι μονάδες παραγωγής ΑΠΕ, αποτελούνται από δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 89,1 MW (49,5 MW και 39,6 ΜW αντίστοιχα), χωροθετημένα στον Δήμο Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Ο Σταθμό Ελεγχόμενης Παραγωγής, χωροθετείται πλησίον του Φράγματος Ποταμών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και αποτελείται από τρεις αναστρέψιμες μονάδες Francis σταθερών στροφών, με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Παραγωγή: 2 x 25 MW = 50 MW (+1 x 25 MW εφεδρική).

Άντληση: 3 x 36 MW = 108 MW.

Το αντλιοστάσιο αποτελείται από δέκα αντλίες μεταβλητών στροφών 10 x 3,216 MW = 32,16 MW (+2 x 3,216 MW εφεδρικές), χωροθετημένο πλησίον του Φράγματος Ποταμών.

Μία λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 1.200.000 m3, χωροθετημένη στην περιοχή «Γκαργκάνη» Χαρκίων του Δήμου Ρεθύμνης, θα αποτελεί των άνω ταμιευτήρα του έργου, ενώ ως κάτω δεξαμενή θα χρησιμοποιείται ο ταμιευτήρας του Φράγματος Ποταμών.

αποτελεσματα για το ΣΗΕ κρητησ & το περιβαλλον

Σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα της προσομοίωσης του ΣΗΕ Κρήτης που εκπονήθηκε από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΑΙΚΗ ΑΒΕΤΕ, χωρίς και με τον ΥΣ για το 2015, προκύπτουν τα παρακάτω:

Ο Υβριδικός Σταθμός θα καλύπτει το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης. Με την ένταξη του ΥΣ στο ΣΗΕ Κρήτης:

  • Η συμβολή των θερμικών μονάδων περιορίζεται από 79,45% σε 74,53% της ζήτησης.
  • Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες της Κρήτης μειώνεται κατά 6,2%. Ειδικότερα, η παραγόμενη ενέργεια από τις ατμοηλεκτρικές μονάδες μειώνεται κατά 1,7%, η παραγόμενη ενέργεια από τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου κατά 3,4%, η παραγόμενη ενέργεια Diesel Αθερινόλακκου κατά 11,1%, η παραγόμενη ενέργεια Diesel Λινοπεραμάτων κατά 35,6% και παραγόμενη ενέργεια από αεριοστροβίλους κατά 55,9%.
  • Οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 5,3%.
  • Το κόστος καυσίμου μειώνεται κατά 5,5%.
  • Το κόστος εκπομπών CO2 μειώνεται κατά 5,3%.

συμπερασματα

Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Σχεδίου του Ο.Α.Κ. Α.Ε. «Ενεργειακή Αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Νομού Ρεθύμνου-Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού (ΥΣ) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Πρόκειται για έργο ΑΠΕ, εγγυημένης ισχύος 50 MW, που συνδυάζει τη λειτουργία δύο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 89,1 MW και ενός αναστρέψιμου υδροηλεκτρικού συστήματος, στο οποίο ο κάτω ταμιευτήρας είναι ο ταμιευτήρας του Φράγματος Ποταμών.

Είναι ένα φιλικό περιβαλλοντικά έργο, με μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον, που θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Κρήτη και στην σταθεροποίηση του δικτύου. Οι μειώσεις των ρύπων από τους υφιστάμενους συμβατικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην Κρήτη είναι μεγάλες και σημαντική η ωφέλεια του Δημοσίου από την εξοικονόμηση συναλλάγματος.

Το παρόν έργο έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, είναι πρωτοποριακό, με προοπτική να επεκταθεί άμεσα και να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και το οποίο θα αποφέρει σημαντικά και μακροχρόνια οφέλη στην ανάπτυξη της Κρήτης.

Οι θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν στα 5 χρόνια της κατασκευής θα ξεπεράσουν τις 800, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά την διάρκεια των 25 ετών της λειτουργίας του. Τέλος, όσον αφορά την συμβολή του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 230.000.000 €, στην τοπική αλλά και εθνική ανάπτυξη, θα αποφέρει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη προς τους ΟΤΑ στους οποίους θα εγκατασταθεί το έργο, καθώς και στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

03

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ