ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΤΟΣΚΑΣ: Θέλετε Αστυνομικό Μέγαρο; Βρείτε χορηγούς

0

«Αν θέλετε Αστυνομικό Μέγαρο, βρείτε χρήματα να το χτίσετε», ήταν σε γενικές γραμμές η απάντηση του  αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαου Τόσκα σε σχετικό ερώτημα του Ρεθεμνιώτη βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη. 

Ειδικότερα, αφού ο κ. Τόσκας, παραδέχτηκε ότι το κτήριο των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου είναι το χειρότερο στην Ελλάδα  αναφέροντας: «Πράγματι αυτό το κτήριο είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ όλα τα αστυνομικά κτήρια στην Ελλάδα», για την εξεύρεση πόρων πέταξε το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να βρει το 1,5 εκατομμύριο που χρειάζεται για την κατασκευή νέου κτηρίου εκεί που είναι και οι αστυνομικές σχολές». Στη συνέχεια υπογράμμισε ο ίδιος: «Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει φορείς, εθελοντές, χορηγούς που μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτή την κατασκευή. Θα είναι και ένα κόσμημα για την περιοχή σας. Και πιστεύω ότι όλοι -και οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού- μπορείτε να ενεργοποιηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ενδιαφέρον πάντως έχουν τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή που ακολουθούν στα οποία καταγράφεται όλη η συζήτηση μεταξύ του τοπικού βουλευτή και του αναπληρωτή υπουργού για το θέμα του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, αλλά και η επικινδυνότητα του παλιού.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

«Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η ανέγερση ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου για το Ρέθυμνο είναι απαίτηση όχι μόνο των αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά νομίζω και του συνόλου της κοινωνίας και των φορέων, βεβαίως. Και το αίτημα αυτό είναι περισσότερο επιτακτικό κι επίκαιρο παρά ποτέ εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές, οι οποίες πραγματικά δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν και δη σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Η παλαιότητα και η έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης έχει καταστήσει το κτήριο παντελώς ακατάλληλο για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε έναν στεγασμένο χώρο του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, αποκολλήθηκε από την οροφή ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντου, το οποίο έπεσε ακριβώς δίπλα στο χέρι ενός αστυνομικού υπαλλήλου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή εκτελούσε χρέη φρουρού κρατητηρίων.

Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό και από τύχη νομίζω μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Θα ήθελα, δε, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι το Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπου χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο. Σκεφτείτε μόνο την ταλαιπωρία, αλλά και την εικόνα την τριτοκοσμική την οποία αντιμετωπίζει κάποιος όταν πάει σε μια δημόσια υπηρεσία, όπως είναι το Αστυνομικό Τμήμα.

Και για να ολοκληρώσω την εικόνα, στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών προέκυψε ένα μείζον ζήτημα όσον αφορά την υγεία των εργαζομένων, των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς διαπιστώθηκε και από το εργαστήριο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» η ύπαρξη αμιάντου στην εσωτερική τοιχοποιία του κτηρίου. Και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το συγκεκριμένο είδος αμιάντου είναι ένα καρκινογόνο υλικό -μάλιστα κατηγορίας 1Α- του οποίου από 1/1/2005 έχει απαγορευτεί η χρήση και η εμπορία από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς, το Υπουργείο μέχρι και σήμερα δεν έχει αναλάβει καμμία πρωτοβουλία ούτε για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου υλικού, ούτε βεβαίως και για την πιστοποίηση της καταλληλόλητας των κτηριακών εγκαταστάσεων παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω ευθέως τα εξής:

Πρώτον, αν και πότε ακριβώς σκοπεύετε να δρομολογήσετε τις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση του αμιάντου από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

Δεύτερον, αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να τηρήσει τη δέσμευση που είχε δώσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας, ο κ. Αναγνωστάκης, πριν ακριβώς ένα χρόνο όσον αφορά την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κεφαλογιάννη, η ερώτησή σας αναδεικνύει ακριβώς την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε αρκετά κτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, το οποίο είναι ένα παμπάλαιο κτήριο έκτασης γύρω στα 1.500 τετραγωνικά μέτρα, τη στιγμή που δίπλα -εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα τους χώρους- υπάρχει η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων με 13.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα. Αντί, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια να γίνει κάποια ενοποίηση, να γίνει μια εξορθολογισμένη χρήση αυτών των κτηρίων, διατηρήθηκαν παλιά κτήρια, ασυντήρητα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα σαν και αυτό το οποίο αναφέρατε πριν.

Πράγματι, στις 27 Φεβρουαρίου στη διάρκεια εργασιών αποκολλήθηκε ένα τμήμα. Εκεί βρέθηκε ένα υλικό, που διαπιστώθηκε από την ανάλυσή του, το οποίο στείλαμε αμέσως στο «Δημόκριτο», ότι περιέχει ίχνη αμιάντου μαζί με τσιμέντο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν είναι σκέτος αμίαντος. Και από ό,τι ξέρετε -και από ό,τι ξέρουν οι ειδικοί φυσικά- υπάρχει μια διαφορά στον βαθμό κινδύνου ανάμεσα στον σκέτο αμίαντο και στην πρόσμιξη με τσιμέντο που το διατηρεί σταθεροποιημένο, διατηρεί αυτές τις ίνες. Και από ό,τι λέει ο ίδιος ο «Δημόκριτος», εάν δεν μετακινηθεί αυτό το υλικό, εάν δεν το σκαλίσει κάποιος, δεν το τρυπήσει, υπάρχει ένας μειωμένος κίνδυνος.

Τι κάναμε, λοιπόν, στη συνέχεια; Πρώτον, έγινε η ανάλυση του «Δημόκριτου». Δεύτερον, στείλαμε μηχανικό των τεχνικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, ο οποίος πήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ζητήθηκαν και από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου. Όλα αυτά που έχει ζητήσει η Ένωση έχουν υλοποιηθεί από εμάς. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τον «Δημόκριτο» να στείλει κλιμάκιο, το οποίο να κάνει τις επιπλέον μετρήσεις, ώστε να είμαστε χίλια τοις εκατό σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μέχρι να απομακρυνθεί αυτό το υλικό, που ξέρετε ότι γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία, ή να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.

Κακά τα ψέματα, βέβαια, αυτό το κτήριο δεν μπορεί να επισκευαστεί στο βαθμό που να είναι ένα καλά λειτουργικό κτήριο. Το ξέρετε καλά. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα είτε με την ανέγερση καινούργιου κτηρίου είτε με την ενσωμάτωση αυτών των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης στα άλλα υπάρχοντα κτήρια, κάτι που είναι δύσκολο. Προσανατολιζόμαστε στην κατασκευή κάποιου καινούργιου κτηρίου.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο κ. Αναγνωστάκης, έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και έχουν συζητήσει πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αφορά τροποποίηση του παραχωρητηρίου, διατήρηση κάποιου ποσοστού εισακτέων, όπως ήταν και η αρχική δέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 1955 βέβαια.

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να βρει το 1,5 εκατομμύριο που χρειάζεται για την κατασκευή νέου κτηρίου εκεί που είναι και οι αστυνομικές σχολές, όπου θα πρέπει, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και αν θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα, να μεταφερθεί η Αστυνομική Διεύθυνση. Αλλιώς, το υπάρχον κτήριο, όσα χρήματα κι αν ξοδέψουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι σε καλή λειτουργική  κατάσταση.

Προς το παρόν, όμως, παίρνουμε όλα τα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, απ’ ό,τι βλέπετε, Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους εργαζόμενους.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε τον λόγο.

kefalogiannisΙ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το θέμα του αμιάντου, κρατώ τη δέσμευσή σας ότι θα αντιμετωπιστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα. Γιατί, όπως καλά γνωρίζετε και μάλιστα το αναφέρατε, μέχρι σήμερα οι ενέργειες του Υπουργείου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου ήταν στην ουσία ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος απλά και μόνο διαπίστωσε την ύπαρξη αμιάντου μαζί με το τσιμέντο το οποίο αναφέρατε. Καταλαβαίνετε, όμως, κι εσείς ότι με αυτόν τον τρόπο το θέμα του αμίαντου δεν επιλύεται.

Αντίθετα, πρέπει να σταλεί ένα τεχνικό κλιμάκιο το οποίο θα επιθεωρήσει όλους τους χώρους του κτηρίου και θα βεβαιώσει την έκταση της χρήσης του συγκεκριμένου υλικού.

Δεύτερον, νομίζω ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο εργαστήριο ένας έλεγχος του αέρα προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα ρύπανσης και η ενδεχόμενη έκθεση των χρηστών στο καρκινογόνο αυτό υλικό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά το κατά πόσον το συγκεκριμένο υλικό, παρά τη μείξη του με το τσιμέντο, δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων.

Και τέλος, νομίζω ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο υλικό απ’ όλους τους χώρους που έχει χρησιμοποιηθεί, βεβαίως τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας τόσο για το προσωπικό που θα εμπλακεί στις εργασίες όσο και για το προσωπικό το οποίο εργάζεται.

Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί άμεσα κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε εδώ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κρατάω, επίσης, ως θετικό στοιχείο -και μάλιστα θα συμφωνήσω σε πολλά από τα σημεία της τοποθέτησής σας- όσον αφορά τη μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου κτηρίου, δηλαδή στο να δοθεί λύση για την ανέγερση ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου, το οποίο, όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, αποτελεί ύψιστης σημασίας για την κοινωνία του Ρεθύμνου.

Όπως σας ανέφερα, είμαστε μαζί όλοι οι φορείς –και χαίρομαι που κι ο συνάδελφός μου Βουλευτής Ρεθύμνου νομίζω ότι στηρίζει αυτή τη προσπάθεια- προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα.

Πρόσφατα, μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου με ομόφωνη απόφασή του, πράγματι δήλωσε τη βούλησή του να τροποποιήσει την παραχώρηση για την κατασκευή νέου κτηρίου στον χώρο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων,  βεβαίως με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων εκεί, δηλαδή ότι δεν θα μετακινηθεί το Αστυνομικό Μέγαρο και θα φύγει η Σχολή Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.

Κι αυτή μάλιστα η πρόταση δεν είναι καινούργια. Την είχαμε θέσει όλοι οι φορείς, τότε, στον κ. Αναγνωστάκη, όταν πέρυσι τον Μάιο, κατά τις εκδηλώσεις εορτασμού της Μάχης της Κρήτης,  είχε επισκεφθεί τον συγκεκριμένο χώρο. Ήταν κάτι για το οποίο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα το συζητήσει και με την πολιτική ηγεσία και θα επανέλθει όταν είναι έτοιμος.

Βεβαίως, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, πέρα από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις που έχουν γίνει και με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου. Γνωρίζετε πολύ καλά από την εμπειρία σας και από άλλους νομούς ότι το μείζον ζήτημα, ίσως ένα από τα σημαντικότερα και πιο δύσκολα ζητήματα, είναι η εξεύρεση του συγκεκριμένου χώρου.

Αυτό, τουλάχιστον, το πρόβλημα στο Ρέθυμνο το έχουμε ξεπεράσει από τη στιγμή που υπάρχει μία συναντίληψη των αρμοδίων φορέων, όσον αφορά τη μετακίνηση, στην ουσία την ανέγερση ενός νέου κτηρίου, στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων.

Ως προς το ζήτημα αυτό, όμως, θα ήθελα να μας δώσετε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -αν υπάρχει αυτή τη στιγμή- από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου.

Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο θίξατε είναι το θέμα της χρηματοδότησης. Μπορεί να υπάρχει μια απόφαση από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης, όπως είπατε εσείς, να εξευρεθεί το 1,5 εκατομμύριο για την ανέγερση κτηρίου. Ξέρετε πολύ καλά, όμως, ότι οι δήμοι, γενικά η αυτοδιοίκηση, έχει συγκεκριμένους πόρους και πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεθεί αυτό το ποσό.

Άρα, θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βούληση και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Παλιότερα, όπως θυμάστε, η δημιουργία των αστυνομικών μεγάρων γινόταν είτε μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή και τα δύο είναι λίγο δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Έχει πέσει και η ιδέα όσον αφορά την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά εγώ προσωπικά αμφιβάλλω κατά πόσο η συγκεκριμένη δαπάνη είναι επιλέξιμη για το ΕΣΠΑ. Θα ήθελα, όμως, και τη γνώμη σας, τη βούλησή σας όσον αφορά και το ζήτημα της χρηματοδότησης, δεδομένου της στενότητας των πόρων που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Κεφαλογιάννη –όπως σας είπα και πριν- δεν έχουμε αφήσει κενό χρόνου. Έχουμε κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειες προς τον «Δημόκριτο». Έχουμε ζητήσει να πάει συνεργείο για να κάνει έλεγχο του αέρα και έλεγχο όλου του περιβάλλοντος χώρου, για να δούμε σε ποια έκταση βρίσκεται το πρόβλημα και στη συνέχεια να απομακρυνθούν αυτές οι ίνες αμιάντου που υπάρχουν σε πρόσμειξη με το τσιμέντο από τα προβλεπόμενα συνεργεία.

Στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει αρμόδιος περιβαλλοντικής υγιεινής που και αυτός μπορεί να κάνει αυτοψία. Είναι κάτι που άμεσα θα ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Παίρνουμε, λοιπόν, όλα τα μέτρα σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας.

Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό, ο χώρος υπάρχει προφανώς γιατί τα 14.000 τετραγωνικά μέτρα των αστυνομικών σχολών επαρκούν για να κατασκευαστεί εκεί κτήριο. Υπάρχει το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Πράγματι υπάρχουν οι δυσκολίες από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί μπορεί να μην είναι επιλέξιμες κάποιες τέτοιες χρήσεις.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει φορείς, εθελοντές, χορηγούς που μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτή την κατασκευή. Θα είναι και ένα κόσμημα για την περιοχή σας. Και πιστεύω ότι όλοι -και οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού- μπορείτε να ενεργοποιηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί καταλαβαίνετε ότι το 1,5 δισεκατομμύριο είναι 1,5 δισεκατομμύριο και καταλαβαίνετε ότι σε αυτήν την περίοδο πόσο δύσκολο είναι να εξευρεθεί.

Από την άλλη μεριά βέβαια προσπαθούμε να βάλουμε προγραμματισμούς γι’ αυτά τα πολύ παλιά κτήρια. Πράγματι αυτό το κτήριο είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ όλα τα αστυνομικά κτήρια στην Ελλάδα. Υπάρχουν και κάνα δύο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά ίσως το χειρότερο να είναι στο Ρέθυμνο. Και αυτό θα μας απασχολήσει στο θέμα των κατασκευαστικών προτεραιοτήτων.

Δεν μπορούν να γίνουν επισκευές. Το ξέρετε. Χρειάζεται, λοιπόν, κάτι καινούριο. Εκεί, όμως, θα πρέπει να συνεισφέρουν και όλοι όσοι μπορούν και από την περιοχή σας αλλά και γενικότερα, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί αύριο το πρωί.

Η κάλυψη των θεμάτων υγείας και οι όποιες επισκευές που θα καλύψουν το προσωπικό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Η κατασκευή, όμως, θέλει συντονισμένες και περισσότερες προσπάθειες απ’ όλους όσους βρισκόμαστε σε αυτόν το χώρο.

Σας ευχαριστώ.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ