ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα παράξενο απόγευμα» του Αντώνη Δωριάδη. Για 2 ακόμα Σαββατοκύριακα από την Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Περίπλου

0

   Το έργο «Ένα παράξενο απόγευμα» γράφτηκε το 1971, στα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, από τον αυτοεξόριστο στη Γαλλία, Αντώνη Δωριάδη.  Στην Ελλάδα παίχτηκε για πρώτη φορά το 1976, μετά την πτώση του καθεστώτος. Δεν θα ήταν άλλωστε εφικτό το ανέβασμά του νωρίτερα μιας και το περιεχόμενό του αποτελεί μια ξεκάθαρη κραυγή ενάντια στον φασισμό και την εξουσία … Παρόλα αυτά μέχρι να παρουσιαστεί στην Ελλάδα το έργο βρήκε ελεύθερο έδαφος σε σκηνές άλλων χωρών.  Το πρώτο ανέβασμα  έγινε στη Γαλλία, σε γαλλική μετάφραση, και ακολούθησαν το Βέλγιο, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς κ.α.

Ο Δωριάδης μέσα από τους δύο ήρωες του «Παράξενου απογεύματος» πλάθει δύο σύμβολα. Δύο σύμβολα που αντέχουν σε κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε πολιτική συνθήκη.  Η επανάσταση συγκρούεται με την αποστασιοποίηση… με τη σιωπή… Κι όταν η σιωπή γίνεται λόγια, τότε το επόμενο βήμα εμφανίζεται ακόμα πιο αδιέξοδο… «Αν δραπετεύαμε;», το ερώτημα σχίζει σαν ξυράφι τον αέρα… όμως ποια μπορεί να είναι η απάντησή του; Τι θα οδηγήσει στη λύτρωση;  Στη λύτρωση της ψυχής του καθένα ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα και των δύο μαζί.  Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα κλίμα μυστήριο. Μία τυχαία (;) συνάντηση  δύο ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, με διαφορετικά βιώματα, με διαφορετική στάση προς τη ζωή, έρχεται να αναταράξει τις ζωές και των δύο. Ο ένας θα κοιτάξει τη ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου. Τα μυστικά θα αποκαλυφθούν…  Ο νέος και η κυρία θα ενωθούν, θα λυτρωθούν… εκεί κάτω από τη βροχή… Ένα παράξενο απόγευμα…

Η ηθοποιοί Μαρία Καντιφέ και Αντώνης Παλιεράκης, με τις οδηγίες του σκηνοθέτη Θωμά Καντιφέ, ανεβαίνουν στην σκηνή του Θεατρικού Περίπλου για να ζωντανέψουν ένα κείμενο δυνατό. Η ελαφρότητα  και η σκληρότητα εναλλάσσονται  μέσα σε ένα παιχνίδι ερμηνειών μέσα σε ένα παιχνίδι που θυμίζει την ίδια τη ζωή. Την «παράξενη» ατμόσφαιρα του «απογεύματος» έρχεται να συμπληρώσει η μουσική του Γιάννη Παπατζανή, γραμμένη ειδικά για το έργο. Οι φωτογραφίες της παράστασης είναι του Γιώργου Γαβαλά.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή έως και 5 Ιουνίου.

Ώρα έναρξης: 9.30μ.μ.

Τηλέφωνο κρατήσεων 6945458516.

Θεατρικός Περίπλους, Κουρμούλη 127, Ρέθυμνο

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ