ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έντονο ενδιαφέρον για το βιβλίο με τα βιώματα του κόσμου της κατοχής

0

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΠΙΝΗ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ι.Ν. Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τσακπίνη «Βιώματα της Κατοχής. Οδοιπορικό βιωμάτων ενός ηλικιωμένου 80 ετών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος επαίνεσε τον συγγραφέα και το έργο του, επισημαίνοντας την σημασία καταγραφής των σημαντικών ιστορικών γεγονότων και της μεταλαμπάδευσης της γνώσης στις νέες γενιές.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Δερεδάκης και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γιώργος Κουριδάκης, οι οποίοι απέδωσαν με πιστότητα το πνεύμα και την ουσία των γραφόμενων από τον Γιάννη Τσακπίνη, ο οποίος αρχικά μέσα από τις δημοσιεύσεις του στον τοπικό τύπο και τώρα μέσα από το βιβλίο του κατέγραψε τις παιδικές του αναμνήσεις από τα πέτρινα χρόνια της γερμανικής Κατοχής όπως ο ίδιος τα βίωσε στο χωριό του Καπεδιανά.

Το σύνολο των αναμνήσεών του, 32 συνολικά αυτοτελή κείμενα, εκδόθηκαν σε ένα καλαίσθητο τόμο 200 σελίδων, στα οποία ο συγγραφέας μιλάει για τη δύσκολη αγροτική και ποιμενική ζωή της δεκαετίας του 1940, για τις παραδόσεις και τα πανηγύρια με αφορμή τις θρησκευτικές γιορτές, για την άρρηκτη σχέση των ανθρώπων της εποχής με τη φύση, περιστατικά της καθημερινότητας που τον στιγμάτισαν καθώς και για τα δύσκολα μαθητικά χρόνια που έζησε.

01

Ο Γιάννης Τσακπίνης, με την ευαισθησία που τον διακατέχει δεν αρκείται στην περιγραφή και την καταγραφή, αλλά μέσα από τα κείμενά του εκφράζει την αγωνία του για τις νέες γενιές και την Ελλάδα του σήμερα νουθετώντας τους Νεοέλληνες ώστε να μην ξαναζήσουμε εποχές όπως αυτή της γερμανοκατοχής.

Το βιβλίο παρουσιάζει έντονο ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον αλλά περιέχει και πολλά παιδαγωγικά στοιχεία, σε μια εποχή που οι διαχρονικές αξίες βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Για το λόγο αυτό ο συγγραφέας θα δωρίσει από έναν τόμο του βιβλίου του στη σχολική βιβλιοθήκη κάθε Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Ρεθύμνου.

Ο Νίκος Δερεδάκης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση του τόμου που κυκλοφορεί, αφού περίγραψε τα όσα αφορούν στην θρησκευτική ζωή των χρόνων εκείνων, τις αγροτικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και άλλες ενασχολήσεις των ανθρώπων στα χρόνια της κατοχής,  τόνισε μεταξύ άλλων, ότι  «Στο μεγαλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, μέσα από 16 κείμενα, ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή του χθες. Καταγράφει τον ξεριζωμό της οικογένειάς του από τις αλησμόνητες πατρίδες και τον αγώνα που έκαναν, τον πρώτο ιδίως καιρό, στη νέα τους πατρίδα. Περιγράφει αγροτικές εργασίες όπως το ελαιομάζωμα και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο της περιόδου της Κατοχής, το αλέτρι, τη σπορά και το όργωμα, καθώς και το θέρισμα, το αλώνισμα και το ζύμωμα. Μιλάει για το παραδοσιακό τζάκι, το ασκί που ήταν το καθημερινό μέσο μεταφοράς των υγρών, για τον γαλατά, αλλά και για μια ιδιότυπη, χειροποίητη σαγιονάρα της Κατοχής.

Όλα τα κείμενα του βιβλίου αποτελούν σημαντική συμβολή στην τοπική λαογραφία, μια μοναδική και αυθεντική καταγραφή της αγροτικής κρητικής ζωής των περασμένων δεκαετιών, όπου οι εικόνες και το συναίσθημα κατακλύζουν τις σελίδες του. Αλλά και ως απόστρατος στρατιωτικός ο Γιάννης Τσακπίνης δεν ξεχνά τον ρόλο του ως εκπαιδευτή των νέων ανθρώπων, όχι μόνο στα όπλα αλλά και στη γαλούχηση της ψυχής και του φρονήματος. Έτσι, όλα τα κείμενα καταλήγουν με παραινέσεις και συμβουλές προς τη νέα γενιά, ώστε ως χώρα και ως κοινωνία να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.»

Την παρουσίαση συντόνισε ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου κ. Γιάννης Φωτάκης και παρευρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Αρχοντάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Νικόλαος Νικηφόρος, κληρικοί, πρώην αξιωματικοί του Στρατού, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων και πλήθος αναγνωστικού κοινού.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ