ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«‘Γηράσκω Αεί Διδασκόμενη» της Αναστασίας Βενιέρη

0

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η εθνικότητα μας. Ζυμωμένη με κάθε κύτταρο μας, τη ξεχνάμε όπως ξεχνάμε το χτύπο της καρδιάς μας. Είναι όμως εκεί. Εμείς δε τη βλέπουμε, την βλέπουν οι άλλοι.

Ξέγνοιαστη, λοιπόν, με βρήκε το σχόλιο της κόρης μου. Ήταν η απάντηση της στην αδυναμία μου να καταλάβω τα σχετικά της παρεξήγησης με μια φίλη

‘Είναι που είσαι Ελληνίδα και δε καταλαβαίνεις τους τρόπους μας,’ είπε το βλαστάρι μου.

‘Ψυχραιμία,’ μονολόγησα με τη σειρά μου, προσπαθώντας να κατευνάσω τα αναβράζοντα Ελληνικά μου κύτταρα.

Αργότερα, κάθισα και σκέφτηκα. Έχει δίκιο το παιδί. Δεν τους καταλαβαίνω πάντα τους αξιαγάπητους Βρετανούς.

Αυτά σκέφτηκα, και κατέβασα από το ράφι το σκονισμένο βιβλίο της Dr. KateFox, ‘Παρατηρώντας τους Βρετανούς’. Εκεί, η γνωστή ανθρωπολόγος καταγράφει τα ευρήματα της πολυετούς της έρευνας.‘Για να είναι ‘best-seller,’ σκέφτηκα, υπάρχουν και άλλοι που δεν καταλαβαίνουν ‘τους τρόπους’ αυτού του αξιολάτρευτου λαού.

Με περισσή χαρά, σας παραθέτω λίγα μόνο από αυτά που έμαθα τις δύο τελευταίες ημέρες, μία και βρίσκομαι ακόμα στο πρώτο κεφάλαιο αυτού του ογκώδους βιβλίου.

  • Ως γνωστόν, για να σπάσουν το πάγο οι Βρετανοί, μιλάνε για το καιρό. Χρησιμεύει σαν χαιρετισμός, σαν ‘φάρμακο’ κατά των παρατεταμένων σιωπών, αλλά και σαν έναυσμα συνωμοτικής γκρίνιας ενάντια στη μιζέρια του. Καλός ή κακός όμως, ο καιρός είναι δικός τους και οι ξένοι καλά θα κάνουν να μη συμμετέχουν σε εγχώρια θέματα.
  • Θα καταφέρετε ελάχιστα, αν ρωτήσετε το Βρετανό συνομιλητή σας να μιλήσει για την ιδιωτική του ζωή. Υπάρχει μια εμμονή με τη προστασία της προσωπικής ζωής. Για να μη δώσετε την εντύπωση ‘ιεροεξεταστή’, πρέπει πρώτα να εκμυστηρευτείτε κάτι προσωπικό και κατόπιν να ελπίζετε για το καλύτερο.
  • Όλα επιτρέπονται στο γραπτό λόγο όμως. Ακόμα και οι πιο ζουμερές λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής, είναι δημοσιεύσιμες σε βιβλία, εφημερίδες και το διαδίκτυο. Μην περιμένετε όμως από το συγγραφέα να τα επαναλάβει προφορικώς. Είναι σαν να ζητάτε από ένα μοντέλο εσώρουχων να βγάλει τα ρούχα ενώ πίνετε τον καφέ σας στη καφετέρια.
  • Αν είστε γυναίκα και κάποια φίλη σας πει ότι έχετε, λόγου χάρη, ωραία μαλλιά, μη πείτε ένα απλό ‘ευχαριστώ’. Θεωρείται αλαζονεία. Αντιθέτως πείτε:

‘Χάλια είναι και φριζάρουν! Μακάρι να είχα τα δικά σου!’.

Εκείνη με τη σειρά της θα αυτομεμφθεί αναλόγως, και θα πρέπει να συνεχίσετε να αυτομαστιγώνεστε  αμφότερες, μέχρι τελικής πτώσεως.

Σήμερα, θα εντρυφήσω στην ψυχραιμία, και την ‘ειρωνεία του καναπέ.’  Ύψιστης σημασίας και οι δύο. Όταν φεύγει η μία, έρχεται η άλλη….

Αυτά, και άλλα πολλά, από το βιβλίο της Fox.

Τα Ελληνικά μου κύτταρα σας χαιρετούν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ