ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Δημοτική Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του Κωστή Παπαδάκη

0

(Σ ύ ν τ ο μ η  ι σ τ ο ρ ι κ ή  Α ν α δ ρ ο μ ή)

 ΚΩΣΤΗ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 www.ret-anadromes.blogspot.com

Το Ρέθυμνο, ασφαλώς, θα πρέπει να νιώθει ιδιαίτερα περήφανο για τη Φιλαρμονική του, ένα κορυφαίο μουσικό σύνολο, απαρτιζόμενο από Ρεθεμνιώτες μουσικούς- τους δασκάλους και τους μαθητές τους- που κοσμεί τον τόπο και δίδει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον χώρο τής Μουσικής. Η Δημοτική μας Φιλαρμονική, δεμένη γερά με την ιστορία αυτού τού τόπου, έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά στη μουσική Παιδεία των νέων τής πόλης μας, της πόλης των Τεχνών και των Γραμμάτων και να γνωρίσει καινούριες περιόδους μουσικής άνθισης, αυτάρκειας, ιστορικής συνέχειας και καταξίωσης.

Γιατί πρέπει να τονιστεί, στο σημείο αυτό, ότι η Φιλαρμονική μας δεν είναι κάτι το ριζικά νέο, αλλά η ευτυχής κατάληξη μιας ιδιαίτερα ευγενικής και επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετηρίδων από διάφορους φιλόμουσους Ρεθυμνιώτες, που, με τη φλόγα και το πάθος τους για τη μουσική παιδεία τού τόπου αυτού, έδωσαν τη σημερινή μουσική πραγματικότητα, που το Ρέθυμνο την έχει ανάγκη και πρέπει να συνεχιστεί. Να συνεχιστεί στη μνήμη των μελών τού περίφημου Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου- του σπουδαιότερου σωματείου που υπήρξε ποτέ στην πόλη μας- και του εκ των μελών του Μανόλη Νικ. Γοβατζιδάκη, λαμπρού και φιλόμουσου Ρεθυμνιώτη, καταρτισμένου και του ίδιου μουσικά, που, με ενέργειές του, στα 1901, συγκροτήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου, αποτελούμενη από είκοσι όργανα, και με πρώτο μουσικοδιδάσκαλο τον Βασίλη Κουτσό από τον Πειραιά, ενώ στις μέρες μας (από το 1983 και εξής) διακρίθηκαν και οι Κώστας Αποστολάκης, Ανδρέας Πλαΐτης και Μπάμπης Πραματευτάκης, διευθυντής τής Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας.

f

Με την ιστορία, περαιτέρω, της Φιλαρμονικής τού Δήμου μας συνδέονται άρρηκτα, διά πολλαπλών δράσεων, και οι μουσικοί- αρσχιμουσικοί: Νίκος Γκίνος (1945), Άκης Σμυρναίος (1952), Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Περπυράκης και Αχιλλέας Τσομπανάκης. Ανεξίτηλη, επίσης, παραμένει και η σφραγίδα τού αείμνηστου αντιδημάρχου Θοδωρή Αραμπατζόγλου.

Η Δημοτική μας Φιλαρμονική είναι η γνωστή μεγάλη ρεθεμνιώτικη οικογένεια, που τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει σε μαθητικό δυναμικό τόσο, όσο ποτέ άλλοτε. Πρόκειται για ένα μεγάλο σχολείο μουσικής παιδείας και αγωγής στο Ρέθυμνο, που ντύνει την πόλη μας με όμορφες πινελιές μουσικής κουλτούρας και πολιτισμού. Η Δημοτική Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου καθίσταται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τής πόλης μας, που καλείται να εκφράσει όλα τα συναισθήματα και τις χαρές της σε κάθε στιγμή του βίου της, χαρούμενη, θλιβερή ή δοξαστική. Τραγουδά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τις Εθνικές Επετείους και τις άλλες μεγάλες στιγμές, τον Επιτάφιο θρήνο και την Ανάσταση, αλλά και κάθε άλλη απροσδιόριστη στιγμή που η πόλη θέλει να εκφράσει τη χαρά και την ευδαιμονία της ή να πλαισιώσει και επενδύσει μουσικά κάποια εκδήλωση στα χωριά τού νομού ή στην πόλη.

Η σπουδαία αυτή μουσική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων είναι ένα έργο πολιτισμού που η παρούσα Δημοτική Αρχή το έχει αγκαλιάσει ζεστά και το στηρίζει γενναιόδωρα και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ο τόπος περνά. Μια προσπάθεια που ο Δήμος μας τη στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, όπως διαπιστώσαμε «ιδίοις ωσίν» κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 25/4/2016, όταν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με ενθουσιασμό επαίνεσε και εξέφρασε την υπερηφάνεια και την ικανοποίησή του για την τελευταία συναυλία τής Φιλαρμονικής μας στο Μέγαρο Μουσικής και μάλιστα οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Θοδωρής Νίνος, επικεφαλής τής μείζονος αντιπολίτευσης και κ. Γρηγόρης Τσιομπίκας, πρόεδρος τού νομικού προσώπου Κοινωνικής Πολιτικής και Μουσικής Παιδείας του Δήμου μας, που ήταν παρόντες και παρακολούθησαν την όμορφη αυτήν εκδήλωση.

Εντυπωσιακή, όπως τόνισαν και ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής τού Ρεθύμνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων και εντάσσεται στο πλαίσιο τής δραστηριότητας για το 2016, με στόχο οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να δώσουν το «στίγμα» τής πολυετούς και συστηματικής δουλειάς τους. Η Δημοτική Φιλαρμονική τού Ρεθύμνου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τού Πολυχώρου τής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε ένα θαυμάσιο μουσικό πρόγραμμα με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών (Χατζιδάκι, Λοΐζο, Τσιτσάνη και Η. Walters, Wilson, Williams και  Brecovic), ενώ, παράλληλα, παρουσιάστηκαν και οι συνθέσεις των μουσικών της ορχήστρας Θανάση Παπαθανασίου («Το Βαλσάκι») και Αντώνη Ζαχαράκη («Τ’ Άσπρα Γαρύφαλλα»).

Για την εν λόγω συναυλία ο κ. Γρηγ. Τσιομπίκας τόνισε χαρακτηριστικά πως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου «Το τόλμησαν και το πέτυχαν» και συνέχισε ότι: «Το ΔΣ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τόσο πετυχημένη εκδήλωση, συγχαίρει ολόθερμα τους συντελεστές τού τόσο αξιέπαινου εγχειρήματος- προϊστάμενο, δασκάλους, και κυρίως τα παιδιά- που με την άοκνη προσπάθειά τους πέτυχαν το αποτέλεσμα αυτό, γιατί, ακριβώς, το πίστεψαν τα ίδια τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους. Παράλληλα, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθει η υπηρεσία τού δήμου κοντά με τους γονείς. Ωστόσο, οι στόχοι για τη Δημοτική Φιλαρμονική και το νομικό πρόσωπο τού δήμου μας είναι να εμπλουτίσει σημαντικά τις δράσεις της στο Ρέθυμνο, εκτός του πεδίου των καθιερωμένων εμφανίσεων της μπάντας». Θερμά συγχαρητήρια!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ