ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία αναζητά νέες δομές για να φιλοξενήσει τους μετανάστες που φτάνουν από την Αφρική

0

Νέες δομές για την φιλοξενία των μεταναστών αναζητά επειγόντως η ιταλική κυβέρνηση.

Με ειδική εγκύκλιό του, ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο καλεί τους νομάρχες να εντοπίσουν άλλες 5.600 θέσεις για την διαμονή των «απελπισμένων της θάλασσας» που αποβιβάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ακτές της Κάτω Ιταλίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, φέτος πρόκειται να αποβιβαστούν συνολικά στην Ιταλία 200.000 μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.

Στόχος της όλης πρωτοβουλίας, όπως αναφέρει ο Τύπος, είναι να μειωθεί η πίεση στις περιφέρειες της Καλαβρίας και της Σικελίας, όπου μεταφέρονται με τα πλοία του ιταλικού Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού σχεδόν όλοι οι διασωθέντες.

Στο μεταξύ, στο Ρήγιο της Καλαβρίας συνελήφθησαν δυο δουλέμποροι οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής, κατά το οποίο έχασαν την ζωή τους τουλάχιστο 45 άνθρωποι.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ιταλική κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την έγκριση ειδικού σχεδίου για την συνεργασία και οικονομική στήριξη των χωρών της Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Ρέντσι έχει ζητήσει από την Κομισιόν να υπάρξει σαφής αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στους τρόπους εξεύρεσης των αναγκαίων χρηματικών πόρων, ει δυνατόν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ιταλία, όπως διαρρέει, θεωρεί ότι πρέπει να υπογραφούν 11 συμφωνίες οικονομικής στήριξης των αφρικανικών χωρών, αρχής γενομένης από την Νιγηρία και την Σενεγάλη, και να ζητηθεί ως αντάλλαγμα, αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ