ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Μεγάλη (πολιτική) Εβδομάδα του Γιώργου Ταταράκη

0

Οι αρχικοί κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαίου έχουν σιγά-σιγά καταλαγιάσει και τη θέση τους παίρνει η συγκρατημένη αισιοδοξία. Και τούτο γιατί τα μηνύματα από τις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων (που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή) δεν είναι ενθαρρυντικά. Η “γραμμή” Λαγκάρντ-Σόιμπλε φαίνεται πιο ισχυρή από τη γραμμή Μαζινό, με τους “συμμάχους” Ευρωπαίους να δυσκολεύονται να την σπάσουν.

Ο χρόνος κυλά βασανιστικά εις βάρος μας, η κυβερνητική πολιτική έχει φτάσει στα όρια της, όπως και η ελληνική οικονομία με την επανάληψη του “θεραπευτικού” κύκλου λιτότητας-ύφεσης-υστέρησης.

Με τέτοια παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα, για να λέμε την αλήθεια, η οποιαδήποτε κυβέρνηση (αριστερά ή δεξιά) είναι καταδικασμένη να σέρνεται από τη “μύτη”, πολιτικά ευτελιζόμενη.

Απ΄ότι φαίνεται η διαρροή του WikiLeaks απλά επιβεβαίωσε τα μελλούμενα χωρίς να είναι σε θέση η κυβέρνηση να αλλάξει το “πεπρωμένο” της, παρά τις πρώτες φιλικές αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Η επιχειρούμενη προσπάθεια, εκ μέρους του Τσίπρα, ανεύρεσης νόμιμου μηχανισμού αυτόματης εφαρμογής συμπληρωματικών μέτρων για να σιγουρευτεί ο (ανέφικτος και κατά το ΔΝΤ) μνημονιακός στόχος του 3,5%, ενεργοποιώντας νέα μέτρα λιτότητας με πολιτικο-οικονομικό αντάλλαγμα την έναρξη συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραλληλίσθηκε εύστοχα από τον Βαρουφάκη σαν τον ψαρά που προσπαθεί να διώξει επιτιθέμενο καρχαρία, ρίχνοντας αίμα στο νερό.

Συνεχίζοντας ο Βαρουφάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημ. των Συντακτών (29-04-2016) ανέφερε και πρότεινε επίσης:

“Ο όποιος αυτοματισμός μελλοντικών μέτρων (σε περίπτωση υστέρησης εσόδων) είναι χρήσιμος μόνο στον βαθμό που αίρει τη λιτότητα –δηλαδή μας δίνει τη δυνατότητα, με άμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, να ακυρώσουμε τη νέα εμβάθυνση του φαύλου κύκλου λιτότητας-ύφεσης-υστέρησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συμφώνησε εκ προοιμίου να δώσει άμεσα μεγάλη ώθηση στη λιτότητα, δεσμευόμενη μάλιστα να φέρει κι άλλη, όταν ο φαύλος κύκλος πράγματι επιταχυνθεί!

Αν η τρόικα θέλει αυτοματοποιημένο κανόνα, να της προσφέρει η κυβέρνηση... δύο!

■ Αυτοματοποιημένο κανόνα που εισάγει (μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου) νέα «διορθωτικά» μέτρα στο μέλλον: (α) εφόσον γίνει αποδεκτή η άμεση άρση της λιτότητας (με νέο στόχο πρωτογενούς 1,5%) και (β) εφόσον τα δημόσια έσοδα δεν ανακάμψουν εντός διετίας.

■ Αυτοματοποιημένες αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων που θα συνδέονται με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ και που θα ακυρώνονται τις χρονιές που το ονομαστικό ΑΕΠ έπεσε κάτω από προσυμφωνημένο ελάχιστο επίπεδο (έτσι ώστε ο στόχος πρωτογενούς 1,5% να συνάδει με τη βιωσιμότητα του χρέους)”.

Η παραπάνω πρόταση Βαρουφάκη είναι η μόνη που θα μπορούσε να διασώσει την διαπραγματευτική πολιτική τιμή της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε το πολιτικό παράδοξο, μια λάθος κυβέρνηση να εφαρμόζει ένα λάθος πρόγραμμα κατ΄εξακολούθηση.

Πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε κοντά σε αδιέξοδο ανεξάρτητα από το όνομα της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης ήθελε διαχειρισθεί τη σημερινή κατάσταση.

Η “Θυσία” μιας ελληνικής γενιάς φαίνεται αναπόφευκτη είτε με λύση εντός της ευρωζώνης είτε εκτός. Και θεωρώ πιο πατριωτικό και “ηθικό”, εάν έτσι πρέπει να γίνει, η “Θυσία” να μετατραπεί σε “αυτοθυσία” κυρίως της γενιάς μου (60+) που έφταιξε ενεργητικά ή παθητικά, μήπως και σωθούν οι επόμενες γενιές έστω και τραυματισμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ισχυρίζονται έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, η ωρίμανση μιας ανάπτυξης κρατά 10-15 χρόνια..κι εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο σημείον 0, ελπίζοντας να βηματίσουμε από τον επόμενο χρόνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ