ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κι άλλες διεθνείς διακρίσεις για το Κουαρτέτο και το Στέλιο Πετράκη

0

Ακόμη τρεις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις προσέθεσε στο βιογραφικό του ο κρητικός καλλιτέχνης Στέλιος Πετράκης που τα τελευταία χρόνια "ταξιδεύει" την κρητική μουσική και παράδοση σ' όλο τον πλανήτη.

Στις 19 Μαρτίου, η Γαλλική Ακαδημία Charles Cros τίμησε με τα γνωστά  βραβεία της τα δύο cd που ο Στέλιος Πετράκης εξέδωσε το 2015, το "live in Heraklion walls", (με το Κρητικό Κουαρτέτο) και το "Art de la lyrat" (με τους Γιώργη Μανωλάκη, Βασίλη Σταυρακάκη, Γιώργο Σταυρακάκη, Θανάση Μαυρόκωστα, Γιάννη Παπατζανή).

Η τελετή έγινε στην έκθεση της «μουσικής του κόσμου» "Babelmed" η οποία γίνεται κάθε χρόνο στη Μασσαλία, και όπου παρευρέθηκαν πολλοί επαγγελματίες του χώρου της World Music.

Η ιστορική πλέον -και ισχυρή- Γαλλική ακαδημία Charles Cros, είναι μια ένωση που δημιουργήθηκε το 1947 από μια ομάδα κριτικούς και ειδικούς της δισκογραφίας. Αποτελείται από πενήντα μέλη, ειδικούς στους τομείς της μουσικής δισκοκριτικής, των ηχογραφήσεων και εν γένει της πολιτιστικής ζωής.

Στόχος της Ακαδημίας είναι να δημιουργήσει ορισμένα συλλογικά αποδεκτά καλλιτεχνικά standards υψηλού επιπέδου, που θα λειτουργούν ως σημείο αναφοράς μεταξύ των αρχών που καθορίζουν την πολιτιστική πολιτική και όλων των επαγγελματιών της μουσικής και της δισκογραφίας.

Από το 1948, η Ακαδημία βραβεύει καλλιτεχνικές εκδόσεις (Βιβλία, δίσκους cd's και ταινίες) διαφόρων ειδών, θέλοντας να ανταμείψει τις προσπάθειές αξιόλογων δημιουργών που εξυψώνουν την αληθινή τέχνη με τις εκδόσεις τους.

Βραβείο "δίσκος της Χρονιάς 2016" της Γαλλικής Ραδιοφωνίας.

Στις 2 του Μάη στη Γαλλική Ραδιοφωνία στο Παρίσι (France Musique - Maison de la Radio) , σε ειδική τελετή, παρουσία του κοινού, μετά από μια ημίωρη συναυλία σόλο λύρας, o Στέλιος Πετράκης παρέλαβε από το διευθυντή της France Musique Marc Voinchet το βραβείο του δίσκου της χρονιάς στην κατηγορία World Music για το τελευταίο cd "art de la Lyra".

Το cd αυτό, που περιλαμβάνει ως επί το πλείστον κλασσικά Κρητικά κομμάτια, ηχογραφήθηκε το Γενάρη του 2015 από τη Γαλλική Ραδιοφωνία στο νέο Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ