ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κοιν.Σ.Επ. ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΜΕΘΕΞΙΣ» - Υποστήριξη με χαμηλό κόστος και υψηλές υπηρεσίες

0

Η «Μέθεξις» είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία  ιδρύθηκε με έδρα το Ρέθυμνο και αντικείμενο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα  που το έχουν ανάγκη.

Είναι μια πρωτοβουλία με στόχο να  προσφέρει λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αυτό της ψυχικής υγείας και της σημασίας της στην κοινωνική συνοχή. Αποτελεί δε, παράδειγμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας που ήδη καταγράφει επιτυχία, ξεκίνησε με 5 μέλη από την πόλη μας και μέσα σε λίγους μήνες απέκτησε ακόμα πέντε μέλη με παραρτήματα σε Χανιά και Ηράκλειο ενώ συζητείται ήδη για νέα τμήματα σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Βόλο.

Την Κοιν.Σ.Επ. «Μέθεξις» παρουσιάζουμε στην εφημερίδα μας, μιλώντας με τον Πρόεδρο της κ. Νίκο Τσιμπισκάκη, ο οποίος παρουσιάζει τις δράσεις και τις ευκαιρίες που παρέχονται για την ψυχολογική στήριξη των ατόμων που το έχουν ανάγκη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Κοιν.Σ.Επ.

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας στηριζόμενη στην Κοινωνική Οικονομία.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικοί συνεταιρισμοί κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους και διαθέτουν εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα (Ν.4019/2011). Διοικούνται ισότιμα από τα μέλη τους και η λειτουργία τους βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος τους προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των Κοιν.Σ.Επ επανεπενδύεται με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έτσι το κέρδος των μελών είναι μικρό, γιατί δίνεται έμφαση στο έργο των επιχειρήσεων και όχι στο κέρδος.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις Κοιν.Σ.Επ. ένταξης που αποσκοπούν στην ένταξη Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού όπως τα άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικούς, φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, και ανήλικους παραβάτες.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις Κοιν.Σ.Επ. κοινωνικής φροντίδας που αποσκοπούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Στην τρίτη κατηγορία είναι οι λεγόμενες Κοιν.Σ.Επ. κοινωνικού και παραγωγικού σκοπού που αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, τοπικά προϊόντα και διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων.

Με άλλα λόγια η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αφορά άτομα που σκέφτονται καινοτόμες λύσεις για τα πιο επείγοντα κοινωνικά προβλήματα. Είναι άτομα φιλόδοξα και επίμονα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων προσφέροντας νέες ιδέες για αλλαγή ευρείας κλίμακας.

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα δεν είναι πανάκια στη σημερινή οικονομική κρίση, αλλά αφορά ουσιαστικά τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σήμερα 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι, περίπου το 6% του συνόλου των εργαζομένων, που ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που αναφέρθηκαν παραπάνω. Με άλλα λόγια υπάρχει ένα πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί και θέλει να κάνει τη διαφορά και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα τους δίνει τη δυνατότητα «να επιχειρήσουν, να τολμήσουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ΑΛΛΙΩΣ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νίκος Τσιμπισκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε, ότι «οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αναπτύσσονται όταν υπάρχουν τρεις συνθήκες. Η μία συνθήκη είναι να υπάρχει μια αυξημένη κοινωνική ανάγκη. Η δεύτερη συνθήκη είναι ο κρατικός τομέας να μην έχει τους πόρους να καλύψει την ανάγκη και η τρίτη συνθήκη είναι ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει το κίνητρο να καλύψει την ανάγκη. Όταν υπάρχουν αυτές οι τρεις συνθήκες ανάμεσα του γεννιέται μια ευκαιρία, ένα κοίτασμα ας το πούμε που μπορεί να αναπτυχθεί Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Δηλαδή αυξημένες ανάγκες λόγω οικονομικής κρίσης, λόγω έξαρσης συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία του πληθυσμού παντού στη Ελλάδα, ειδικά στην Κρήτη, κυρίως αγχώδη διαταραχές και κατάθλιψη και πάρα πολλές αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη έλλειψη κοινωνικών κρατικών δομών που μπορούν να περιθάλψουν τον πληθυσμό και ένας ιδιωτικός τομέας, ο οποίος κινείται πάντα με γνώμονα το κέρδος, όπως γίνεται παντού, και δεν έχει το κίνητρο να μπορέσει να δώσει πρόσβαση σε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όσο αφορά τη ψυχική υγεία. Εμείς θέλαμε να τοποθετηθούμε χαμηλότερα από πλευράς τιμής, θέλαμε να δώσουμε και ένα κοινωνικό χαρακτήρα στην πρωτοβουλία μας και να δώσουμε πρόσβαση στην πραγματικότητα σε αυτό που λέγετε ψυχοθεραπεία σε περισσότερους ανθρώπους.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε σχετικά με την λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ. τα εξής: «αρχικά κυκλοφόρησαν πάρα πολλά πράγματα γύρω από τις Κοιν.Σ.Επ. Οι Κοιν.Σ.Επ. είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είμαστε αστικός συνεταιρισμός και κάνουμε ό,τι θέλουμε στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Ακριβώς όμως επειδή απαγορεύεται να έχουμε πρόσβαση στο κέρδος μας, το κέρδος πρέπει οπωσδήποτε να επαναεπενδυθεί στον ίδιο τον συνεταιρισμό ο νομοθέτης δίνει ένα παράθυρο στις Κοιν.Σ.Επ. που λέει ότι μπορούν να συνάπτουνε προγραμματικές συμφωνίες απευθείας με Ο.Τ.Α. Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο έχει πάρα πολλές παραμέτρους για να γίνει σωστά. Οι Ο.Τ.Α. έχουνε πάντα σκοπό να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό, την καλύτερη δυνατή υπηρεσία προς το κοινό τους, προς τον κόσμο που μένει σε ένα Δήμο παραδείγματος χάρη. Δεν είναι τόσο εύκολο να προσλάβεις μια Κοιν.Σ.Επ. Θα πρέπει να μπεις σε διαγωνιστική διαδικασία όπως μπαίνουν πάντα οι Ο.Τ.Α. Επειδή λέγεσαι Κοιν.Σ.Επ. δεν ανοίγουν πάντα οι Ο.Τ.Α. τις πόρτες τους ξαφνικά. Εμείς ακολουθούμε ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουμε κανονική εμπορική δραστηριότατα, παρέχουμε ψυχοθεραπεία ατομική, ομαδική, γιόγκα, και γενικότερα ένα σύνολο από παραδοσιακές ας το πούμε αλλά και πιο εναλλακτικές ολιστικές θεραπείες με χαμηλό κόστος. Αυτή είναι η τοποθέτηση μας στην αγορά και δουλεύουμε με ιδιώτες, δουλεύουμε με όλο τον κόσμο ο οποίος θα πήγαινε σε ένα ψυχολόγο.»

maΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η «ΜΕΘΕΞΙΣ»

Μιλώντας για την Κοιν.Σ.Επ. «ΜΕΘΕΞΙΣ» ο κ. Τσιμπισκάκης επισημαίνει, ο΄τι « από εμάς, μπορεί κάποιος να περιμένει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε μια σταθερά συνεπή χαμηλή τιμή, τέτοια, η οποία κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στη χρυσή τομή, εκεί όπου η ψυχοθεραπεία δεν ευτελίζεται, αλλά είναι κάτι προσιτό. Ταυτόχρονα μπορεί να περιμένει δράσει ενημερωτικές πάρα πολλές, μπορεί να περιμένει εθελοντική εργασία και εθελοντικές υπηρεσίες σε εκείνους που πραγματικά δεν έχουνε καθόλου πόρους. Το κοινωνικό μας  πρόσωπο δηλαδή υπάρχει και παραμένει. Ένα πράγμα είναι το χαμηλό κόστος που εφαρμόζουμε σε όλους, αλλά δεν φτάνει. Ο κοινωνικός μας ρόλος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό. Δηλαδή θα κάνουμε και εθελοντικές δράσεις θα κάνουμε και δράσεις στην επαρχεία είμαστε στο ξεκίνημα μας και όλα αυτά έρχονται.»

Ειδικότερα από την Κοιν.Σ.Επ. «ΜΕΘΕΞΙΣ» προσφέρονται υπηρεσίες ατομικής ή ομαδικής Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας, Προσωποκεντρική Συμβουλευτική, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, ομάδες γονέων και εκπαίδευση αποτελεσματικού γονέα, συμβουλευτική ζεύγους,  Bowtech, Ανθοϊάματα Bach και Νεο-Κρανϊοιερή Εξισορρόπηση.

Τα γραφεία της Κοιν.Σ.Επ. «ΜΕΘΕΞΙΣ» βρίσκονται στην οδό Δρουλίσκου 1 στο Κολωνάκι στον 1ο όροφο. Το παράρτημα στο Ηράκλειο έχει ήδη ιδρυθεί και βρίσκεται στη οδο Μανουσογιάννη 10 και στα Χανιά είναι στην οδό Κριάρη στον 5ο όροφο και στεγάζεται μέσα στον πολυχώρο  «F»   απέναντι από τα Public.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ