ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις το 8% των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί

0

Μόλις 500.000 ή περίπου το 8% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί δημιουργώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί και θα ολοκληρωθεί η κυριότερη ετήσια υποχρέωση των φορολογούμενων.

Συνολικά αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις αλλά ο ρυθμός με τον οποίο υποβάλλονται δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα υποβληθούν όλες έως τις 30 Ιουνίου που λήγει και η σχετική προθεσμία.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι πολύ χαμηλός είναι, όπως σημειώνουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι εξής:

- Η αποχή των λογιστών φοροτεχνικών από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οι φοροτεχνικοί αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλουν οι περισσότεροι, και έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως και αύριο 6 Μαΐου. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την αποχή τους ως μέτρο πίεσης προς την κυβέρνηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

- Το γεγονός ότι δεν συνδέεται ο χρόνος  υποβολής της φορολογικής δήλωσης με το χρόνο πληρωμής του φόρου. Είτε τώρα, είτε την τελευταία ώρα να υποβάλλει ένας φορολογούμενος τη δήλωσή του θα πληρώσει το φόρο που θα προκύψει στις τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο). Οι προθέσεις του ΥΠΟΙΚ για πληρωμή του φόρου σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσες και οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

- Η παραδοσιακή προτίμηση των φορολογούμενων να εκπληρώνουν φορολογικές υποχρεώσεις λίγες ημέρες ή και ώρες πριν εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες. Χαρακτηριστικές είναι οι ουρές που δημιουργούνται στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες του έτους για την κατάθεση πινακίδων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, είπε την Τετάρτη, ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, ωθώντας ουσιαστικά τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τη δήλωσή τους και να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με λιγότερους από δυο μήνες να απομένουν για την υποβολή περίπου 5,5 εκατ. δηλώσεων δημιουργούνται ερωτήματα για το αν αυτό είναι εφικτό χωρίς οι φοροτεχνικοί να υποβάλλουν 200 και 300 δηλώσεις κάθε ημέρα.

Το σίγουρο είναι ότι στα μέσα του Ιουνίου πρόκειται να επανεξεταστεί η κατάσταση με τις φορολογικές δηλώσεις και τότε αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ