ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας

0

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας αύριο Κυριακή, ανοίγει τις πύλες του, σε όλους τους πολίτες του κόσμου, δίνοντάς τους την ευκαιρία για μία συνάντηση με την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας.  Στη σημαντική αυτή στιγμή για ολόκληρο το νομό Ρεθύμνου, θα παραβρεθεί ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 

 

Δεν πέρασαν παρά πέντε χρόνια, από τότε που για πρώτη φορά ακούσαμε για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο χώρο των ανασκαφών της αρχαίας Ελεύθερνας, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα σημαντικότατα ευρήματα της ανασκαφής και συγχρόνως να αποτελέσει το καμάρι των Ρεθεμνιωτών, καθώς είναι το πρώτο Μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Μουσείου, έρχεται στην κυριολεξία να «βάλει τα γυαλιά» σε όλους όσους εδώ και χρόνια δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιοπρεπές Μουσείο στην πόλη του Ρεθύμνου, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στον πολιτισμό και στην κουλτούρα μιας πολιτείας χιλιάδων ετών.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου που οραματίστηκε ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης, απέδειξαν ότι ο σωστός προγραμματισμός και η συντονισμένη προσπάθεια μπορούν να κάνουν θαύματα, ακόμη και μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η πορεία κατασκευής του μουσείου στην Ελεύθερνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, όταν το σχέδιο κατασκευής, βάσει μελέτης του αρχαιολόγου Νίκου Σταμπολίδη, έλαβε ομόφωνη έγκριση από τη Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και λίγους μήνες αργότερα υπογράφηκε από την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου, με προϋπολογισμό περίπου 2,5 εκατομμύρια.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα, δεν ήταν λίγες οι αναποδιές που ξεπεράστηκαν, τόσο με τη βοήθεια των φορέων, όσο και ιδιωτών, όπως του Ομίλου της Grecotel, που μέχρι και σήμερα παρά τη σημαντική συμβολή του, κρατάει χαμηλό προφίλ.

Σήμερα μόλις 5 χρόνια μετά, η συντονισμένη δουλειά που έγινε στο μουσείο της Ελεύθερνας αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση, που δείχνει πως με επίμονη και η επίπονη προσπάθεια μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια.

 

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Μουσείο, του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας, το νέο σημαντικότατο απόκτημα των Ρεθεμνιωτών, που αποτελεί ένα όνειρο 30 χρόνων του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη και των συνεργατών του, έγινε πραγματικότητα και ήδη ακτινοβολεί σε διεθνή κλίμακα.

Δίπλα στην προσπάθεια του καθηγητή, βρέθηκε σύσσωμο το Ρέθυμνο, ενισχύοντας με κάθε τρόπο το δύσκολο εγχείρημά του. Φορείς, υπηρεσίες, διοικήσεις, κάτοικοι κι ένας μεγάλος αριθμός χορηγών, στάθηκαν στο πλευρό του προκειμένου να καταφέρει το ακατόρθωτο.

Η λαμπρή τελετή των εγκαινίων έχει σχεδιαστεί ως την τελευταία λεπτομέρεια, με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων, προκειμένου ο κόσμος που θα βρεθεί εκεί, να δει και να απολαύσει την επίσκεψή του, στο σημείο που πλέον αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών, αναβαθμίζοντας στον παγκόσμιο χάρτη, όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή της Ελεύθερνας αλλά και ολόκληρο το νομό.

Ο Δήμος, η Αστυνομική Διεύθυνση το ΚΤΕΛ, οι Ξενοδόχοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών της περιοχής, είναι σε συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου η ημέρα των εγκαινίων να κυλήσει ομαλά και με επιτυχία.

 

«ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

Το μουσείο αυτό, τόνισε ο καθηγητής, διαφέρει γιατί δεν είναι μουσείο πόλης, αλλά μουσείο το οποίο ανήκει στην καρδιά της Κρήτης σε ένα φυσικό περιβάλλον που προστατεύεται από το νόμο και για την χλωρίδα του και για την πανίδα του, ενώ εντάχθηκε πρόσφατα και στα Γεωπάρκα  της UNESCO, είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης και πρόσθεσε: «Είναι δηλαδή, εκτός από  χώρος φυσικού κάλλους και αρχαιοτήτων και ένας δεύτερος πυλώνας στην ιστορία του νησιού. Δεν πατά πλέον μόνο στο μινωικό της πολιτισμό η Κρήτη, αλλά και στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και στον Όμηρο και η Κρήτη μπορεί να απολαμβάνει την ολότητα αυτού που θα λέγαμε προϊστορικός και ιστορικός πολιτισμός της Μεσογείου».

«Τα ταφικά έθιμα όπως τα περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τώρα στο μουσείο αυτό, εκτός από άλλες ραψωδίες  όπως αυτή που αναφέρεται στην ασπίδα του Αχιλλέα ή τη δίαιτα των ηρώων του Τρωικού πολέμου, υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα  που διηγείται αυτό το κομμάτι του Ομηρικού συμποσίου» είπε ο ίδιος τονίζοντας ότι: «Μέσα στο μουσείο αυτό, όχι μόνο με προβολές αλλά και με αντικείμενα συγκεκριμένα που προέρχονται από την Ιταλία τις Κυκλάδες, την Αττική, τα Δωδεκάνησα, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Φοινίκη, τη Συρία και την Αίγυπτο που μπορεί να τα δει κανείς και διδακτικά να παρακολουθήσει τα κομμάτια της ιστορίας του Ομήρου, και όχι μόνο».

 

«ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«Είναι ευτύχημα που η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή αυτό το εγχείρημα και όλοι μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτός ο τόπος, θα αποτελέσει πολλαπλασιαστή δύναμης και πνευματικού και υλικού πλούτου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

Στη συνέχει ο ίδιος τόνισε: «Ήταν ευτύχημα που αυτή η απόπειρα έγινε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και που ο τότε δήμος Ρεθύμνου συνέβαλλε σε αυτό. Είναι ευτύχημα που σήμερα όλοι συνεργαζόμαστε για να αποδείξουμε τη δύναμη του τόπου μας σε μια περίοδο που εισπράττουμε μόνο υποτίμηση και υποβάθμιση από τους υπόλοιπους λαούς. Με τον πολιτισμό μας και την πίστη, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές μια μεγάλης ιστορίας, μπορούμε να ξαναδούμε το μέλλον με αισιοδοξία και δύναμη». Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, τόνισε τη σημαντική συμβολή της  Grecotel: «Τα μεγάλα εγχειρήματα την εποχή της κρίσης δεν έχουν καμία ελπίδα να ευοδωθούν, αν δεν υπάρχουν και άλλες υποστηρικτικές δυνάμεις εκτός των θεσμικών που έρχονται αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια».

Στην τελετή των εγκαινίων θα πάρει μέρος και η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου, η οποία θα απαγγείλει το μοναδικό κομμάτι που σώζεται από το έργο του Ευριπίδη «Κρήτες»,  το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό αλλά και φεμινιστικό.

Ο κ. Δημήτρης Καλαιτζιδάκης, που εκπροσώπησε την Grecotel υπογράμμισε: «Η Grecotel από πολύ παλιά στήριξε και στηρίζει το όραμα του καθηγητή που εδώ και 32 χρόνια κάνει την ανασκαφή στην αρχαία Ελεύθερνα και συνεχίζει την εταιρική δέσμευση της για πολιτιστική και κοινωνική παρουσία. Από το 1992 το Creta Palace  φιλοξενεί την πρωτοβουλία της κ. Μάρι Δασκαλαντωνάκη, μ’ ένα κέντρο πληροφόρησης που έχει σκοπό να συνδέσει το ξενοδοχείο σαν επιχειρηματική οντότητα, με τρεις πολιτισμικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Η πρώτη, τιμής ένεκεν, είναι η σύνδεση του ξενοδοχείου με την αρχαία Ελεύθερνα».

 

ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΜΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τόσο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας, Μανώλης Τζανιδάκης,

όσο  και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας Μιχάλης

 Αποστολάκης, τόνισαν τη σημαντικότητα του νέου Μουσείου ευχαριστώντας τον

Καθηγητή Σταμπολίδη για το μεγάλο επίτευγμα του. Μάλιστα όπως ανέφεραν οι

δύο Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν αναλάβει την υποδοχή των επισκεπτών και το

κέρασμα στο κέντρο «Πανόραμα», που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο.

Μάλιστα έχουν φροντίσει να παρουσιαστεί πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

από τη νεολαία των δύο χωριών.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον δήμο και τον Ν. Σταμπολίδη έχει εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο τάξης και ασφάλειας διαθέτοντας 17 μοτοσυκλέτες, 10 περιπολικά οχήματα και ικανό αριθμό εποχούμενων και πεζών αστυνομικών, τόνισε ο υποδιοικητής της τροχαίας Ρεθύμνου, Λευτέρης Σταγάκης. «Σκοπός του σχεδίου  είναι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα εγγυηθούν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης με τάξη και ασφάλεια καθώς και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιηθεί ως βασικός χώρος στάθμευσης το κέντρο «Πανόραμα» κοντά στο μουσείο και όταν γεμίσει θα γίνει η εξυπηρέτηση των επισκεπτών με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ από Μαργαρίτες και Αρκάδι».

 

ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΕΛ

Στηρίζοντας τη λαμπρή τελετή των εγκαινίων το ΚΤΕΛ έχει προγραμματίσει δωρεάν διαδρομές για όσους θέλουν να παραστούν στα εγκαίνια του Μουσείου. Ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ κ. Ηλίας Μοσχάκης τόνισε: «Από το ΚΤΕΛ έχουν προγραμματιστεί τρία δρομολόγια για το Μουσείο της Ελεύθερνας με ώρες αναχώρησης στις 4:00, 4:30 και 5:00 το απόγευμα και επιστροφή στις 9:00, 9:30, 10:00 και 11:00  το βράδυ. Επίσης για όσους θέλουν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο της διαδρομής με το αυτοκίνητό τους, θα υπάρχουν σταθμοί μετεπιβίβασης στο Αρκάδι, για όσους έρχονται από δυτικά,  και στις Μαργαρίτες για όσους έρχονται από ανατολικά. Από κει ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί με mini bus.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Την Κυριακή 18.45  θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το τελετουργικό των εγκαινίων.

Στις 7:00 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες: Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, Υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, Περιφεριάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέα Ζώρα, Δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργου Μαρινάκη, Εφόρου Αρχαιοτήτων του Ν. Ρεθύμνου, Αναστασίας Τζιγκουνάκη και θα κλείσουν με την ομιλία του καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη.

Αμέσως μετά, η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θ’ απαγγείλει το τμήμα  που σώζεται  από την τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες», ενώ θα ακολουθήσει ένας πυρρίχιος κουρητικός χορός.

Στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μουσείου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ