ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασπίδα τα capital controls για τη φυγή των καταθέσεων

0

Ευτυχώς που έχουμε capital controls, διαφορετικά θα αντιμετωπίζαμε μαζική φυγή καταθέσεων λόγω του Brexit και θα βρισκόμασταν μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Αυτό σημειώνουν κορυφαίοι Ελληνες τραπεζίτες, οι οποίοι αναφέρουν ότι «σαφώς και υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ζημίες για την ελληνική οικονομία, κυρίως στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο ελληνικό Χρηματιστήριο». Εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μικρές και σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενες, καθώς τόσο οι τραπεζίτες όσο και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνουν χαρακτηριστικά «ευτυχώς που έχουμε capital controls» και γλιτώνουμε από τα χειρότερα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της τονίζει πως είναι έτοιμη να παράσχει έκτακτη ρευστότητα αν χρειαστεί σε ευρώ και ξένα νομίσματα.

Ηδη χθες το πρωί οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν στην πολιτική και χάραξαν κοινή γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα ανακύπτουν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχε φυσικά και ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Βρετανία θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία και «το κόστος θα είναι τεράστιο». Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο κόστος, κυρίως ως προς τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν μετά το Brexit. Οι ίδιοι κύκλοι παράλληλα τονίζουν πως «τώρα η Ευρώπη έχει μία μεγάλη ευκαιρία να κάνει στροφή, να πάρει αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι η ώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τώρα που όλα δείχνουν ότι ?ξηλώνεται το πουλόβερ?».

Να σημειωθεί πως σήμερα Σάββατο και την Κυριακή όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες, θα συναντηθούν στη Βασιλεία της Ελβετίας στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνέλευσης της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (BIS). Αν και πρόκειται για προγραμματισμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε τρεις μήνες, το θέμα της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι κυρίαρχο και θα αποφασισθούν οι γραμμές άμυνας ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

«Καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό». Αυτό έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο τουρισμός

Παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση θα επηρεαστούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και οι προορισμοί που δουλεύουν κατεξοχήν με Βρετανούς τουρίστες, αφού όπως λένε το άμεσο επακόλουθο της εξόδου είναι η αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας.

Η λίρα Αγγλίας αναμένεται να καταγράψει σημαντικές απώλειες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αυτομάτως, οι χώρες του ευρώ θα καταστούν μη ανταγωνιστικές για τους Βρετανούς ταξιδιώτες και tour operators, με σοβαρές επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο στη χώρα μας. Ωστόσο, συμπληρώνουν, τα φετινά πακέτα είναι ήδη κλεισμένα με «κλειδωμένη» την ισοτιμία και οι επιπτώσεις θα φανούν για τις κρατήσεις του 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στα 2,39 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 30,5% και ανήλθαν στα 2,027 δισ. ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ