ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η… βορβοροφάγος του Γιάννη Ζ. Παπιομύτογλου

0

Το διαχρονικό πρόβλημα προσάμμωσης του Ρεθεμνιώτικου λιμανιού.

Είναι γνωστό στους Ρεθεμνιώτες το πρόβλημα με την προσάμμωση που παρουσιάζει ανέκαθεν το λιμάνι του Ρεθύμνου. Μάλιστα το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τη δεκαετία του 1960 και μετά με την κατασκευή του νέου λιμανιού, με συνέπεια το Ρέθυμνο μέσα στο λιμάνι να αποκτήσει… αμμουδιά!

Όλοι θυμόμαστε το ειδικό σκάφος που επί χρόνια έκανε αμμοληψία από την λιμενολεκάνη και απέρριπτε την άμμο στον δυτικό όρμο του Ρεθύμνου, με συνέπεια –ω του θαύματος‒ απέκτησε και ο Κουμπές αμμουδιά!

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Από την εποχή της κατασκευής του λιμανιού τον 14ο αιώνα αρχίζει ένας συνεχής αγώνας του ανθρώπου με τις δυνάμεις της φύσης  με τις δεύτερες να υπερτερούν πάντα έναντι του πρώτου. Ήδη το 1493 αναφέρονται εργασίες εκβάθυνσης του λιμανιού.  Έκτοτε πολύ συχνά γίνονταν τέτοιες προσπάθειες, χωρίς όμως τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το 1575 και το 1581 γίνεται πρόταση να ανοιχτεί ένα κανάλι στον λιμενοβραχίονα, ώστε και το νερό του λιμανιού να ανανεώνεται και η προσάμμωση να εμποδίζεται. Η πρόταση αυτή υλοποιήθηκε τη διετία 1582/1583, αλλά αποδείχτηκε αναποτελεσματική, αφού με την πρώτη φουρτούνα το λιμάνι γέμισε πάλι με άμμο[i].

Σε αρκετά σχεδιαγράμματα που απεικονίζουν το Ρέθυμνο της Βενετοκρατίας διακρίνεται το κανάλι για το οποίο γίνεται λόγος. Εδώ δημοσιεύουμε τρία από αυτά, όλα των αρχών του 17ου αιώνα: Το πρώτο έτους 1607 είναι του μηχανικού Angelo Oddi, το δεύτερο του 1613 είναι του Ercole Nanni, και το τρίτο του 1618 είναι του Fr. Basilicata. Και στα τρία σχεδιαγράμματα το κανάλι διακρίνεται καθαρά στη βόρεια πλευρά του λιμανιού.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου (Επιμ.), Ημερήσιες Διατάξεις της Ρωσικής Διοίκησης στο Ρέθυμνο, Ρέθυμνο 2007.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ