ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλοκαιρινές απολαύσεις της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

0

Της Βλασίας Μιχαηλίδου – Τριπολιτάκη

Φιλολόγου, Ιστορικού M.Sc.

[email protected]

Πόσες ομορφιές δε μας προσφέρει απλόχερα η ελληνική φύση το καλοκαίρι, φωτόλουστη, καρποφόρα, μυρωδάτη, αέρινη, με τη θαλασσινή αλμύρα να διαβρώνει τις πίκρες του χειμώνα! Ο χρόνος το καλοκαίρι κυλά πιο αργά- με εξαίρεση όσους ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα, που βρίσκονται σε διαρκή πίεση.

Το κλείσιμο των σχολείων απελευθερώνει γονείς και μαθητές από τον ψυχαναγκασμό των φορτωμένων προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να αναπληρώσουμε ελλείψεις, που το χειμώνα μοιάζουν πολυτέλειες. Να παίξουμε επιτραπέζια στη βεράντα, να διαβάσουμε μαζί τους αγκαλιά στο κρεβάτι, να ανταποκριθούμε στο θελκτικό κάλεσμα της φύσης, περπατώντας χέρι-χέρι, να φάμε και να κουβεντιάσουμε για διάφορα θέματα χωρίς εντάσεις, να τα ντύσουμε χωρίς νευρικές φωνές, να διασκεδάσουμε με μια οικογενειακή ταινία, να χτίσουμε καστροπολιτείες στη χρυσαφένια άμμο, να γελάσουμε χωρίς να έχουμε καρφωμένα τα μάτια μας στο λεπτοδείχτη του ρολογιού.

Από την άλλη, καραδοκεί κι η απειλή της πλήξης και της αποχαύνωσης. Στη σύγχρονη κοινωνία της υπερκατανάλωσης, των νέων τεχνολογιών, της ηθικής απαξίωσης, της αστραπιαίας αλληλοδιαδοχής των γεγονότων, των εξοντωτικών ρυθμών, ο ελεύθερος χρόνος παρασύρει τον ανερμάτιστο άνθρωπο στις δίνες του, μέσα σ’ ένα χάος ανούσιων διασκεδάσεων, επικίνδυνων πειρασμών, ηλεκτρονικών θέλγητρων. Για τα παιδιά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλά είναι εκείνα που το καλοκαίρι ή επιδίδονται σε ξέφρενες απολαύσεις και σε πολύωρη πλοήγηση στο διαδίκτυο ή πωρώνονται με videogames, που περιλαμβάνουν ανατριχιαστικές σκηνές βίας και λουτρό αίματος. Τα παιδιά, όμως, για να μεγαλώνουν σωστά, χρειάζονται την τρυφερή αγκαλιά μας και την αδερφική αγάπη. Αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, δε θα πρέπει να τους τα στερούμε. Οι σχολικές διακοπές ενδείκνυνται στο μέγιστο βαθμό και για τα δύο, να χώνεται το παιδί στην αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς και να κάνει τρέλες με τα αδέρφια του. Παιχνίδια, μυστικά, ακόμα και σκανταλιές περιλαμβάνει το καλοκαιρινό ρεπερτόριο των αδερφιών, με το οποίο σφυρηλατούνται οι πιο ισχυροί, πολύτιμοι κι ισόβιοι  δεσμοί αγάπης.

Ο ελεύθερος χρόνος προσδιορίζει την ποιότητα ζωής μας. Πέρα από τη σωματική ανάπαυλα, η οποία είναι απαραίτητη για την εξοικονόμηση σωματικών και ψυχικών δυνάμεων, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου συνιστά μια ευκαιρία για τον άνθρωπο, προκειμένου να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να πλουτίσει τις εμπειρίες του, να σκεφτεί απερίσπαστα, να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του, να καλύψει βαθύτερες ανάγκες. Τα παιδιά μέσα από τις ασχολίες των διακοπών μπορούν να αναζητήσουν ακόμα και τη μελλοντική τους εργασία. Υπάρχει ένα πλήθος δημιουργικών δραστηριοτήτων, που μπορεί να τα προσελκύσει και να βρουν μόνα τους το δρόμο προς τα ενδιαφέροντά τους. Μπορούν να ασχοληθούν με την κηπουρική, φροντίζοντας φυτά, με την περιποίηση μικρών ζώων, με τη μελέτη καλών λογοτεχνικών βιβλίων, με διάφορες κατασκευές, με καλλιτεχνικές δημιουργίες, με αθλητικές δραστηριότητες, με παρακολούθηση θεατρικών έργων και υπαίθριων συναυλιών, με επισκέψεις σε μουσεία. Μπορούμε, επίσης, να τα εκπαιδεύσουμε σε συνήθειες, που την υπόλοιπη χρονιά γίνονται κάτω από μεγάλη πίεση, όπως το να τρώνε σωστά, να μαζεύουν τα πράγματα τους, να συμμετέχουν σε δουλειές του σπιτιού.

Το καλοκαίρι μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε ακόμα και τις Ιερές Ακολουθίες, με τις νυχτερινές Θείες Λειτουργίες, που τελούνται σε μονές της περιοχής μας. Εκεί όπου η ανθρώπινη παρουσία περιβάλλεται από το φυσικό κάλλος και την ουράνια επενέργεια, την ώρα που τα ρολόγια σιωπούν είναι η καλύτερη ευκαιρία, για να προσελκύσεις τα παιδιά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, αποτραβώντας τα από τα εφιαλτικά τέρατα των Dark Souls, τους μανιακούς εκτελεστές του God of War και την ωμή βία του Call of Duty.

Αυτές τις μέρες, στην Ιερά Μονή Αγ. Παύλου στου Γάλλου τελείται κάθε βράδυ Παράκληση και Θεία Λειτουργία προς τιμή των ενδόξων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η λυτρωτική ηρεμία της νύχτας, ο φωτισμός των κεριών πάνω στις πετρόχτιστες επιφάνειες της μονής και τις ασκητικές μορφές των αγίων, η φωνή των ψαλτών με συνοδεία τα νυχτοπούλια, το θυμίαμα που ανταγωνίζεται τη μυρωδιά του νυχτολούλουδου, η διανομή αντίδωρου κάτω από τον έναστρο ουρανό συνθέτουν μία ατμόσφαιρα κατανυκτική κι αποτελούν μία εμπειρία εξαίσια. Όλες οι αισθήσεις απολαμβάνουν αυτή τη θεία μυσταγωγία, που συμβάλει μοναδικά στην πνευματική ανάταση και την ψυχική ευφορία.

Κάπως έτσι το καλοκαίρι γίνεται ευχάριστο, δημιουργικό, ψυχωφελές, αναζωογονητικό … κι ευλογημένο.

Καλές καλοκαιρινές απολαύσεις!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ