ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Λεπτομέρειες» του Εμμανουήλ Ακουμιανάκη

0

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ M.Sc.

E-mail: [email protected]

http://soixantedix.blogspot.com/

Την ακούς συχνά αυτή τη λέξη. Σε κάθε λάθος, σε κάθε αβλεψία, σε κάθε δικαιολογία. «Έλα μωρέ, λεπτομέρειες». Σε ενοχλεί η τάξη, η οργάνωση, το στήσιμο του σκηνικού με έλεγχο, η χτεσινή δοκιμή των ηχητικών, η πρόβα της αυριανής παράστασης, ό σχολαστικός έλεγχος της κατάστασης, η αδιάλειπτη παρουσία της επίβλεψης, η απουσία της τυχαιότητας και η μη εναπόθεση της ελπίδας στην τύχη. Είσαι «χύμα» και δεν συμπαθείς ιδιαίτερα τους σχολαστικούς, τους αγχώδεις και τους ανθρώπους που δίνουν μεγάλη σημασία σε μικρά πράγματα. Τους θεωρείς υποχόνδριους και τρομερά κουραστικούς, πιστεύεις ότι έχουν χάσει το νόημα της ζωής. «Μην σκας, μην νοιάζεσαι, μην κουράζεσαι, μην χαλιέσαι». «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος, θα τα βρούμε όλα». Στάση ζωής που συνεχώς σε εκθέτει, μονίμως σε φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά είπαμε: «Η ζωή είναι λίγη, μην αγχώνεσαι με ασήμαντα πράγματα, μην στέκεσαι στα μικρά. Κανένας εδώ δεν ασχολείται, κανείς εδώ δεν σε ζυγίζει, ούτε ένας δεν σε  μετρά».

Στάση ζωής; Κακή ανατροφή; Δύσκολη παιδική ηλικία; Βαρεμάρα; Απουσία άγχους; Ζωδιακές καταβολές; Εμπιστοσύνη στην τύχη; Καθένα από τα παραπάνω μόνο του και όλα αυτά μαζί, με το καθένα να ενυπάρχει σε μια μικρή δόση ίσως. Το ασύρματο τηλέφωνο να χτυπά και να μην το βρίσκεις, ενώ περιμένεις εκείνο το σημαντικό τηλεφώνημα που ενδεχομένως να αλλάξει τη ζωή σου. Τα ρούχα σου πεταμένα εδώ κι εκεί λες και έκανες στριπτίζ  μπαίνοντας στο σπίτι χθες το βράδυ. Τα εργαλεία στην αποθήκη σου σκουριασμένα και ασυντήρητα. Το μπάνιο σου χάλια, τα νερά χυμένα κάτω, πετσέτες κι εσώρουχα πεταμένα στο πάτωμα. Στο γραφείο σου ένα βουνό από χαρτιά και φακέλους,  που χρειάζονται υπογραφές και έλεγχο. Το ντύσιμο σου περίεργο, το κούρεμά σου παράταιρο, το ξύρισμά σου μισό. Το αυτοκίνητό σου γεμάτο σκόνη, γραμμένο με δαχτυλιές ένα «θέλω πλύσιμο» στο πίσω παρμπρίζ, λιωμένη σοκολάτα στα καθίσματα,  το τασάκι γεμάτο αποτσίγαρα, τόσο που, επειδή βαριέσαι να το αδειάσεις τώρα τελευταία πετάς τη γόπα έξω από το παράθυρο. Την εκτοξεύεις -επιδεικτικά μάλιστα- χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλο. Όσα πάνε κι όσα έρθουν, είπαμε, η ζωή είναι λίγη, μην τραβιέσαι άσκοπα μη χαλάς πολύτιμο χρόνο σε προετοιμασίες.

Παλιά τους σχολαστικούς τους λέγαμε «μερακλήδες». Αυτούς που στο σπίτι τους ήταν όλα ακριβά, καθαρά και βαλμένα σε τάξη. Αυτούς που διατηρούσαν πάντα καθαρό το αυτοκίνητό τους . Ναι εκείνους τους «περίεργους» που σεργιάνιζαν με  άψογη εμφάνιση, με καλογυαλισμένα παπούτσια, με ρούχα  καθαρά, με φουλάρι στο λαιμό, με μαντηλάκι στο πέτο ασορτί με τη γραβάτα, με το καλό ρολόι στην τσέπη και την αλυσίδα του να κρέμεται δεξιά, με το κομπολόι στο χέρι, με την ασημένια κασετίνα των τσιγάρων, με την ακριβή πένα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού, με τα μανικετόκουμπα στα μανίκια και με το μονόγραμμα δεξιά στο πουκάμισο. Σήμερα είναι οι παράξενοι, οι τρελοί, οι θεωρούμενοι ως  διακαώς επιθυμούντες να προκαλούν εντύπωση.

Λεπτομέρειες λοιπόν. Μια μεγάλη λέξη για μια μεγαλύτερη έννοια. Ένας ασήμαντος όρος για μια σημαντική υπόθεση. Μια κατάσταση ελέγχου των όπλων και των τακτικών, που πολλές φορές κρίνει την έκβαση της μάχης. Μια προεργασία που εξασφαλίζει τη σωστή αυριανή  λειτουργία του συνεργείου, της ομάδας, του ατόμου, του συνόλου. Μια χτεσινή ανησυχία για μια αυριανή διασφάλιση ενός θετικού αποτελέσματος. Μια μεγάλη προπαρασκευή για μια πετυχημένη δουλειά.  Ένα προγενέστερο στάδιο ελέγχου, μια ασφαλιστική δικλείδα αποφυγής του ρεζιλέματος. Όχι ανοσία, όχι αφασία, όχι όσα πάνε κι όσα έρθουν. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πολύ το ψάχνεις, πολύ το ελέγχεις κι εσύ βρε παιδί μου. Θα μου πείτε ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι τι  να σου κάνει; Αυτή τη λεπτομέρεια την ξεχάσαμε….

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ