ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκινητικό ευχαριστώ από τον Νίκο Σταμπολίδη

0

Τη συγκίνησή του για τα εγκαίνια και την αρχή λειτουργίας του Μουσείου του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας εκφράζει σε ευχαριστήριό του ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Αναφέρει:

«Η συγκίνηση και μόνον της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου, τα λόγια του, που κλιμακωτά ανέβαιναν σε μια ροή σκέψης και λόγου μοναδική και η αγάπη που απέπνεαν αυτά για την Ελεύθερνα, τον χώρο, την ανασκαφή, το έργο του Μουσείου, έφταναν για να αφαιρέσουν τον κόπο, τον φόρτο, τις αγωνίες και τους αγώνες 30 χρόνων για το επίτευγμα της Ελεύθερνας, την Κυριακή 19 Ιουνίου το δειλινό, όταν ξεπρόβαλε η πανσέληνος-Πασιφάη πάνω από την αετοκαθίστρα Ίδη, τον Ψηλορείτη, την ώρα των ομιλιών και των δρώμενων, την ώρα της απαγγελίας του αποσπάσματος από τους «Κρήτες» του Ευριπίδη, την ώρα του σιωπηρού, αρχικά, και με τη μουσική συνοδεία, αργότερα, αρχαϊκού χορού των Κουρητών.

Αλλά και όλες οι ομιλίες που ακολούθησαν, του περιφερειάρχη Κρήτης, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δημάρχου Ρεθύμνης και της Εφόρου Αρχαιοτήτων του Νομού, υπήρξαν το ίδιο καλοδεχούμενες από τη σκοπιά που ο καθένας έβλεπε με τα δικά του μάτια το σύνολο των συντελεσμένων πράξεων.

Λυτρωτικά όλα σαν τη γέννα του Μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας και την ετοιμαζόμενη «ανατροφή» του.

Όμως, όπως είπα και στην ομιλία μου, με όλους όσους είναι κοντά μου, ένα είναι βέβαιο: ο αρχαιολογικός χώρος, οι ανασκαφές, το Μουσείο, το «Μουσείομας», όπως έλεγαν οι κάτοικοι των χωριών, της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας, όπως έλεγε ο κόσμος ντόπιος και ξένος, οι 2230 καταμετρημένοι επισκέπτες εκείνης της βραδιάς, χωρίς να λογαριάσει κανείς τους εμπλεκόμενους στο τελετουργικό των εγκαινίων, θα αυξηθεί, θα μεγαλώσει, θα προχωρήσει, θα τρανώσει.

Το βλέπεις στα μάτια και στις καρδιές τους.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ κυρίες ομιλήτριες και κύριοι ομιλητές.

Όμως, όπως ευχαρίστησα στον λόγο μου ενώπιον της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού από την αρχή των ανασκαφών και του έργου του μουσείου έως σήμερα, όπως ευχαρίστησα τους Πρυτάνεις, την Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους ανθρώπους τους, τους εργάτες της ανασκαφής, τους συνεργάτες μου, παλαιότερους και πιο πρόσφατους, τους ανθρώπους της Διαχειριστικής Αρχής και του ΕΣΠΑ, τους χορηγούς, Ιδρύματα, Οργανισμούς, φυσικά πρόσωπα, όλους όσους ανέφερα ονομαστικά και όσους παρέλειψα από αβλεψία, θα ήθελα τώρα και εδώ δημόσια να ευχαριστήσω την τεράστια δύναμη ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν για την αξέχαστη βραδιά των εγκαινίων, για τη βραδιά κατά την οποία η Ελεύθερνα γράφτηκε στις σελίδες της Ιστορίας…

Να ευχαριστήσω: τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκη ξανά και την Αντιδήμαρχο κ. Π. Μπιρλιράκη, όλους τους ανθρώπους του Δήμου που βοήθησαν στους καθαρισμούς και στις διαγραμμίσεις δρόμων, στα φυτώρια κ.ά., τη Διεύθυνση της Αστυνομίας και την Τροχαία Ρεθύμνου, τους ανθρώπους που στάθηκαν κάτω από τον ήλιο για να φροντίσουν την ευταξία τόσων πολλών ανθρώπων και οχημάτων. Τους ανθρώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας και των Προέδρων τους, τον Μανόλη Τζανιδάκη και Μιχάλη Αποστολάκη, και ιδιαίτερα τη Μαρία Τζανιδάκη-Λουλούδη. Μέσα από τα δικά τους ονόματα όλους τους ανθρώπους και τα παιδιά και των δύο χωριών που κοπίασαν για να φανεί το πραγματικό πρόσωπο της φιλοξενίας των χωριών τους και της Κρήτης και να τους πω, όπως χρόνια τώρα τους το λέω, πως ενωμένοι, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Πανόραμα» Παντελή Νικολουδάκη και την οικογένειά του ολόκληρη, τους βοηθούς και τους ανθρώπους που συνέδραμαν στο κέρασμα των πάνω από χιλίων επισκεπτών για το φαγητό, τους υπέροχους μουσικούς και ακόμα περισσότερο τους χορευτές των δύο χωριών στο γλέντι μέσα στο «Πανόραμα» για τη λεβεντιά και τις μαντινάδες τους, τα ζάλα τους. Τον Β. Σκουλά με τους υπέροχους χορευτές του, τους σύγχρονους «Κουρήτες», που έδωσαν παλμό και αντρειοσύνη. Επίσης, το τμήμα εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τους ανθρώπους όλους της Grecotel του Ρεθύμνου και της Αθήνας, που η ευγένεια και η προθυμία τους εξέπληξε όσους δεν τους ήξεραν έως τη βραδιά εκείνη, και που η φήμη της φιλοξενίας τους τώρα ταξιδεύει στο εξωτερικό, τα ξενοδοχεία «Θεάρτεμις Παλλάς», Rethymno Residence και το Ibiscos Garden, το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο του ΚΤΕΛ, Γ. Χατζιδάκη (τέτοια γενναιοδωρία σπάνια συναντάς), τον Στέλιο Σαλβαράκη και την ομάδα του από τα Ταξί Ρεθύμνου που εξυπηρέτησαν τον ξένο κόσμο, τις ξεναγούς του Συλλόγου Ξεναγών Κρήτης που ξενάγησαν και θα ξεναγήσουν πάλι την Κυριακή 26 Ιουνίου, τον Μύρωνα Τουπογιάννη των Καψαλιανών για την υπέροχη βραδιά της παραμονής των εγκαινίων.

Τέλος, όλους τους επισκέπτες που από κοντινά ή μακρινά μέρη μας τίμησαν με την παρουσία τους: τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, τον Γιώργη Βαρδινογιάννη, την Ελένη Κεφαλογιάννη, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, όλες τις δημοτικές αρχές του νησιού.

Τους Πρέσβεις της Ιταλίας, της μακρινής Ταϊλάνδης, τους Προξένους, τους Καθηγητές Πανεπιστημίων, τους Διευθυντές των μουσείων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, τους Εφόρους Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, του Μουσείου Ηρακλείου, τους συναδέλφους αρχαιολόγους των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου αλλά και Αθηνών, τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, τους καλλιτέχνες Γιώργο Νταλάρα, Φωτεινή Δάρρα, Βίκυ Σταυροπούλου, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τη Μαρία Τζομπανάκη και όλους όσους «ταξίδεψαν» εκείνο το βράδυ μαζί μας.

Το πλήθος του κόσμου των χωριών της Αρχαίας Ελεύθερνας, της Ελεύθερνας, του Μυλοποτάμου, του Ρεθύμνου, των Χανίων, του Ηρακλείου, του Λασιθίου, της Αθήνας, τους απανταχού της Ελλάδας. Σε όλους αυτούς τους φίλους επώνυμους και ανώνυμους: το Μεγάλο μου ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, την καρδιά μου, «ένα κόκκινο μήλο», όπως λέει ο ποιητής».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ