ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ΚΚΕ στο πλευρό των πυρόπληκτων αγροκτηνοτροφων της ΔΕ Αρκαδίου

0

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανόλη Συντιχάκη μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του κόμματος και τον Μανούσο Μανουσογιάννη, Δημοτικό Σύμβουλο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο Ρεθύμνης, περιόδευσε το Σάββατο στις πυρόπληκτες, από την πυρκαγιά της 14ης Ιουνίου, περιοχές της ΔΕ Αρκαδίου. Διαπίστωσε επί τόπου την έκταση της καταστροφής και είχε συνάντηση με κατοίκους, που ενημέρωσαν για το τεράστιο μέγεθος των ζημιών.

Κάηκαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα, βοσκότοποι, ελαιώνες, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες. Πολλές εκατοντάδες αιγοπρόβατα εγκλωβίστηκαν και κάηκαν από την καταστροφική μανία της φωτιάς.

Το σύνολο των καταστροφών είναι αδύνατον να υπολογιστεί αλλά ενδεικτικές του μεγέθους τους είναι οι απώλειες που ατομικά δήλωναν παραγωγοί της περιοχής. Η καταστροφή πχ που αφορά ένα μόνο παραγωγό φτάνει στις 460 αίγες, τα 600 κλίματα αμπέλι, πάνω από 100 ρίζες ελιές και πολλά βοσκοτόπια. ‘Άλλος έχασε 210 ρίζες, 170 ο επόμενος. Αμπέλι με 700 κουρμούλες έχασε άλλος.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι με τους εκπροσώπους του στη βουλή, στην περιφέρεια, στον Δήμο θα αναδείξει το θέμα διεκδικώντας την λήψη επειγόντων μέτρων.

  • Είναι επείγουσα ανάγκη η περιοχή των χωριών Χάρκια, Καβούσι, Αμνάτος, Κυριάνα, Λούτρα και Μέση, να κηρυχθεί πυρόπληκτη και σε κατάσταση ανάγκης για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των ζημιών, αποζημιώσεων κλπ .Υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό.
  • Χρειάζεται επίσης άμεση εκτίμηση των ζημιών τόσο στο φυτικό – ζωικό κεφάλαιο όσο και στην ζωική – φυτική παραγωγή (βοσκότοποι, ελιές, αμπέλια).
  • Να αποζημιωθούν από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ οι παραγωγοί για το 100% του κατεστραμμένου κεφαλαίου και της χαμένης παραγωγής.
  • Η παράταση των δηλώσεων μέχρι τις 14 Ιουλίου, που ήδη έχει δοθεί, έχει αντικείμενο μόνο με την προϋπόθεση ενεργοποίησης των διαδικασιών αποζημίωσης..
  • Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από τα κονδύλια της πολιτικής προστασίας για να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα δίκτυα της περιοχής.
  • Οι πυρόπληκτες εκτάσεις, το κατεστραμμένο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο να διατηρήσουν ακέραια τα δικαιώματα επιδοτήσεων, στρεμματικών ενισχύσεων και εξισωτικών αποζημιώσεων, για να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς το συντομότερο δυνατόν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους.

F (1)

Παρά το γεγονός ότι οι καταστροφές αυτές έρχονται να προστεθούν στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το οριστικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, παρ’ όλα αυτά για το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ακόμη και η αποζημίωση από τη φωτιά πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί. Γι’ αυτό καταφεύγουν στα πιο απίθανα προσκόμματα, που μόνο με την κινητοποίηση των ίδιων των πληγέντων και των άλλων αγροτοκτηνοτρόφων μπορούν να παραμεριστούν.

Παρά τις πολύ μεγάλες ζημιές η περιοχή δεν κηρύσσεται πυρόπληκτη, δεν ενεργοποιούνται οι ανάλογες διαδικασίες, με την δικαιολογία ότι δεν κάηκαν εγκαταστάσεις (κτίρια κλπ).

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ εισπράττει τις εισφορές των αγροτών, δεν προτίθεται να τους αποζημιώνει για τις καταστροφές χαρακτηρίζοντας εμπρησμό (!!!) μια φωτιά που σβήστηκε πλημμελώς και αναζωπυρώθηκε πολλές ώρες μετά λόγο των ισχυρότατων ανέμων.

Τα εμπόδια αυτά μαζί με τον κίνδυνο απένταξης των κατεστραμμένων από το καθεστώς των επιδοτήσεων, των στρεμματικών ενισχύσεων και της εξισωτικής για τα ζώα, οδηγεί πολλούς παραγωγούς να μην δηλώνουν καν τις ζημιές που υπέστησαν ή ακόμη και να αποσύρουν τις δηλώσεις τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατήγγειλε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που διατηρείται με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων, που το καθιέρωσαν. Εκφράζει την προσήλωση όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της ΚΑΠ. Θέλουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς στο έλεος κάθε καταστροφής να ξεκληρίζονται για να μένει ελεύθερο το πεδίο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό την ώρα που προσφέρουν τζάμπα κρατικό χρήμα στις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, για τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες κλπ αποφεύγουν και τα στοιχειώδη.

Είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στη στρατηγική της ΚΑΠ, που θέλει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να ξεκληρίζονται στο έλεος κάθε είδους καταστροφής για να μένει ελεύθερο το πεδίο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δήλωσε ότι από τη μεριά του θα κάνει ότι μπορεί για να παραμεριστούν αυτές οι προφάσεις και τα εμπόδια και να αποκατασταθούν οι πληγέντες. Εκείνο όμως που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο είναι η οργανωμένη μαζική παρέμβαση των ίδιων των πληγέντων και όλων των αγροτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ