ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία 'να κλείσει την πόρτα' και γρήγορα

0

Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ.

Αυτό δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά τη συνάντησή του με τους πέντε ομολόγους του.

"Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Την Παρασκευή, αφού έγιναν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ο Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε την ημέρα "θλιβερή για την Ευρώπη και για τη Βρετανία".

Γαλλία: Να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50

Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιγνίδι "της γάτας με τον ποντίκι".

"Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες", δήλωσε ο Ερό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεντέρ, δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση.

Από τη μεριά του, ο Ολλανδός υπουργός, Μπερτ Κούντερς, δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.

Ιταλία: Η ΕΕ θα παραμείνει η ΕΕ των 440 εκατ. κατοίκων

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε πως όσα συνέβησαν δεν πρέπει να υποτιμηθούν, υπογράμμισε όμως, ότι "η Eυρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Ε.Ε., με 440 εκατομμύρια κατοίκους".

"Το πρώτο πρόβλημα είναι με ποιο τρόπο πρέπει να χειριστούμε τον χωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση. Το δεύτερο αφορά το μέλλον, το να σκεφτούμε μια νέα αρχιτεκτονική για την Ένωση", πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών, καθώς κατά τον ίδιο, "δεν θα ήταν θετικό το να αρχίσουμε να συζητάμε επί μήνες για το πώς και πότε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες του διαζυγίου αυτού".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ