ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένωσε ανθρώπους και πολιτισμούς το 1ο Αμάρι Green Festival

0

Ένωσε πολιτισμούς, ιστορία, μελωδίες, τραγούδια, εικόνες, γεύσεις και συναισθήματα, ένωσε ανθρώπους από όλο τον κόσμο το 1ο Amari Green Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ασωμάτων του Δήμου Αμαρίου το 3ήμερο 22 – 24 Ιουλίου.

Η καρδιά της Κρήτης, το Αμάρι, έγινε ο πυρήνας, το αντάμωμα πολιτισμού, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αγάπης σε κάθε σημείο της γης.

Χιλιάδες κόσμου, από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, ανταποκρινόμενοι σε ένα κάλεσμα ξεχωριστό, ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας γέφυρες πολιτισμού.

Εργαστήρια τεχνών, ημερίδες, ομιλίες και πολυθεματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ξεκινούσαν το πρωί και ολοκληρωνόταν αργά τη νύχτα, ψυχαγώγησαν και διασκέδασαν το κοινό, που παρακολουθούσε ενεργά. Οι Αμαριώτισσες μαγείρισσες γέμιζαν τον αέρα της Σχολής Ασωμάτων κάθε πρωί με αρώματα από τις κατσαρόλες τους και θεσπέσιες γεύσεις τους ουρανίσκους των επισκεπτών. Έτσι ξεκινούσε καθημερινά το φεστιβάλ για να συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για την ιστορία και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα προϊόντα και τις καλλιέργειες και εργαστήρια λαϊκών τεχνών. Θεατρικές παραστάσεις κάθε βράδυ ψυχαγωγούσαν το κοινό.

Οι συναυλίες καθήλωναν και ξεσήκωναν το κοινό κάθε βράδυ, σε μια μοναδική συνάντηση πολιτισμού, όπου συμμετείχαν οι κορυφαίοι εκφραστές της Κρητικής μουσικής παράδοσης, μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτές, πρεσβευτές της αυθεντικής Κρήτης σε όλο τον κόσμο, σπουδαίοι καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Αρμενία, την Ισπανία, αλλά και Αμαριώτες μουσικοί και χορευτές όλων των ηλικιών. Η μουσικοχορευτική παράσταση «Ανδαλουσία – Κρήτη» ήταν εκείνη που αναδείχτηκε ως η κορυφαία της διοργάνωσης, με 15 μουσικούς και χορευτές από την Κρήτη και την Ανδαλουσία πάνω στη σκηνή, σε ένα πάντρεμα μοναδικό.

Οι διοργανωτές, ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δ.Α Αμαρίου, και η Είδομεν Ρεθύμνου εταιρία τέχνης και πολιτισμού, έδωσαν την υπόσχεση για την θεσμοθέτηση του Amari Green Festival και την ετήσια διοργάνωση του στα τέλη Ιουλίου. Υποστηρικτές του φεστιβάλ ήταν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου η Αμάρι Α.Ε Ο.Τ.Α., οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και πλήθος εθελοντών.

Ο επικεφαλής του Φεστιβάλ, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που ήρθε στο Αμάρι για να παρακολουθήσει την 3ημερη διοργάνωση αλλά και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του και τόνισε: «Η ανάπτυξη του Αμαρίου και η τουριστική του προβολή μέσω τέτοιων εκδηλώσεων, που προάγουν τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια αποτελεί μέρος των στρατηγικών σχεδίων της νέας δημοτικής αρχής. Ήταν μια θαρραλέα απόπειρα για ένα τόσο μικρό Δήμο, που όμως το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αφού ταξίδεψαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και τους άλλους νομούς της Κρήτης για να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ και να γνωρίσουν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Οι Αμαριώτες το αγκάλιασαν και άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο την πηγαία Αμαριώτικη φιλοξενία. Πάνω από το 10% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι τουρίστες, που ερχόντουσαν από νωρίς το πρωί για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια αλλά και να διασκεδάσουν τα βράδια. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, πάλι στο τέλος Ιουλίου, στο Amari Green Festival που θα εμπλουτισθεί σε περιεχόμενο και εκδηλώσεις. Στους στόχους μας είναι ακόμη να μπει στον χάρτη των καλύτερων φεστιβάλ στη χώρα και να προσελκύσουμε όσο περισσότερη νεολαία μπορούμε και για αυτό προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός κατασκηνωτικού κέντρου για τη διάρκεια του».

Ο εμπνευστής και συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος κ. Γιάννης Παπατζανής σε δήλωση του τόνισε: «Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Το κοινό αγκάλιασε τις εκδηλώσεις του Amari Green Festival, που δεν ήταν ούτε κλασικές, ούτε παραδοσιακές, ούτε συνηθισμένες. Ουσιαστικά άνοιξε την αγκαλιά του σε κάτι που δεν γνώριζε, όμως του άρεσε, συμμετείχε, το έκανε αμέσως δικό του. Αυτό αποδεικνύει την δίψα του κόσμου να βιώσει κάτι παραπάνω, μια διαφορετική εμπειρία. Ήταν επίσης μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους επισκέπτες να γνωρίσουν αυτό τον όμορφο τόπο. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, ταίριαξε με τους ανθρώπους και τη φύση του Αμαρίου και ένωσε τον κόσμο. Αυτό το κυρίαρχο χαρακτηριστικό κρατούμε και για τις επόμενες χρονιές της διοργάνωσης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ