ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ασταθές το πολιτικό τοπίο σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Β. Δαφέρμου

0

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Διπλή δημοσκόπηση διενήργησε η ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Στατιστικής  του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Δαφέρμου, επικοινωνώντας, τόσο με πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής όσο και της Κρήτης καταγράφοντας και στις δύο περιοχές την τάση των πολιτών, οι οποίοι κλήθηκαν ν’ απαντήσουν στο κοινό ερώτημα, που αφορά στην πρόθεση ψήφου, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Στα αποτελέσματα, στα οποία αξίζει ν’ αναφερθεί ότι απέφυγαν ν’ απαντήσουν περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους, η πρωτεύουσα δίνει την πρωτιά στη Ν.Δ., σε αντίθεση με την Κρήτη, που παρά του ότι συνεχίζει να δίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, έχει «αποσύρει» 22 μονάδες από τη δύναμη που του έδινε το Μάρτιο.  

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Την έρευνα διενήργησε το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας στο πλαίσιο του μαθήματος ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ. Σε αυτήν έλαβαν μέρος 28 φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ. , ως Δειγματολήπτες , 3 υποψήφιοι Διδάκτορες, 1 Διδάκτορας, και 2 προπτυχιακοί φοιτητές. Ακόμη ελήφθησαν 40 προσωπικές Συνεντεύξεις ανοικτού χαρακτήρα, την ευθύνη των οποίων ανέλαβα ο ίδιος προσωπικά και παραδίνω το νοηματικό τους περιεχόμενο, με ακρίβεια, σήμερα, στους πολίτες.

Πληθυσμός της έρευνας: Όλοι οι πολίτες από το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και από την Κρήτη, άνω των 18 ετών.

Περίοδος Δειγματοληψίας: Από 16-5-16  έως και 18-5-16.

Μέθοδος Δειγματοληψίας: Απλή τυχαία Δειγματοληψία από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ από σταθερά και κινητά τηλέφωνα.

Μέγεθος Δείγματος για το Λεκανοπέδιο της Αθήνας:  880 άτομα.

Μέγεθος Δείγματος για την Κρήτη: 240 άτομα.

Συνολικό Μέγεθος Δείγματος: 1119 άτομα.

Μέγιστο Σφάλμα Δειγματοληψίας:  1,9 %.

=  ===============  ==============  =================  = ===  ==

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το συνολικό δείγμα της έρευνας δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό Πανελλαδικής μέτρησης. Για επιστημονικούς λόγους λάβαμε δυο δείγματα. Ένα από το Λεκανοπέδιο της Αθήνας (αρχικός σχεδιασμός 880 άτομα) και ένα από την Κρήτη (αρχικός σχεδιασμός 240  άτομα) . Έτσι, και για προφανείς λόγους ακρίβειας των αποτελεσμάτων οι Αναλύσεις που θα παραθέσουμε είναι δυο: Μία για το Λεκανοπέδιο της Αθήνας και μία για  την Κρήτη. Η Ερευνητική μου Ομάδα, προβαίνει στη στατιστική εκτίμηση ότι η μέτρηση της 16-5-16 πολύ λίγο απέχει από σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Τα πράγματα θα αλλάξουν, αν αλλάξουν, το Σεπτέμβριο.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Αν σήμερα είχαμε εκλογές  ποιό Κόμμα θα ψηφίζατε;

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
PercentValid PercentCumulative Percent
ValidΝΔ25,925,925,9
ΣΥΡΙΖΑ18,718,744,6
XΡΥΣ.ΑΥΓΗ7,97,952,6
ΔΗΜ-ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ5,15,157,7
K.K.E.10,810,868,5
ΠΟΤΑΜΙ3,83,872,3
ΑΝ.ΕΛ,8,873,1
E.K.3,83,876,9
ΛΑ.Ε2,32,379,2
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ5,65,684,9
Αλλο15,115,1100,0
Total100,0100,0

 

1

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Παρατηρήσεις

  • Την Ερώτηση αυτή δεν την απάντησε το 51,9 % των πολιτών της Αθήνας. Και οι λόγοι είναι προφανείς. Υπάρχει απίστευτη απαξίωση των Κομμάτων στη συνείδηση των πολιτών. «Ό,τι θες παιδί μου να σου πω, αλλά μην με ρωτάς για Κόμματα…!!». Είναι σαφές, και αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι στις μέρες μας, σε κάθε πολιτική μέτρηση (τουλάχιστον εμείς αυτό βλέπουμε σταθερά), οι μισοί πολίτες αρνούνται να δηλώσουν κομματική  προτίμηση/επιλογή.
  • Πρώτο Κόμμα αναδεικνύεται η Ν.Δ με ποσοστό 25,9 % και καθαρό προβάδισμα 7,2 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δεύτερο Κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,7 %.
  • Τρίτο Κόμμα φαίνεται να είναι το ΚΚΕ, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 10,8 %.
  • Τέταρτο Κόμμα έρχεται η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, με ένα ποσοστό της τάξης του 7,9 %. Εμείς πιστεύουμε ότι το πραγματικό ποσοστό της είναι μεγαλύτερο κατά 2 τουλάχιστον μονάδες. Όπως έχουμε διαπιστώσεις στις αλλεπάλληλες πολιτικές μετρήσεις που πραγματοποιούμε αρκετοί πολίτες ψηφίζουν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αλλά για διάφορους λόγους, δεν το λένε…
  • Πέμπτο Κόμμα αναδεικνύεται, με σαφήνεια, η κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία λαμβάνει μόνη της ένα ποσοστό της τάξης του 5,6 %, ποσοστό υπερδιπλάσιο της ΛΑΕ (2,3%), και βέβαια εισέρχεται θριαμβευτικά στη Βουλή.
  • Έκτο Κόμμα έρχεται η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ των ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ με ένα ποσοστό της τάξης του 5,1 %, σαφέστατα πίσω από την κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, όπως έδειξε η προσομοίωση.
  • Στην έβδομη θέση, τοποθετούνται τα Κόμματα ΠΟΤΑΜΙ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ με ένα ποσοστό της τάξης του 3,8 % και σαφέστατα μπαίνουν στη Βουλή αν εμπιστευτούμε την προσομοίωση.
  • Την όγδοη θέση καταλαμβάνει η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 2,3 % και λίαν αμφίβολη την είσοδό της στη Βουλή.
  • Στην ένατη θέση τοποθετούνται οι ΑΝΕΛ (ποσοστό 0,8 %), οι οποίοι φαίνεται να οδεύουν προς εξαφάνιση.
  • Αξιοσημείωτο τέλος, είναι το ποσοστό το οποίο συγκεντρώνει μια απίστευτη πλειάδα Κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μα και της Κεντροδεξιάς, τα οποία όλα μαζί, αθροίζουν γύρω στο 15,1 %. Κορμός των Κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως έχουμε ξανά επισημάνει είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οποία εμείς επανειλημμένα μετρήσαμε να λαμβάνει, μόνη της, γύρω στο 2-2,5 %.
  • Η ΝΔ φαίνεται να είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νικητής των επόμενων Βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Ωστόσο, οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να ομογενοποιήσει το κόμμα του, και να το συνηθίσει σε ένα άλλο βηματισμό, πέρα από το λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Όχι μόνο η πλατιά βάση της ΝΔ, αλλά και σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία θέλει να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο αστικό Κόμμα απαλλαγμένο από τα πολιτικά λάθη και τις πληγές του παρελθόντος,  με ένα σαφή αξιοκρατικό και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ΝΔ δεν καρπώνεται τις απώλειές του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι απλά δεν έχει αναδιαταχθεί πολιτικά, δεν έχει ανανεωθεί δομικά και οργανωτικά, και δεν έχει αρθρώσει μέχρι σήμερα ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πράγμα που σημαίνει ότι έντονες διεργασίες διεξάγονται στο εσωτερικό του. Η ΝΔ είναι ένα καζάνι που βράζει. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για μια έξοδο της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από τη μιζέρια.
  • Καταγράψαμε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2016 , ένα απίστευτο πανελλαδικό ποσοστό, της τάξης του 41 %, πρωτοφανές στην ιστορία του. Αυτό το ποσοστό έκτοτε, μέχρι σήμερα τουλάχιστο, δεν το ξανάδαμε. Η βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες ξεπερνά τις 22 μονάδες. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις περιφανείς νίκες του στη διάρκεια του 2015. Αναζητά, κοινωνικά ερείσματα παντού, στις Ομάδες συμφερόντων, στους συντεχνιακούς θύλακες, στο συνδικαλιστικό χώρο, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στους ανέργους, στα πολιτικά απόνερα του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα με επιτάσεως, και ασκεί μια αξιοπρόσεκτη επικοινωνιακή πολιτική. Έτσι, καταφέρνει να διατηρείται στα επίπεδα του 19%, πανελλαδικά, χωρίς ωστόσο να έχει καμιά ελπίδα για επιστροφή στις δόξες και τα κλέη του 2015. Η οργή των πολιτών για το ΣΥΡΙΖΑ είναι απύθμενη. Ειδικά σε θέματα ηθικής τάξεως. «Εμένα ρε, δεν με πονάει ούτε το μνημόνιο των 80 δις, ούτε η προφανής ανικανότητά τους να διαχειριστούν την κρίση… Με πονάει, αφόρητα κιόλας, το γκρέμισμα ολόκληρου του αξιακού συστήματος της αριστεράς… Για ποια ιδανικά της αριστεράς μπορούμε να μιλάμε σήμερα, ε; », μας είπε 65 χρονος εκπαιδευτικός. «Είναι μια οπισθοδρομική κομπανία ανικάνων και αγραμμάτων που διέλυσε τη χώρα… Τι θες να σου πω τώρα;» , μας είπε μια συνταξιούχος  δασκάλα. «Εγώ είμαι αγράμματος, αλλά καταλαβαίνω ότι το 2014 η οικονομία είχε πάρει τα πάνω της. Ύστερα ήρθαν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ… Θέλαμε, βλέπεις, να φάμε με τα χρυσά κουτάλια… και ήρθε η καταστροφή…!!», μας είπε κάποιος γεράκος. Φαίνεται, ότι για πολύ κόσμο, υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής απληστίας, το οποίο πιθανότατα συναρτάται με το θέμα της νοσταλγίας για επιστροφή στις εποχές των παροχών, της ευδαιμονίας και της ρεμούλας του ΠΑΣΟΚ, που σίγουρα δεν ξανάρχονται. Η γιγάντωση του πελατειακού συστήματος και η παράδοση του Κράτους στους Συνδικαλιστές ήταν η βασικότερη αιτία κατάρρευσης της Ελλαδικής κοινωνίας. Τα Κόμματα που φλερτάρουν με την συντεχνιακή ιδέα είναι επικίνδυνα. Υπονομεύουν την ψυχή του Έθνους.
  • Το ΚΚΕ σαφέστατα κινείται σε τροχιά ανόδου. Οι πολίτες του αναγνωρίζουν συνέπεια λόγων και πράξεων. Ωστόσο, φανερά ή κρυφά, οι πολίτες το μέμφονται για ανυπαρξία προγράμματος εξόδου από την κρίση και λαθεμένη, επίμονη διαχρονικά, άρνηση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών.
  • Για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ο χορός φαίνεται καλά κρατεί. Τα χάλια του πολιτικού συστήματος, την τροφοδοτούν ασταμάτητα. «Είναι οι μόνοι που κτυπάνε το Σύστημα… Μωρέ εκεί θα τους ψηφίζω μέχρι να βάλουν μυαλό οι πολιτικοί μας…», μας είπε κάποιος 60 χρονος.
  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυρία Κωνσταντοπούλου εισέρχεται στη Βουλή, και μάλιστα με ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Στην Αθήνα καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με την περιφέρεια. Έχει μεγάλες συμπάθειες και μεγάλες αντιπάθειες στην Ελληνική κοινωνία. Της αναγνωρίζουν δυναμισμό, αλλά και ανεδαφικότητα, ενίοτε, στα όσα λέει και κάνει.
  • Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ των ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη στασιμότητα και εσωστρέφεια που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ή όχι, την αποσυνθέτει στα εξ’ ων συνετέθη. Δεν παρουσιάζει δυναμική ανόδου. Το αντίθετο.
  • Για το ΠΟΤΑΜΙ και την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν υπάρχει απλά στασιμότητα. Φυλλοροούν, χωρίς ωστόσο να στερούνται, τουλάχιστον για την ώρα, τη Βουλή.

 

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Αν σήμερα είχαμε εκλογές  ποιό Κόμμα θα ψηφίζατε;

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
PercentValid PercentCumulative Percent
ValidΝΔ12,912,912,9
ΣΥΡΙΖΑ22,122,135,0
XΡΥΣ.ΑΥΓΗ6,46,441,4
ΔΗΜ-ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ9,39,350,7
K.K.E.9,39,360,0
ΠΟΤΑΜΙ3,63,663,6
ΑΝ.ΕΛ,7,764,3
E.K.6,46,470,7
ΛΑ.Ε4,34,375,0
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ3,63,678,6
Αλλο21,421,4100,0
Total100,0100,0

 

2

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ

 

Παρατηρήσεις

 

  • Την Ερώτηση αυτή δεν την απάντησε το 49,3 % των πολιτών της Κρήτης. Και οι λόγοι, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι προφανείς. Υπάρχει απίστευτη απαξίωση και απύθμενη οργή των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό και τα Κόμματα. Στην Κρήτη, όπως και στην Αθήνα, οι μισοί πολίτες αρνούνται να συζητήσουν για τα Κόμματα. Θεωρούν ότι χάνουν την ώρα τους.
  • Στην Κρήτη το πολιτικό σκηνικό δεν είναι το ίδιο με εκείνο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας.
  • Πρώτο Κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,1 % , αλλά και εδώ η βουτιά είναι και πάλι 22 μονάδες, καθώς η προηγούμενη μέτρησή μας, του Μαρτίου, του έδινε στην Κρήτη 44% .
  • Δεύτερο Κόμμα έρχεται η ΝΔ με 12,9 % .
  • Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν τα Κόμματα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΚΚΕ, (αυτό για πρώτη φορά το παρατηρήσαμε στις μετρήσεις μας), με ποσοστό 9,3 %.
  • Την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν τα Κόμματα ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (κι αυτό για πρώτη φορά το παρατηρήσαμε στις μετρήσεις μας), με ποσοστό 6,4 %.
  • Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η ΛΑΕ με 4,3 %.
  • Την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν τα Κόμματα ΠΟΤΑΜΙ και εκείνο της κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ με 3,6 %.
  • Αξιοσημείωτο τέλος, είναι το ποσοστό το οποίο συγκεντρώνει μια απίστευτη πλειάδα Κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μα και της Κεντροδεξιάς, τα οποία όλα μαζί, αθροίζουν γύρω στο 21,4 %. Κορμός των Κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την οποία εμείς επανειλημμένα μετρήσαμε να λαμβάνει, μόνη της, γύρω στο 2-2,5 %.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στην Κρήτη όσο πουθενά αλλού. Ακολουθεί με εξαιρετική, ενίοτε, επιτυχία τα πελατειακά, συντεχνιακά και συνδικαλιστικά και λαϊκιστικά χνάρια, του άλλοτε παντοδύναμου στο νησί ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι οι Κρητικοί κάτι περιμένουν από το ΣΥΡΙΖΑ. Να είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας, να είναι οι επιδοτήσεις, να είναι η σοβαρή αναθέρμανση του Τουριστικού Ρεύματος, να είναι η Ατμοπλοϊκή σύνδεση των Νομών του με την άλλη Ελλάδα, να είναι η μισθολογική βελτίωση του όντως μεγάλου αριθμού συνταξιούχων του, να είναι τα παγωμένα εφάπαξ; Ακριβώς δεν ξέρουμε. Απλά παραθέτουμε τα λόγια ενός συνταξιούχου του ΟΤΕ: «Του έχω δώσει ένα περιθώριο 6 μηνών να δώσει το εφάπαξ και τη σύνταξη, στη γυναίκα μου. Μετά θα δούμε…».
  • Αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα χωρίς πολιτικό προζύμι. Η μαγιά που απόκτησε με τις εκλογικές νίκες του 2015 δεν φτάνει για να στηθεί ένα κόμμα με προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βαθιές ρίζες πουθενά στον Ελλαδικό χώρο. Είναι έκδηλη η αγωνία του να αποκτήσει μια πλατιά και στέρεα πολιτική βάση, που θα αποκλείσει την επιστροφή του στο 5 % από τη μια, και από την άλλη, θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι προσχωρήσαντες στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ήρθαν για να τον βοηθήσουν. Η νομή της εξουσίας ήταν το κίνητρό τους. Οι τελευταίοι, με την ίδια ευκολία που κατέβηκαν από το τραίνο του ΠΑΣΟΚ, θα εγκαταλείψουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λαθρεπιβάτες.
  • Την πορεία της ΝΔ στο νησί, φαίνεται να δυσχεραίνουν σοβαρά οργανωτικά προβλήματα σε συνδυασμό που τα έντονα αντιδεξιά σύνδρομα που ανέκαθεν λειτουργούν στο νησί και που κατά κύριο λόγο εκφράζονται από τους αποσκιρτήσαντες από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές και οπαδούς.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ χαίρει εκτιμήσεως από το λαό της Κρήτης, δεν καταφέρνει να μειώσει τη διαφορά του από το ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από αυτόν. Είναι επίσης σίγουρο ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης καθόλου δεν άρεσαν οι πρώτες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαρρήξει τις σχέσεις του Κόμματός του με το λαϊκισμό. Το συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης είναι ένα κίνημα με μακρά παράδοση, με ιστορικές ρίζες, βρίσκεται και σήμερα σε πλήρη ακμή, ανεβάζει στελέχη του σε Βουλευτικούς θώκους, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει, ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός, να μειώσει τη δύναμή του. Ματαιώνει με εξαιρετική μαεστρία όσες αλλαγές αποβλέπουν στην αναχαίτιση του. Χωρίς υπερβολή, ένα μεγάλο μέρος των Κρητικών ονειρεύεται επιστροφή στις μέρες της ευδαιμονίας του ΠΑΣΟΚ με σύγχρονο διαχειριστή το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το ΚΚΕ και στην Κρήτη, σαφέστατα κινείται σε τροχιά ανόδου. Και οι πολίτες της Κρήτης του αναγνωρίζουν συνέπεια λόγων και πράξεων. Ωστόσο, κι εδώ, φανερά ή κρυφά, οι πολίτες το μέμφονται για ανυπαρξία προγράμματος εξόδου από την κρίση και λαθεμένη, επίμονη διαχρονικά, άρνηση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών.
  • Για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ο χορός, φαίνεται, καλά κρατεί και στην Κρήτη. Εμείς στις μετρήσεις μας πολλαπλασιάζουμε πάντα επί δύο το δειγματικό για να βρούμε με ακρίβεια το πραγματικό ποσοστό της. Και εδώ η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αναγνωρίζεται ως αντι-Συστημικό Κόμμα.
  • Η κυρία Κωνσταντοπούλου φαίνεται να κερδίζει τις συμπάθειες ενός καθόλου αμελητέου ποσοστού Κρητών ψηφοφόρων. Έχει κι εδώ μεγάλες συμπάθειες και μεγάλες αντιπάθειες. Της αναγνωρίζουν κι εδώ δυναμισμό, αλλά και ανεδαφικότητα, ενίοτε, στα όσα λέει και κάνει.
  • Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ των ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει και στην Κρήτη μια αξιοσημείωτη στασιμότητα, με σαφείς πτωτικές τάσεις. Και εδώ ισχύει στο ακέραιο ό,τι είπαμε για την εσωστρέφεια που την κατατρύχει. Μόνο που σε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια θεμελιώδη διαφορά: Οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη είναι πολύ βαθιές.
  • Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά στην Κρήτη. Και δεν είναι λίγοι οι Κρητικοί οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο του Βασίλη Λεβέντη, το γέρο της Δημοκρατίας, το Γεώργιο Παπανδρέου που ήταν, όπως λένε, «αληθινός Δημοκράτης».
  • Το ΠΟΤΑΜΙ, κατέγραψε ασύλληπτα υψηλά ποσοστά, στη γέννησή του, στην Κρήτη.

Γενικές Παρατηρήσεις

  • Το πολιτικό τοπίο τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη είναι εξαιρετικά ασταθές και κατακερματισμένο σε πρωτοφανή επίπεδα. Ολοένα και ξεφυτρώνουν νέες πολιτικές κινήσεις, συγκροτούνται νέες πολιτικές παρέες, γίνονται πολιτικές αποσκιρτήσεις, αμφισβητήσεις επί αμφισβητήσεων, με απλά λόγια είμαστε σε ένα πολύ ρευστό πολιτικό τοπίο.
  • Το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δειλά-δειλά, αλλά με πολύ ευκρινή διαδρομή, βαδίζει προς μια σοσιαλδημοκρατικοποίηση. Ιστορικά δεν έχει άλλη επιλογή. Ωστόσο, η μετάλλαξή του σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Διότι απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κανονικό Κόμμα. Είναι μια συνένωση τάσεων, συνιστωσών και ομάδων νεοκομμουνιστικού, αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χαρακτήρα. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμφίβολα έχει κουμαντάρει, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, όλο αυτό το ιδεολογικό μόρφωμα, με εξαιρετική μαεστρία.
  • Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επεκταθεί στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν τα Κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
  • Αυτόν ακριβώς το χώρο διεκδικεί και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως η πολιτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Τελικά οι πολίτες με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. «Και τώρα Κεντροδεξιά θα πάμε ή Κεντροαριστερά;», διερωτούνται οι πολίτες. Προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι η κεντροαριστερά δεν έχει καμιά πιθανότητα να επικρατήσει στους καιρούς που μας έρχονται. Ο πολιτικός της λόγος είναι πολύ αδύναμος, τα αμαρτήματα του παρελθόντος είναι πολλά και η πολιτική των παροχών δεν έχει κανένα οικονομικό περιθώριο να αναπτυχθεί. Η Κεντροαριστερά έχει χρεοκοπήσει σε όλο το φάσμα της. Δεν διαθέτει σοβαρή πολιτική πρόταση, για να μην πούμε ότι δεν έχει καν πρόταση.
  • Επομένως πάμε Κεντροδεξιά; Δεν είναι ξεκάθαρο. Απλά η ΝΔ βρίσκεται σε υψηλή συσπείρωση. Οι πολίτες της Ελλάδας κάθονται αυτή τη στιγμή σε ένα  πολιτικό σταυροδρόμι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Περισσότεροι από τους μισούς είναι αναποφάσιστοι. Ωστόσο, το μέγα ζητούμενο για όλους είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Πως όμως θα γίνει αυτό; Που είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πολιτικός σχηματισμός, να δείξει αξιοπιστία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, να πατάξει το πελατειακό σύστημα, να επιβάλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να δείξει σταθερότητα, να προβεί σε μόνιμου χαρακτήρα επιλογές, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να έχει το know how να μπει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, να τραβήξει επενδύσεις, να βοηθήσει την υγειά επιχειρηματικότητα, να κηρύξει πραγματικό πόλεμο στη διαφθορά; Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί Συμπολίτες, χρειαζόμαστε μια σύγχρονη Αστική Δημοκρατία.

 

Με τιμή

Βασίλης Δαφέρμος,

Εκλεγμένος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ