ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Με συναρπάζει η διαπίστωση ποσό ίδια είναι η ανθρωπότητα είτε το 400 πχ, είτε σήμερα, είτε πάντα»

0

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ "Rethemnos News"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟΥΣΟ ΚΛΑΔΟ

Το πάντα επίκαιρο έργο του μεγαλύτερου αρχαίου Έλληνα κωμωδιογράφου παρουσιάζει φέτος το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης με την παράσταση «Αριστοφανειάδα».

Μια πλειάδα γνωστών πρωταγωνιστών απαρτίζουν τον θίασο και αποδίδουν με το υποκριτικό τους ταλέντο ένα ξεκαρδιστικό ύμνο στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη.

Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του κοινού όλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις, τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρα της κωμωδίας.

Για την παράσταση αυτή, η οποία παρουσιάζεται τούτες τις ημέρες στο Νομό Ρεθύμνου αλλά και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας κατά τη διάρκεια του θέρους, μίλησε στην διαδικτυακή μας ενημερωτική σελίδα ο καταξιωμένος ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ένας από τους πρωταγωνιστές.

Μαζί του παίζουν οι ηθοποιοί Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιάννης Δρακόπουλος και Θάνος Τοκάκης.

Περισσότερα για την Αριστοφανειάδα και όχι μόνο στην συνέντευξη που ακολουθεί.

????????????????????????????????????

Με ποιο έργο του Αριστοφάνη θα στηλιτεύατε τη σύγχρονη κατάσταση της χώρας;

Νομίζω ότι υπάρχουν κομμάτια στους Ιππείς, στη Λυσιστράτη, στους Αχαρνής που είναι γραμμένα για την εποχή μας. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στην παράσταση, να παρουσιάσουμε ότι από τον Αριστοφάνη περιγράφει και περιέχει πράγματα που σε αναλογία συνέβησαν στην Αθήνα μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα.

Τι θα δει ο θεατής της Αριστοφανιάδας του ΔΗΠΕΘΕΚ;

Εννέα από τα 11 σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη, ενώ η το δέκατο, οι "Βάτραχοι" είναι η δομή της Αριστοφανιαδας, δηλαδή μέσα από ένα διαγωνισμό ο Αριστοφάνης που μόλις έχει πεθάνει προσπαθεί να κερδίσει το δικαίωμα να επιστρέψει στον πάνω κόσμο κάνοντας παρουσίαση των κωμωδιών του στον Άδη. Το ενδέκατο, ο "Πλούτος" είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας του στον κάτω κόσμο. Με δυο λόγια λαός ο Αριστοφάνης σε λιγότερο από δυο ώρες.

????????????????????????????????????

Ποιο είναι το μήνυμα που η Αριστοφανιάδας στέλνει στο κοινό;

Δεν έχω ιδέα. Δεν πιστεύω στα μονολιθικά μηνύματα. Καλύτερα ο καθείς να αποφασίζει για τον εαυτό του. Προσωπικά με συναρπάζει πάντα η διαπίστωση ποσό ίδια είναι η ανθρωπότητα είτε το 400πχ, είτε σήμερα, είτε πάντα.

Ποια είναι η άποψη σας για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα;

Είναι πολύπλοκο. Με δυο λόγια, στο παρελθόν που υπήρχαν κάποια χρήματα αναπτύχτηκε μια στρατηγική που οδήγησε σε αδιέξοδα και μαρασμό. Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιήθηκαν και δεν αναπτύχθηκαν καλλιτεχνικές δυνάμεις που είχαν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες. Υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και κακής πολιτικής διοίκησης από τους Δήμους. Όλα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι παρελθόν. Χρειάζεται μια νέα στρατηγική. Ιδέες υπάρχουν αλλά δεν είναι της παρούσης.

Μετά την Αριστοφανειάδα τι να περιμένουμε από τον Αντώνη Καφετζόπουλο;

Τα συνηθισμένα, λίγο θέατρο, λίγη τηλεόραση, αρκετή ανάγκη για επιστροφή στην Κρήτη!

????????????????????????????????????

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ