ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει η διατροφή μας να έχει ποικιλία;

0

Η ποικιλία είναι αναγκαίο κομμάτι της διατροφής, καθώς είναι ο πιο εύκολος τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι τρεφόμαστε ισορροπημένα. Δεν είναι όλες οι τροφές εξίσου θρεπτικές, και ακόμα και ορισμένα superfoods μπορεί να μην περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη. Για παράδειγμα, οι ντομάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης C και Β-6, αλλά δεν μας προσφέρουν πρωτεΐνη ή βιταμίνη Β-12. Το κοτόπουλο, αντιθέτως, περιέχει άφθονες ποσότητες πρωτεϊνών και βιταμίνης Β-12, αλλά καθόλου βιταμίνη C. Συνεπώς, συνδυάζοντας αυτές τις δύο τροφές, το γεύμα μας είναι ισορροπημένο, και ένα παρόμοιο πλάνο πρέπει να ακολουθεί και η υπόλοιπη διατροφή μας.

Οι κατηγορίες φαγητών που έχουμε ανάγκη είναι οι εξής:

Φρούτα και λαχανικά

Δημητριακά

Γαλακτοκομικά και πηγές ασβεστίου

Κρέας και πηγές πρωτεΐνης

Λιπαρά και έλαια

Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες περιέχει αναγκαία θρεπτικά συστατικά, και πρέπει να τις συνδυάζουμε καταλλήλως για να καλύψουμε τις απαιτήσεις του οργανισμού μας.

Όταν ψωνίζετε φρούτα και λαχανικά, αρχίστε να δίνετε προσοχή στα χρώματά τους. Οι χρωστικές αυτές που τους δίνουν τόσο διαφορετικά χρώματα περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι πολύ καλό να έχετε μερικές εναλλακτικές, ώστε να υπάρχει ποικιλία στο πρωινό σας. Για παράδειγμα, η βρώμη είναι σούπερ χορταστική, με πολλές φυτικές ίνες, ενώ η κινόα περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Η σίκαλη και το κριθάρι είναι εξίσου υγιεινά δημητριακά για να προσθέσετε στην διατροφή σας.

Σε ό,τι αφορά το κρέας και τις πηγές πρωτεΐνης, πρέπει να τρώτε τακτικά ψάρια με λιπαρά οξέα ωμέγα-3, αλλά και να δώσετε μια ευκαιρία στις φυτικές πηγές, όπως τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, μάλιστα, προσφέρουν επιπλέον βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθιστώντας τις εξαιρετικές διατροφικές επιλογές. Για κρέας, προτιμήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, καθώς περιέχουν σημαντικά λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας.

Ίσως, όμως, ο πιο σημαντικός ρόλος που παίζει η ποικιλία στην διατροφή μας είναι ότι εξισορροπεί τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι… όχι και τόσο καλές επιλογές μας. Κανείς μας δεν μπορεί να τρέφεται συνέχεια με 100% υγιεινά και θρεπτικά φαγητά, και πολλές φορές θα κάνουμε ορισμένα ατοπήματα, είτε πρόκειται για κάποιο γλυκό, είτε για κάτι τηγανητό. Με το να κάνουμε το επόμενό μας γεύμα υγιεινό, κατά κάποιο τρόπο ελαττώνουμε το κακό που μπορεί να μας κάνει μια κακή επιλογή. Φυσικά, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να τρώμε junk food και μετά να νομίζουμε ότι με ένα υγιεινό γεύμα έχουμε εξουδετερώσει τις επιπλέον θερμίδες και λιπαρά.

Να θυμάστε, η ισορροπημένη διατροφή κρύβεται στην ποικιλία, μα και στις προσεκτικές, έξυπνες επιλογές!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ