ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κι όμως η τιμή της σταφίδας στην Κρήτη... αυξάνεται!

0

Τιμές ανώτερες των περυσινών κατά 10 λεπτά το κιλό ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ στη σουλτανίνα, σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρα στον κόσμο να απλώσει τα σταφύλια του.

Έτσι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τον άσο θα τον αγοράζει 1,70 ευρώ το κιλό, το δυάρι 1,5 ευρώ, το τεσσάρι 1,20 ευρώ και το πεντάρι στα 90 λεπτά το κιλό.

Με εξαίρεση το τεσσάρι, όπου η τιμή είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, οι άλλες τιμές είναι μεγαλύτερες κατά 10 λεπτά, τόσο σε σχέση με την περυσινή όσο και σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

Τιμές παραγωγού σταφίδας από την ΚΣΟΣ

Ποιότητα νούμερο 1: 1,70 ευρώ το κιλό

Ποιότητα νούμερο 2: 1,50 ευρώ το κιλό

Ποιότητα νούμερο 4: 1,20 ευρώ το κιλό

Ποιότητα νούμερο 5: 0,90 ευρώ το κιλό

Το Δ.Σ. της ΚΣΟΣ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, προχώρησε στις τιμές αυτές για την αγορά της σουλτανίνας νέας εσοδείας 2016, αφού εκτίμησε όλες τις παραμέτρους της αγοράς και τις τιμές διεθνούς ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι παραπάνω τιμές είναι το μέγιστο που μπορεί να δοθεί στην παρούσα συγκυρία - με το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό - ώστε να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά.

Μάλιστα, η ΚΣΟΣ θέτει και μια βασική προϋπόθεση: Η παραλαβή της φετινής σταφίδας να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2016.

Μεταστροφή παραγωγών

Στο μεταξύ, όπως λέει στο neakriti.gr, ο αμπελουργός και πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης - κάτι που έχουμε ήδη γράψει - οι παραγωγοί είχαν μια απίστευτη μεταστροφή το τελευταίο διάστημα, εν μέσω τρύγου, απλώνοντας για σταφίδα πολλά από τα σταφύλια τους, παρότι αρχικά είχαν αποφασίσει να τα πάνε στα οινοποιεία ή στην εξαγωγή.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα, με τους παραγωγούς στο Κυπαρίσσι να έχουν ήδη απλωμένη παραγωγή, που θα τους εξασφαλίσει σταφίδα άνω των 100 τόνων, εκεί που δεν αναμενόταν να βγει σταφίδα ούτε στους 15 τόνους στην περιοχή αυτή.

«Δεν είναι μόνο εδώ στο Κυπαρίσσι. Είναι και στον Προφήτη Ηλία. Εκεί μάλιστα θα βγει περισσότερη σταφίδα», όπως είπε στην εφημερίδα μας χθες ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Ο λόγος είναι ότι οι αμπελουργοί δεν έμειναν φέτος καθόλου ευχαριστημένοι από την τακτική των εξαγωγέων επιτραπέζιου σταφυλιού απέναντί τους. Έβλεπαν ότι οι εξαγωγές γίνονται με αργούς ρυθμούς, ενώ τα σταφύλια, χτυπημένα όπως είναι από τη θεομηνία, έχουν διαρκώς και μεγαλύτερες ζημιές όσο καθυστερεί η συγκομιδή τους. Και έτσι, ένα μέρος πήγε στα οινοποιεία και ένα μέρος για σταφίδα, ενώ με αργούς ρυθμούς γίνεται και η απορρόφηση από τα καζάνια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ, το σχόλιο του Στάθη Φραγκιαδάκη είναι ότι «σίγουρα η Οργάνωση εξάντλησε τις δυνατότητες που της δίνει η διεθνής αγορά. Απλά, αν θα μπορούσε να "επιδοτήσει" ακόμα περισσότερο το δυάρι σε βάρος του νούμερο τέσσερα, ή το νούμερο τέσσερα σε βάρος του νούμερο πέντε σταφίδας, θα έδινε μεγαλύτερα κίνητρα στους παραγωγούς για να παραδώσουν όσο γίνεται πιο ποιοτική σταφίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, το κόστος σταφιδοποίησης για κάθε ποιότητα στη σταφίδα είναι μεγάλο και ξεπερνάει το ευρώ.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Πάντως, η ΚΣΟΣ είναι η ελπίδα για τους παραγωγούς στη σταφίδα. Αυτό λένε εδώ στο χωριό. Όπως η ελπίδα για τους παραγωγούς είναι και η Ένωση Ηρακλείου στα σταφύλια, που πάνε για οινοποίηση. Γενικότερα το συνεταιριστικό κίνημα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη στήριξη του εισοδήματος των αμπελουργών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ