ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχή μείωση του πρασίνου στην περιοχή της Σοχώρας

0

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η εκρίζωση ενός πολύ παλιού δέντρου με περίμετρο κορμού τεσσάρων μέτρων από την περιοχή της Σοχώρας.

Πρόκειται για ένα αλμυρίκι, το οποίο κόπηκε προκειμένου να γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων έργων ανάπλασης στην περιοχή.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες μάζεψαν υπογραφές και διαμαρτυρήθηκαν για την γενικότερη πολιτική που ακολουθήθηκε με τα έργα στην περιοχή Σοχώρα.

Συνολικά 70 δημότες του Ρεθύμνου καταγγέλλουν, ότι όχι μόνο δεν ακολουθήθηκαν οι δεσμεύσεις για προστασία του πρασίνου της περιοχής, όχι μόνο δεν έγιναν νέες φυτεύσεις, όπως προέβλεπαν τα σχέδια των Βιοκλιματικών Έργων που υλοποιοήθηκαν, αλλά έχει συντελεστεί σοβαρή μείωση των δέντρων προκειμένου να πέσει άσφαλτος ή να τοποθετηθούν πλάκες.

Στην Διαμαρτυρία τους οι συνδημότες μας αναφέρουν, ότι «Παρά την δημόσια διαβεβαίωση ότι δεν θα πειραχθούν τα δέντρα που υπήρχαν εκεί, τα σχέδια δεν προέβλεψαν την διατήρησή τους. Έτσι τα περισσότερα εκριζώθηκαν. Η μαύρη άσφαλτος θα καλύψει έναν χώρο που “αυτο-προστατεύονταν” από την κάψα του ήλιου. Ενώ δίπλα ακριβώς δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την Βιοκλιματική ανάπλαση της Σοχώρας.Άκρως αντιφατικές προσεγγίσεις;

????

Μόλις χθες πχ εκριζώθηκε ένα γιγάντιο αλμυρίκι περιμέτρου τεσσάρων (4) μέτρων!!! (βλ. φωτό). Πόσων ετών;

Οι γνωστές διαβεβαιώσεις ότι θα φυτευτούν άλλα στα νέα λιγοστά στενόχωρα τσιμεντένια παρτέρια δεν αναπληρώνουν το μέγεθος και το μεγαλείο των προηγούμενων. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να γίνουν μεγάλα δέντρα;

Η εμπειρία των πρόσφατων δεντροφυτεύσεων (σε αναπλάσεις κλπ) αποδεικνύει ότι είναι πολύ δύσκολο, κοστοβόρο και ενεργοβόρο να «αναστηθεί» ένα νέο δέντρο (βλ. αγορά, φύτευση, προστασία, πότισμα, βανδαλισμοί κλπ)

Αντίθετα τα μεγάλα δέντρα είναι “αυτόνομα” δεν απαιτούν έξοδα και δεν “βανδαλίζονται” τόσο εύκολα. “Βανδαλίζονται” όμως από την νοοτροπία και την προχειρότητα των τεχνικών αναπλάσεων και εξωραϊσμών.

Το παρόν υπογράφεται από 70 δημότες της πόλης μας»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ