ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Τελεσίγραφο» προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης

0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

  • Στις 5 Οκτωβρίου συζητούνται στο ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα

 

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία έχουν προσφύγει κάτοικοι και φορείς της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνης για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Ενόψει της συγκεκριμένης διαδικασίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα απέστειλε «τελεσίγραφο» προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, από τον οποίο ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων που από το παρελθόν έχει υποβάλει με σειρά υπομνημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Αμαρίου και παράλληλα να γίνουν μια σειρά από έργα υποδομής στην περιοχή Αρκαδίου, η οποία και δέχεται την επιβάρυνση από την λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Στην επιστολή της η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης τα εξής:

«η αγωνία μας είναι μεγάλη για το περιβάλλον της Κρήτης μας, για τις στεριές και τις θάλασσές της, για τα προϊόντα της, που θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Γι’ αυτό το περιβάλλον αγωνιζόμαστε κ. Αρναουτάκη και μόνο γι’ αυτό, γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από τον κάθε ένα πως η υποβάθμισή του θα μας οδηγήσει σε οικονομική δυσπραγία, σε αρρώστια ,σε αφανισμό.

Φοβόμαστε, πολύ φοβόμαστε πως τουλάχιστο στο Δήμο μας ,το Ρέθυμνο, το καμπανάκι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος προ πολλού έχει κτυπήσει. Υποβάθμιση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αστικά απορρίμματα που τα τελευταία τριάντα χρόνια αντιμετωπίστηκαν από τις τοπικές αρχές με προχειρότητα, με μοναδικό σκοπό την ανεύρεση χώρου και το βόλεμα τους και όχι τη προστασία του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα και οι τρείς χώροι υγειονομικής ταφής που έγιναν, να γίνουν ευκαιριακά στα πιο ακατάλληλα σημεία, εκεί που διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Νομού,  γύρω από τη πόλι του Ρεθύμνου, στα Τρία μοναστήρια, στο Μαρουλά και τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια στο Αρκάδι. Επακόλουθο  να έχουν επιβαρυνθεί και να επιβαρύνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο τα χερσαία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι συνέπειες αυτής της ρύπανσης μαζί  και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κατά τη ταπεινή μας γνώμη, αρχίζει να διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της καρκινογένεσης και άλλων σοβαρών νόσων στους κατοίκους του Ρεθύμνου.

Κύριε Περιφερειάρχη, ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά και βλέποντας την υποβάθμιση που έρχεται ζητούμε εδώ και χρόνια τα αυτονόητα που κάθε ευνομούμενη πολιτεία θα είχε επιλύσει χωρίς τη δική μας παρέμβαση.

Δεν αρκεί να φτειάξουμε ένα εργοστάσιο για την επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά και να βρούμε και το  κατάλληλο χώρο μετά από τεχνική αξιολόγηση που να πληρεί τις απαραίτητες επιστημονικές προϋποθέσεις για κατασκευή ΧΥΤΥ.

Ζητήσαμε γι’ αυτό, για το ΧΥΤΑ Αμαρίου, την ανεύρεση νέου χώρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ ευθυγραμμισμένοι και με το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητού κ. Γιδαράκου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην οποία συμμετείχαν καθηγητές διεθνούς κύρους, που καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να γίνει επέκταση στο συγκεκριμένο χώρο για λόγους στατικούς και δευτερευόντως περιβαλλοντικούς. Είναι σαν ένα κτήριο που έχει υπολογιστεί στατικά να γίνει με δύο ορόφους και τελικά καταλήγει να γίνει με δέκα.

Αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βρεθεί κάποια στιγμή στη Μονή Αρκαδίου.

Ζητήσαμε να γίνει αποκατάσταση του υπάρχοντος κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου και μάλιστα με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει το παραπάνω ίδρυμα, για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Τέλος ζητήσαμε την δημιουργία καινούργιου δρόμου προς το ΧΥΤΑ για να μη διέρχονται τα απορριμματοφόρα από τα χωριά και την ιερά Μονή δημιουργώντας προβλήματα ρύπανσης, όχλησης και περαιτέρω επιβάρυνσης και υποβάθμισης της τουριστικής αυτής περιοχής.

Κύριε Περιφερειάρχη σας καλούμε αυτή την ύστατη ώρα να παρέμβετε προσωπικά και να δρομολογήσετε την υλοποίηση των αιτημάτων μας.

Σας ενημερώνουμε πως η εκδίκαση για το ΧΥΤΑ Αμαρίου θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο της επικρατείας. Εμείς έχουμε προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εκδίκαση, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα φέρουμε καμμιά ευθύνη για ότι ήθελε συμβεί. Πιστεύουμε σε σας και ελπίζουμε και περιμένουμε να δοθεί λύση.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ