ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρέσβειρα Κρητικού Πολιτισμού η Μαρία Τζομπανάκη

0

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΜΟ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ορίστηκε Πρέσβειρα του Κρητικού Πολιτισμού από την Περιφέρεια Κρήτης, έκανε παραδοσιακό γάμο στις Μαργαρίτες με τον αγαπημένο της Γιάννη Βάλβη, εμφανίζεται στις 9 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο στην πολυαναμενόμενη παράσταση «Ο Ντελικανής» και ανοίγει τα φτερά της για μια νέα ζωή μεταξύ Νέας Υόρκης και Κρήτης.

Ο λόγος για την δημοφιλή ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη, η οποία έχοντας ορμητήριο τον παραδοσιακό οικισμό Μαργαρίτες, όπου διατηρεί ένα θαυμάσιο αρχοντικό, κάνει μια νέα μεγάλη αρχή στην ζωή της και μιλά αποκλειστικά στην εφημερίδα μας.

 

4

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

Ο γάμος της Μαρίας Τζομπανάκη με τον Γιάννη Βάλβη μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις Μαργαρίτες μέσα σε ένα «κινηματογραφικό σκηνικό» το οποίο στήθηκε γύρω από το σπίτι της αφού ο Ναός βρίσκεται σε μια πανέμορφη πλατεία ανατολικά του αρχοντικού της και το γλέντι σε μια άλλη μικρή πλατεία δυτικά μπροστά στην πόρτα της. Έτσι όλα είχαν το δικό τους ρόλο μέσα στην «παραμυθένια» ατμόσφαιρα που είχε στηθεί και που παρέπεμπε στους στίχους του «Ερωτόκριτου».

Από τα παράθυρα κρεμόταν παραδοσιακές υφαντές πατανίες ενώ γιρλάντες με λουλούδια στόλιζαν όλο το σπίτι γύρω – γύρω.  Υφάσματα, άνθη και κεριά κυριαρχούσαν στο χώρο του μυστηρίου αλλά και στην πλατεία του γλεντιού. Περίπου 200 ήταν οι καλεσμένοι, όλοι συγγενείς και στενοί φίλοι του ζευγαριού μεταξύ των οποίων Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος.

Στο Βυζαντινό Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου συνόδευσε την νύφη ο γιός της Ορφέας Αυγουστίδης ενώ τον Γαμπρό Ανωγεινοί χορευτές με παραδοσιακές στολές. Το Μυστήριο τέλεσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος και ο Εφημέριος Μαργαριτών, Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πυθαρούλιος. Κουμπάρα ήταν η Ρένα Φεσσάρα.

Τα τραπέζια περίμεναν τους καλεσμένους στρωμένα με παραδοσιακά καλιτσούνια με τυρί και χόρτα του βουνού, Χανιώτικο μπουρέκι, ντολμαδάκια και διάφορα Κρητικά τυριά, ψωμιά και παξιμάδια και βέβαια γαμοκούλουρα. Ακολούθησε πιλάφι και βραστό κρέας, ψητά γουρουνόπουλα με πατάτες στο φούρνο, σοκολατόπιτα με παγωτό, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα και φρούτα. Κρασιά και αναψυκτικά άφθονα και βέβαια πολύ χορός και κέφι κράτησαν το γλέντι έως τις πρώτες πρωινές ώρες!

Αρχικά τους καλεσμένους συντρόφευσε με την μουσική και τα τραγούδια του ο έντεχνος καλλιτέχνης Μάνος Παπαδάκης ενώ στην συνέχεια το γλέντι κράτησε ο Μανώλης Κονταρός με το συγκρότημα του. Το χορό άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων που σήκωσε τη νύφη στον πρώτο της χορό με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Από τις πιο όμορφες στιγμές ήταν όταν μετά το μυστήριο το ζευγάρι βγήκε στα παράθυρα του σπιτιού και χαιρέτησε τους καλεσμένους του, που ήδη είχαν πάρει τη θέση τους στην πλατεία του Καβέ. Ήταν μια εικόνα που ίσως ένας καλός σκηνοθέτης σε μια εξαιρετικής τέχνης ταινία, θα μπορούσε να είχε σκηνοθετήσει…

 

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ

Μιλώντας στην εφημερίδα μας για την επιλογή της να κάνει παραδοσιακό γάμο η Μαρία Τζομπανάκη επισήμανε, ότι «ήταν μια συνειδητή επιλογή γιατί η παράδοση μας είναι τα θεμέλια της ανατροφής μου και ο τρόπος της ζωής μου. Αφήνουμε ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στην ιστορία μας , αυτό που στήριξε την κοινωνία σε πολλές περιόδους καμπής, πολέμους και κατοχής: την παράδοση μας την πολιτισμική! Μόνο αν την αγκαλιάσουμε ξανά , προστατεύσουμε  και την προβάλουμε, θα σταθούμε δυνατοί απέναντι σ’ αυτό  που καταλύει πολιτισμούς ολόκληρους: την απληστία της εξουσίας και του χρήματος. Αν θέλουμε να ζήσουν ελεύθερα τ παιδιά μας....»

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «ο γάμος έγινε στο εκκλησάκι του ΑΪ Δημήτρη που βρίσκεται πλάι στην πίσω αυλή του σπιτιού μου. Τον άγιο τιμούσε με πανήγυρη που τον λειτουργούσε η γιαγιά μου η Μαρία.  Το γλέντι έγινε στη δυτική πόρτα του σπιτιού μου μπροστά, ανάμεσα στο αρχοντικό που μεγάλωσε η γιαγιά μου και σπίτια σιωπηλά πλέον, της ευρύτερης οικογένειας της.  Είναι από μόνο του το μέρος μια ζωγραφιά!!!! Όλο το χωριό είναι υπέροχο! Με τον τρόπο μου έδειξα , την ομορφιά που κάποιοι δεν βλέπουν πια... Να σκεφτείς πως άκουσα πως ονειρεύονται αυτή η ιστορική πλατεία να γίνει υπόγειο γκαράζ και παρεμφερή έργα........  Άνθρωποι που μαζί ονειρευόμαστε ο πολιτισμός μας να αναδεικνύεται  σε κάθε πέτρα κι κάθε δράση , με ενθάρρυναν να κάνουμε απλά ορατή την ομορφιά που ήταν κρυμμένη από την κατήφεια των καιρών... Κι έλαμψε στην καρδιά όλων η  παραδοχή της ωραιότητας που έχουμε στα πόδια μας και απλά, αρκεί να τη "δούμε"...!!!!»

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε, ότι «μέσα από τις σελίδες της εφημερίδα σας θέλω να ευχαριστήσω το γιό μου...τα αδέλφια μας , τους συγγενείς μας, τα ανίψια μας, τα βαφτιστήρια μου και τους σύντεκνους μου , τους κουμπάρους μου, τους φίλους και τους καλούς γείτονες,  τους Ανωγειανούς φίλους μας, Σκουλά και Πασπαράκη και Νίκο Βρέτζο με τους λεβέντες και τις Ανωγειανές θεές του πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων, τις Μαργαρίτες που λατρεύω , την Αγάπη Ζαρούμπα που έφτιαξε το νυφικό φόρεμα και το Νίκο Καλαθάκη που στόλισε με λουλούδια όλο τον τόπο, τον πατέρα Αδαμάντιο Αυγουστίδη πρωτοπρεσβύτερο Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Πατέρα Νικόλαο Νικηφόρο Πρωτοπρεσβύτερο της δικής μας Μητρόπολης και τον ιερομόναχο πατέρα Γεράσιμο που τέλεσαν το μυστήριο, το Μιχάλη Χαλκιαδάκη για τα φώτα τα υπέροχα το Μανόλη Κονταρό και το Μάνο Παπαδάκη που τραγούδησαν και μας απογείωσαν, το Γιάννη Σιγανό και την ομάδα του για το εκπληκτικό φαγητό ,τον δήμαρχο μας Δημήτρη Κόκκινο, τον περιφερειάρχη μας Σταύρο Αρναουτάκη και την οικογένεια του, για την αγκαλιά τους που ενισχύει αυτό που ζω τόσα χρόνια, ότι η αγάπη που έχουμε μεταξύ μας, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΥΤΗ.»

5

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ