ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετανάστες στη Honolulu της Αναστασίας Βενιέρη

0

Είναι ένα συναίσθημα όμορφο και τραγικό ταυτόχρονα.

Περπατάς στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, και τα υπερμεγέθη κτίρια σου παίρνουν την ανάσα. Η πολυτέλεια και η ιστορία αιώνων, ξεχύνονται λες από τα ψηλά παράθυρα. Τα μάρμαρα, γκριζαρισμένα από το χρόνο και τη μόλυνση, είναι το φόντο των κόκκινων διώροφων λεωφορείων.

Μία από τις σημαντικότερες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, και η γειτονιά των μεγιστάνων του κόσμου. Περπατάς στο ιστορικό κέντρο, και καθώς χάνεσαι μέσα στη μεγαλοπρέπεια, είναι πολύ εύκολο να κάνεις το λάθος να νομίσεις ότι είσαι μέρος αυτού του μεγαλείου.

Κι εκεί ξεκινά το τραγικό μέρος της υπόθεσης.

Εκτός και αν ανήκεις στο 1% των μεγιστάνων, ή τους λιγοστούς ευκατάστατους, τότε το μεγαλείο του Λονδίνου γίνεται μαρτύριο.

Αυτός ο πλούτος, μέσα στον οποίο χάνεσαι, είναι τόσο άπιαστος, όσο και το φεγγάρι που κοιτάς από το παράθυρο του καθιστικού σου.

Αν δεν ανήκεις στους ‘εξαιρετικούς λίγους’, πιθανότατα ζεις σε ένα σπίτι γεμάτο ‘χαρακτήρα’, δηλαδή μικρό σαν κουκλόσπιτο, παλιό, και γεμάτο μούχλα.

Αν δεν ανήκεις στην Λονδρέζικη ελίτ, τότε πιθανότατα πληρώνεις ανελέητους φόρους για το προνόμιο του να ζεις σε μια πλούσια μεγαλούπολη, χωρίς όμως να κατέχεις τίποτε από τον πλούτο της.

Εκτός από τη μούχλα, τη στενοτοπιά και τους φόρους, έχεις να ζήσεις και με το φόβο της τρομοκρατίας.

Ας πούμε ότι διαθέτεις 1.500 λίρες ενοικίου, πως θα ήθελες να το ξοδέψεις; Σε ένα στενόχωρο Λονδρέζικο ‘bedsit’, ή σε ένα μεγάλο σπίτι στην Αυστραλία;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Economistοι πιο πολλοί προτιμούν την άνεση, απλοχωριά και ηρεμία της Αυστραλίας και του Καναδά, από την τιμή του να βλέπουν, και να μην αγγίζουν, τον πλούτο και την ιστορία του μεγαλοπρεπούς Λονδίνου.

Σύμφωνα με τονEconomist, οι πιο ‘βιώσιμες’ πόλεις του 2016, βρίσκονται στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Φιλανδία και τη Γερμανία.

Το Λονδίνο βρίσκεται μόλις στη 53η θέση.

Αν ρωτήσεις τους κατοίκους της Δαμασκού, της Τρίπολης, του Λάγος και της Ντάκα, δεν θα τους κάνει εντύπωση που οι κάτοικοι της Μελβούρνης και της Βιέννης ζουν καλύτερα.

Τι γίνεται με το Λονδίνο όμως;

Είναι ίσως λίγο δύσκολο να το πιστέψεις, εκτός και αν έχεις τη τιμή να ζεις εκεί, ως ‘κοινός θνητός’.

Ψάχνω κάποια αναφορά στην Ελλάδα, καθώς διαβάζω τη μελέτη.

Λίγο πιο κάτω από το Λονδίνο, στην 69η θέση, η Αθήνα έχει σημειώσει πτώση βιωσιμότητας, με ποσοστό ποιότητας ζωής μόλις 75.3%.

Αντιθέτως,  η Honoluluέχει ανέβει πολύ. Στη 17η θέση, με ποσοστό ποιότητας ζωής 94.1%.

Μήπως να πάμε κι εμείς εκεί συμπατριώτες μου;

Όπως και η τρέλα;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ