ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αργεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

0

" Τα 20 οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν οι μεγαλύτερες υποσχέσεις είναι σε μια διαδικασία που ακόμα δεν έχει προχωρήσει. "

Πολύ μακριά βρίσκεται ακόμα η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με τον καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκο Βαρότση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης για το επάγγελμα του μηχανικού και ερωτηθείς σχετικά με τα πιθανά κοιτάσματα ο καθηγητής ανάφερε πως «οι άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αφορούν κοιτάσματα μικρής δυναμικότητας. Τα 20 οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν οι μεγαλύτερες υποσχέσεις είναι σε μια διαδικασία που ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Έχουν κατατεθεί οι προσφορές από τον Ιούλιο του 2015 και μέχρι σήμερα επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί αυτοί που έδωσαν προσφορές.

Άρα θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία να «τρέξει» όλες αυτές τις διαδικασίες για να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που θα δοθεί η άδεια και θα ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να περάσουν 8-10 χρόνια ώστε να έχουμε το πρώτο εκμεταλλεύσιμο πετρέλαιο».

Ο κ. Βαρότσης αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που διανοίγονται στον Ελλαδικό χώρο σε ότι αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και έδωσε στοιχεία για το πως θα μπορούσε να ωφεληθεί η τοπική και η εθνική οικονομία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ