ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Καθιστική ζωή: Οι επιπτώσεις της στην υγεία

0

Το καθισιό κάνει κακό και μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή. Συνεχώς έρευνες συσχετίζουν την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν την υγεία με την πολύωρη ακινησία που συνεπάγεται είτε η καθιστική ζωή στο γραφείο είτε το ‘’βούλιαγμα’’ στον καναπέ. Για παράδειγμα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάθονται σε μια καρέκλα επί πολλές ώρες κάθε μέρα, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή θρόμβωση σε σύγκριση με τις πιο δραστήριες.

Και φυσικά, το καθισιό αφορά και όσες κάνουν δουλειά γραφείου, αλλά και όσες ‘’βουλιάζουν’’ στο καναπέ και στην πολυθρόνα. Κάποιες έρευνες μάλιστα έχουν επισημάνει πως ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι η ακινησία στα αεροπορικά ταξίδι που διαρκούν περισσότερο από 3 ώρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φλεβική θρόμβωση και με όλα τα δεινά που μπορεί αυτή να προκαλέσει.

Η πνευμονική εμβολή εκδηλώνεται όταν δημιουργηθεί ένας θρόμβος αίματος σε φλέβα των ποδιών (η κατάσταση λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και εν συνεχεία αποκολληθεί και μέσω της φλεβικής κυκλοφορίας φτάσει στους πνεύμονες. Στα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής συμπεριλαμβάνονται πόνος στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή και έντονος βήχας. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής στο σωματικό βάρος και η συσχέτισή της με την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένη. Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου είναι πολλαπλάσια για όσες και όσους κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ ή γενικώς έκαναν όσο λιγότερα κινητικά πράγματα μπορούσαν μέσα στη μέρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από την ακινησία υποβοηθούνται και από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Αυτό σημαίνει ότι από μόνοι τους, η καρέκλα και ο καναπές μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ειδικούς, όσοι γυμνάζονται συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν πνευμονική εμβολή αλλά σε κάθε περίπτωση το καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ