ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά επισήμως με ημερίδα το Αρκάδι για τα 150 έτη

0

Για πρώτη φορά στην ιστορία του , το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τιμά επισήμως την επέτειο των 150 ετών από την φρικτή θυσία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου , ως Εθνική εορτή, ύστερα από πρωτοβουλία και ενέργειες του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».

Ως Επιστημονική επιτροπή ορίστηκε  επικεφαλής ο ελλογιμώτατος καθηγητής κος Πασχάλης Κιτρομηλίδης, η καθηγήτρια κα Μαίρη Κωνσταντουδάκη , και ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής κος Γεώργιος Βλατάκης

Έτσι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος προσκαλεί, με την ευκαιρία της 150ης επετείου του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου, σε Ημερίδα με τίτλο: «Αρκάδι – 150 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα -1866-2016» που θα πραγματοποιηθεί  στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στην επίσημη μεγάλη  αίθουσα τελετών του ,

την Παρασκευή  04 Νοεμβρίου 2016 , και ώρα 19:00 , με το ακόλουθο πρόγραμμα :

Έναρξη:  Η «Ρίμα του Αρκαδίου». Εκτέλεση: Ειρήνη Δερέμπεη και Κάρολος Κουκλάκης, διδάσκοντες του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης.

Χαιρετισμός του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Μελετίου-Αθανασίου Δημοπούλου.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  κ. Γεωργίου Ν. Βλατάκη, Νομικού & Θεολόγου.

 

Εισαγωγική ομιλία «Οι Κρητικές Επαναστάσεις ως επιστημονικό ζήτημα»,

Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

«Το Αρκάδι, η ιστορία και η θυσία του 1866»,

Εμμανουήλ Δρακάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Το Αρκάδι στις εικαστικές τέχνες»,

Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μουσική κατακλείδα:

«Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα από το κουαρτέτο εγχόρδων της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή η πράξη αυτή του μεγαλύτερου και αρχαιότερου ιδρύματος της χώρας μας δηλ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, να τιμήσει με ημερίδα την 150 η επέτειο της Αρκαδικής εθελοθυσίας, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να δώσει ένα μήνυμα προς τους φοιτητάς , στην νεολαία αλλά και σε όλο τον κόσμο , ότι ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ  έγινε δάδα που σκορπά φώς ,και διατρανώνει  διαχρονικά μία βροντώδη κραυγή υγιούς φιλοπατρίας και ανιδιοτελούς ηρωισμού.

Ευχόμαστε λοιπόν να διδαχθούμε όλοι από τα μηνύματα της επετείου αυτής, έχοντας κατανοήσει και ενστερνιστεί ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την διατήρηση της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.                                                                                       Σε τούτη την πρόκληση λοιπόν ο ιστορικός σύλλογος των Ρεθυμνίων της Αττικής σας προσκαλεί να ανταποκριθείτε με την δυναμική παρουσία σας και να ανταποδώσετε την δέουσα τιμή τόσο στους ήρωες όσο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως ευ παρέστητε !

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ