ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρέμβαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου

0

Το ζήτημα της ενίσχυσης της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου με προσωπικό και εξοπλισμό αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου να ενισχυθεί η υπηρεσία με επιστημονικό προσωπικό και τουλάχιστον ένα καινούργιο όχημα προκειμένου να υπηρετήσει την αποστολή της.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

«Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη,

 

Θέμα : Άμεση και επιτακτική η ανάγκη στήριξης της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι επιβεβλημένο, περισσότερο από ποτέ, το κράτος να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις περιφερειακές δομές προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον αλλά και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση και η στήριξη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου. Η εν λόγω υπηρεσία είναι κομβικής σημασίας για την περιοχή καθώς η εδαφική μορφολογία και η έντονη δραστηριοποίηση σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το πεδίο αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το υφιστάμενο προσωπικό καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι σοβαρότατες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου αλλά και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής καθιστούν αδύνατη την άμεση και ολοκληρωμένη άσκηση των αρμοδιοτήτων της, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε την εξαιρετικά επείγουσα υποχρέωση της κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της ΔΔΡ. Παράλληλα με τα παραπάνω, και κυρίως όσον αφορά τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της υπηρεσίας, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τα αυτοκίνητα που διαθέτει. Τα οχήματα αυτά χρήζουν άμεσης απόσυρσης λόγω παλαιότητας, παρουσιάζουν συνεχή μηχανολογικά προβλήματα, έχουν τεράστιο κόστος συντήρησης και κίνδυνους ως προς την ασφάλεια του προσωπικού.

Επειδή προβλέπεται από τον Οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Π.Δ. 136/2010) ότι στη Δ/νση Δασών Ρεθύμνου μεταξύ άλλων αναλογούν εφτά (7) θέσεις ΠΕ Γεωτεχνικών, μία (1) θέση ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού και δύο (2) θέσεις ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας Δασοπονίας.

Επειδή σήμερα καλύπτουν το επιβαρυμένο πεδίο αρμοδιοτήτων μόλις τρεις (3) δασολόγοι και η διευθύντρια και μία (1) δασοπόνος που βρίσκεται σε άδεια λοχείας

Επειδή στο Ρέθυμνο βρίσκεται η μεγαλύτερη υπό κτηματογράφηση έκταση από όλες τις Δ/νσεις Δασών της ΑΔΚ, όπως επίσης και ο μεγαλύτερος αριθμός βοσκοτόπων, ενώ ταυτόχρονα διενεργείται πλήθος έργων που απαιτούν αυτοψίες, φωτοερμηνίες και χαρακτηρισμούς μεγάλων εκτάσεων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με βάση την εμφανή υποστελέχωση της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε τοποθετήσεις προσωπικού ΠΕ Γεωτεχνικών και ΤΕ Δασοπονίας;
  2. Με δεδομένο ότι τα οχήματα είναι παλαιωμένα με αποτέλεσμα την αδυναμία επιτέλεσης του έργου της υπηρεσίας, υπάρχει σχεδιασμός για τη χορήγηση καινούργιων οχημάτων;
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ